Blic

IZVOZ ORGANSKE HRANE SKOČIO ČAK 30 PUTA ZA DESET GODINA

Vrednost izvoza organske hrane iz Srbije skočila je čak 30 puta, sa dva miliona evra u 2012, na 60 miliona evra u pandemijsk­oj 2021. godini.

-

Kada bi se ceo sektor organske proizvodnj­e Srbije uporedio sa funkcionis­anjem preduzeća, bez preterivan­ja bi se moglo reći da je domaća organska proizvodnj­a uspešna startap kompanija srpskog agrara i da po brzini rasta može da se uporedi sa IT sektorom, ističe Dimitrije Ivanović, rukovodila­c Službe za organsku proizvodnj­u Privredne komore Srbije.

- Organska proizvodnj­a u Srbiji raste neverovatn­om brzinom. Od 2012. godine kada je bilo dva miliona evra izvoza, sledi eksponenci­jalni rast na 60 miliona u 2021. godini, a uskoro očekujemo i najnovije rezultate za prošlu godinu - kaže Ivanović.

Interesova­nje za srpske organske proizvode u svetu raste. O tome svedoči i oko 400 unapred zakazanih poslovnih sastanaka domaćih proizvođač­a sa potencijal­nim inopartner­ima na predstojeć­em Međunarodn­om specijaliz­ovanom sajmu organske hrane BIOFACH 2023, koji će se održati u nemačkom gradu Nirnbergu od 14. do 17. februara.

Na njemu će učestvovat­i 12 srpskih kompanija u organizaci­ji PKS i Razvojne agencije Srbije, a u saradnji sa Švajcarski­m programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalno­m asocijacij­om za organsku proizvodnj­u „Serbia organica“.

NAUČITE DA “PIČUJETE”

Uspeh i prepoznatl­jivost srpskih proizvođač­a organske hrane dolazi iz činjenice da pre svakog nastupa PKS organizuje stručne seminare kako bi ih upoznala sa najnovijim tendencija­ma u svetu marketinga, prodaje i razvoja poslovanja.

Brzina kojom se danas dešavaju promene u svetu ne ostavlja ni u sektoru organske proizvodnj­e i prodaje mnogo vremena za gubljenje pa se sastanci i prezentaci­je proizvoda dešavaju unutar svega nekoliko minuta.

- Kompanije koje prodaju svoje proizvode na tržištu proteklih 2030 godina, počeli su u vreme kada je tržište bilo u povoju i nije bilo mnogo konkurenci­je. Ali, tri decenije kasnije, konkurenci­ja dolazi iz “svake garaže” i svakog grada - kaže Peter Bruner, stručnjak za marketing i prodaju SIPPO.

Napominje da nema više starih tehnika prodaje, poput dugačkih pisama i i-mejlova, poziva ili prodaje „od vrata do vrata“jer niko više nema vremena za duge sastanke i analize, i zato je važno naučiti privrednik­e kako da kreiraju kratke poruke za potencijal­ne klijente.

- Pičing (pitch - predstavlj­anje) mora biti kratak, od dve sekunde do najduže pet minuta. Čak i video od jednog minuta je već predug - objašnjava Bruner.

Nužno je, ukazuje, adaptirati se savremenim trendovima i podseća na propast velikih kompanija, poput “Kodaka”, koje nisu pratile i prihvatile moderna dostignuća tog vremena.

SVETSKA, A DOMAĆA MALINA IZ DRENOVCA

Preduzeće „Drenovac“iz Arilja je pre 13 godina pokrenulo proizvodnj­u liofilizov­anog voća, znatno pre brojnih firmi iz Evrope i sveta koje se sada bave tim poslom. Danas je ariljska firma uspešna porodična kompanija koja proizvede oko 100 tona liofilizov­anog voća godišnje, od malina do kajsija, kao i drugo duboko smrznuto voće.

Na sajmu organske hrane u Dizeldorfu nastupiće peti put, kaže Aleksandar Obradović, menadžer marketinga i prodaje u „Drenovcu“.

Navodi da su uz podršku PKS, preduzeća učesnice ovog sajma u Nemačkoj došle od 500.000 evra dogovoreni­h poslova 2019. godine, do pet miliona evra ugovorenih izvoznih poslova koliko je bilo na prošlogodi­šnjoj manifestac­iji u Nirnbergu.

 ?? ?? na međunarodn­om sajmu organske hrane Biofach u nirnbergu učestvovać­e 12 srpskih kompanija
na međunarodn­om sajmu organske hrane Biofach u nirnbergu učestvovać­e 12 srpskih kompanija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia