Blic

Mesto gde su vožd Karađorđe i knez Miloš rešavali sudbinu Srba

Gedino mesto u Srbiji gde su se “Bogu i narodu” zaklinjali i knez Miloš Obrenović i vožd Karađorđe jeste manastir Vraćevšnic­a, koji se nalazi 20 kilometara od centra Gornjeg Milanovca. Smešten u gustoj šumi i skriven od pogleda, nije bio laka meta za Turk

-

NA JUŽNIM OBRONCIMA PLANINE RUDNIK,

skriven među drvećem i čuvan od strane monahinja, uzdiže se manastir Vraćevšnic­a. Ime je dobio po selu u kom se nalazi, a svoju važnost gradio je vremenom.

Manastir Vraćevšnic­a je 1428. godine podigao Radič Postupović, sin vojvode gružanskog Milutina, u znak zahvalnost­i što su on i žitelji sela Vraćevšnic­a preživeli Kosovski boj.

Manastir je imao burnu istoriju, a posebnu ulogu imao je tokom Prvog i Drugog srpskog ustanka. Naime, vožd Karađorđe često je dolazio u Vraćevšnic­u. Ovde je, 1812. godine Karađorđe upoznao narod sa odredbama Bukureškog mira. Na istom mestu, tri godine kasnije, Srbija je ponovo vaskrsla. Odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka je doneta upravo u ovom manastiru, u noći uoči narodnog zbora u Takovu, na Cveti 1815. godine.

Takođe, odluka o proglašenj­u Kragujevca za prestonicu zemlje je obnarodova­na na Đurđevdan 1818. godine, takođe u manastiru Vraćevšnic­a.

KARAĐORĐE JE ČESTO DOLAZIO U VRAĆEVŠNIC­U, A OVDE JE 1812. GODINE UPOZNAO NAROD SA ODREDBAMA BUKUREŠKOG MIRA

KLJUČNI DOGAĐAJI

- Vožd Karađorđe je 1812. godine ovde sazvao Skupštinu na kojoj su objavljeni zaključci Bukureškog mira, a čemu je prisustvov­ao i konzul Ivelić, izaslanik ruskog kralja Aleksandra. Narodne vođe dobile su orden, časni krst, a Karađorđe lentu Svete Ane - rekla je za Rinu monahinja koja u Vraćevšnic­i boravi od 1956. godine.

Ona dodaje da se upravo u ovom manastiru često rešavala sudbina srpskog naroda.

- Na veliki praznik Cveti, knez Miloš je ovde okupio vojsku, svi su bili na noćnoj liturgiji, vođa se pričestio i ranom zorom otišli su u Takovo gde je položena zakletva, a na Đurđevdan 1818. godine u ovom manastiru je Kragujevac proglašen za srpsku prestonicu. Ovde je vodio duge razgovore sa Milentijem Popovićem, tadašnjim arhimandri­tom i svako teško pitanje zajedno su rešavali - priča monahinja istoriju ovog svetog mesta.

DRUGA KUĆA OBRENOVIĆA

Kažu da je ovo bila druga kuća dinastije Obrenović, čiji članovi su ovde bili česti gosti, a u dvorištu se nalazi i grob Miloševe majke, koja je kod Srba poznata kao baba Višnja.

- Pored babe Višnje, ovde su sahranjena i tri Miloševa deteta, koja su umrla brzo nakon rođenja, Gavrilo, Marija i Ana. Turci

su čak pet puta pokušali da manastir opljačkaju i spale, ali to im nije uspelo. Knez Miloš je 1856. godine obnovio manastir kakav je bio pod Radičem kaže monahinja.

Da je ovaj manastir zaista kao drugi dom Obrenovića i čuvar srpske istorije dokazuje i muzej u kom se nalaze autentične stvari koje su koristili lično knez Miloš i njegovi potomci.

- Ovo je krevet kneza Miloša, na njemu se nalazi grb Obrenovića koji je stigao sa rumunskog imanja i jastuci koje je lično vezla kraljica Draga Mašin - pokazala je mati desni ugao ove spomen sobe srpske dinastije.

Odmah pored nalazi se salon aleksandra Obrenovića od kuvanog orahovog drveta koji su mu otac i majka kupili u Francuskoj, a iznad je je slika kneza Miloša koju je naslikao lično Đura jakšić.

ŽUBOR REKE I CVRKUT PTICA

Međutim, ono što najviše privlači pažnju jeste ogledalo, koje je kraljica natalija poklonila manastiru u znak zahvalnost­i.

- Ona je ovde dolazila dok je u stomaku nosila kralja aleksandra, dobre meštanke ovog kraja su ispod fijakera kojim je dolazila postavljal­e dušeke i jastuke – da se mali ne trucka. Želela je da im se oduži i pruži čast da se ogledaju u kraljevsko­m ogledalu - rekla je monahinja.

Svaki kutak ovde odiše mirom i spokojnom tišinom, koju remeti samo žubor reke i cvrkut ptica.

Manastir Vraćevšnic­a je 1949. godine, blagoslovo­m Svetog vladike nikolaja, osnovan kao ženski, a prva igumanija bila je mati ana koja je svesrdno pomagala narodu. Ovde, u kanjonu rečice istog naziva kao i ova sveta kuća, na kraju druma sve i dalje podseća na srednji vek. Monahinje vredno rade i održavaju manastir i imanje, sa kog proizvodi završavaju na njihovoj trpezi. Gaje stoku, prave sir i kajmak, pa čak i melju brašno.

NA ĐURĐEVDAN 1818. U OVOM MANASTIRU JE KRAGUJEVAC PROGLAŠEN ZA SRPSKU PRESTONICU

ODLUKA O PODIZANJU DRUGOG SRPSKOG USTANKA JE DONETA UPRAVO U OVOM MANASTIRU, U NOĆI UOČI NARODNOG ZBORA U TAKOVU

 ?? ?? u porti manastira nalazi Se grob baba Višnje, majke kneza Miloša. Pored nje ovde su sahranjena i tri Miloševa deteta, koja su umrla ubrzo nakon rođenja
u porti manastira nalazi Se grob baba Višnje, majke kneza Miloša. Pored nje ovde su sahranjena i tri Miloševa deteta, koja su umrla ubrzo nakon rođenja
 ?? ?? MANASTIR VRAĆEVŠNIC­A, SKRIVENI ČUVAR ISTORIJE
MANASTIR VRAĆEVŠNIC­A, SKRIVENI ČUVAR ISTORIJE
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ovaj manastir bio je drugi dom Obrenovića, o čemu svedoči muzej u kom su lične stvari Miloša i njegovih potomaka
Ovaj manastir bio je drugi dom Obrenovića, o čemu svedoči muzej u kom su lične stvari Miloša i njegovih potomaka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia