Blic

U 80. OSVOJIO EVROPSKO PRVENSTVO, A SADA PLIVA KA SVETSKOM TRONU

U plivanju 2022. godine, u kategoriji od 80 do 84 godine 100 metara delfin, pobednički tron sa zlatnom medaljom zauzeo je ištvan Priboj (80) iz Subotice!

- Biljana VUČKOVIĆ

Najstariji aktivni srpski plivač, Na

istom takmičenju osvojio je i srebro na 50 metara, i dva visoka peta mesta na maratonu u dužini od 3.000 metara i 200 metara mešovito.

Tri godine zaredom Subotica mu dodeljuje titulu najboljeg, a njegova najveća želja je da 2023. na Svetskom takmičenju u japanu ponovi prošlogodi­šnji evropski uspeh.

STOTINE MEDALJA, PEHARA, ZAHVALNICA...

Dočekuje nas u stanu u kom jedna od prostorija postaje pomalo tesna za sva odličja koja je zasluženo dobio u više sportova na vodi. ne zna tačan broj medalja, a čini se da ih je više stotina, kao i pehara, zahvalnica, specijalni­h nagrada i priznanja.

njegov otac i dvojica braća bili su takođe u sportu, i ištvan kao najmlađe dete je krenuo njihovim stopama. Zanimljivo je da je najstariji brat bio i njegov profesor fizičkog, a Priboj je bio profesor svom sinu i snaji.

ODMALENA ZALJUBLJEN U VODENE SPORTOVE

Radio je u više subotičkih škola i na fakultetu i poručuje da se u penziji odlično oseća. Ponosno ističe da je deda i pradeda.

- ne treba puno govoriti o godinama, jer neko je star već sa 50 godina, a ja se osećam fantastičn­o sa 80. Godine su samo broj. Bio sam oduvek zaljubljen­ik u vodene sportove, u plivanje i u tom sportu sam ostvario značajne rezultate. Zatim sam trenirao vaterpolo, hokej, išao sam i na ronjenje i skijanje i kažu da sam u tome izvrstan. naučio sam jako puno ljudi da plivaju i skijaju. i podvodni i nadvodni sportovi su mi bliski. U bilo kom agregatnom stanju voda je za mene odlično mesto za bavljenje sportom kaže za „Blic“ištvan Priboj.

Pored toga, dizao je i tegove, bavio se rvanjem i ping-pongom. Sve je probao, ali najveća ljubav mu je plivanje.

- Rim je bio moje treće Evropsko prvenstvo i najiskreni­je se nadam da to nije kraj i da ću u avgustu ove godine stići do japana. Za to mi je potrebna podrška, jer od penzije ne mogu da obezbedim dovoljno novca za putovanje i boravak, a voleo bih da Srbiji i Subotici omogućim titulu svetskog prvaka - poručuje vedri sportista.

UČIO I GADAFIJA DA PLIVA

Oduvek je vezan za subotičke sportske klubove koji nose ime proslavlje­nog sportiste jovana Mikića Spartaka.

Priboj je 1984. godine bio i hokejaški sudija na Olimpijadi u Sarajevu. nije nikada mirovao, ni zimi, ni leti i uvek je bio u sportu.

- Godinu i po dana sam bio čak i van Evrope, u libiji. U to vreme je Muamer Gadafi bio predsednik. Mislim da sam jedini Subotičani­n koji je nekom predsednik­u držao noge i ruke i učio ga da pliva. Da, učio sam Gadafija da pliva, ali o tome ću pričati drugi put, jer je to priča za sebe. To je bilo 1979-1980. godine. Tamo sam dospeo kao civilno lice u službi armije, preko sporta. jer libija nije imala fakultet za fizičko i sportiste. naime, Subotičank­a koja je bila udata u Beogradu je

“U BILO KOM AGREGATNOM STANJU VODA JE ZA MENE ODLIČNO MESTO ZA BAVLJENJE SPORTOM”, KAŽE IŠTVAN PRIBOJ

I PODVODNI I NADVODNI SPORTOVI SU MU BLISKI. TRENIRAO JE VATERPOLO, HOKEJ, BAVIO SE RVANJEM I PING-PONGOM, RONIO, SKIJAO...

preko Sekretarij­ata za narodnu odbranu dospela tamo. Zahvaljuju­ći njoj i ja sam dobio poziv da odem u Libiju kao stručnjak za plivanje, ne zato što Gadafi nije znao da pliva, već je trebalo učiti plivanju oficirsku decu kaže Ištvan Priboj.

MISTER STIV

Deci je u Bengaziju bio nastavnik plivanja i svi su ga zvali Mister Stiv. Priseća se da je tada bio u sjajnoj kondiciji i sa decom je mnogo vežbao, trčao, radio trbušnjake.

- Dok sam boravio tamo mesec dana su mi u poseti bili supruga i deca. U Libiji sam doživeo i Titovu smrt. Arapi inače ne vole plivanje. A što se tiče Gadafija, nenajavlje­no se pojavio sa telohranit­eljima, u džipovima, sa toki-vokijima. Sve su ispraznili i on je došao do mene da se upoznamo. Imao je beli safari šešir. Pričao je sa mnom engleski, a ja sam mu odgovorio na arapskom. Ako se pitate da li je naučio da pliva, reći ću samo da ako neko nije naučio do pet do 12, neće ni u 12 sati, jer u dva maha ne može - priča uz osmeh i obećanje da će za neku drugu priliku ispričati svaki detalj tog susreta.

“DECO, OSTAVITE NEŠTO I ZA STARE DANE”

Priboj kaže da mu trener nije potreban, jer najbolje poznaje svoje telo. Nema poseban režim ishrane i treninga, a mladima koji su plivači ili se bave bilo kojim drugim sportom poručuje da se ne potroše u mladosti.

- Deco moja, ostavite nešto i za stare dane. Jer, omladina koja želi da postigne rezultate previše se troši. Treneri ih ganjanju, a nisam siguran koliko je to dobro za zdravlje, jer ne služi zdravlju ako se iznuri organizam. Trenutno sam bolji od svih onih koji su u mojoj mladosti bili previše utrenirani. Kao od šale ih sve “tučem”, jer su se onda istrošili dok sam ja celog života bio umeren u svemu. Deci savetujem da prave dugoročne planove, da ne jure ni za čim jer ne mora sve da bude odmah i sada - zaključuje Ištvan Priboj.

 ?? ?? “MISLIM DA SAM JEDINI SUBOTIČANI­N KOJI JE NEKOM PREDSEDNIK­U DRŽAO NOGE I RUKE I UČIO GA DA PLIVA. AKO SE PITATE DA LI JE GADAFI NAUČIO DA PLIVA, REĆI ću SAMO DA AKO NIJE NAUČIO DO PET DO 12, NEĆE NI U 12 SATI”
“MISLIM DA SAM JEDINI SUBOTIČANI­N KOJI JE NEKOM PREDSEDNIK­U DRŽAO NOGE I RUKE I UČIO GA DA PLIVA. AKO SE PITATE DA LI JE GADAFI NAUČIO DA PLIVA, REĆI ću SAMO DA AKO NIJE NAUČIO DO PET DO 12, NEĆE NI U 12 SATI”
 ?? ?? Najveća želja mu je da ove godine Subotici i Srbiji donese titulu svetskog prvaka u plivanju na takmičenju u Japanu
Najveća želja mu je da ove godine Subotici i Srbiji donese titulu svetskog prvaka u plivanju na takmičenju u Japanu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Godine su samo broj. Neko je star već sa 50 godina, a ja se osećam fantastičn­o sa mojih 80 godina, ističe Ištvan Priboj
Godine su samo broj. Neko je star već sa 50 godina, a ja se osećam fantastičn­o sa mojih 80 godina, ističe Ištvan Priboj
 ?? ?? “RIM JE BIO MOJE TREĆE EVROPSKO PRVENSTVO, A VOLEO BIH DA SRBIJI I SUBOTICI DONESEM TITULU SVETSKOG PRVAKA”
“RIM JE BIO MOJE TREĆE EVROPSKO PRVENSTVO, A VOLEO BIH DA SRBIJI I SUBOTICI DONESEM TITULU SVETSKOG PRVAKA”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia