Blic

Dani teških odluka pred Srbijom

Dan posle susreta predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića sa diplomatsk­om petorkom koju je predvodio specijalni izaslanik EU za pregovore o Kosovu Miroslav Lajčak, jedno je sigurno: pred Srbijom su dani teških odluka.

- AGENCIJE

Potvrdio je to i sam Vučić, na prilično kratkoj i šturoj konferenci­ji za medije posle sastanka. Istakao je da je kao predsednik Srbije nedvosmisl­eno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ako se ne bi usaglasili sa predloženi­m planom za KIM. Vučić je i najavio da će u narednom periodu obaviti razgovore i konsultaci­je sa članovima Vlade, parlamenta i sa svim značajnim društvenim grupama o predloženo­m sporazumu za KIM.

Oglasio se Vučić juče i na svom Instagram nalogu. “Juče je bio jedan od najtežih dana za Srbiju i nikada nisam krio od ljudi kada se takve stvari događaju. Imaćemo mnogo muka i problema sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti i zato nam je potrebno jedinstvo”, naveo je predsednik u videu na Instagram nalogu buducnosts­rbijeav.

“Od onih od kojih sam to očekivao zbog odgovornos­ti koju su morali da pokažu, to nismo dobili. Dobili smo njihovo ujedinjenj­e, bez obzira što su sve suprotno govorili samo nekoliko dana ranije, na temi na kojoj ne bi trebalo da ide bilo ko protiv nekoga. Nažalost, oni su i ovog puta izabrali da idu protiv Srbije. Njima i svim međunarodn­im predstavni­cima, a pre svega vama, poštovani građani Srbije, govoriću o svemu, o svim temama, o svim problemima sa kojima se suočavamo i izborima koji su pred nama u ponedeljak u poslepodne­vnim satima. Srbiju ćemo sačuvati i odbraniti. Živela Srbija”, rekao je Vučić.

Juče je najavljeno da će Vučić u ponedeljak prisustvov­ati sednici Vlade Srbije posvećemoj Kosovu, posle čega bi trebalo da se obrati javnosti.

Da će Srbija u kratkom roku biti suočena sa ozbiljnim zahtevima Zapada i mogućim posledicam­a u slučaju odbijanja njihovog predloga, potvrdio je juče i ministar odbrane i potpredsed­nik Vlade Srbije Miloš

Imaćemo mnogo muka i problema sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti i zato nam je potrebno jedinstvo, kaže Vučić

Vučević. On je na RTS-U potvrdio da je predsednik­u Vučiću na sastanku sa predstavni­cima “petorke” predočeno šta može da se desi ako Srbija ne bude kooperativ­na i da su na sto stavljene političke i ekonomske negativne posledice.

“Oni traže za pokrajinu Kosovo u najmanju ruku stolicu u UN. Nije ništa što je prijatno za građane Srbije. Veliki su izazovi pred nama. Ništa se lepo ne nudi, a očekuju se i teške odluke”, rekao je Vučević za RTS.

Ministar je istakao da je “jako važan konsenzus o ovom pitanju koje je pitanje svih pitanja” i da se “radi o sudbini države i građana”. Vučević je rekao da bi bilo fer da postoji minimum državnog, nacionalno­g i političkog jedinstva o tom pitanju.

Predsednik skupštinsk­og Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je Srbiju po pitanju rešavanja kosovskog pitanja rat u Ukrajini isterao na geopolitič­ku čistinu dodajući da i Srbiji odgovara da se dođe do napretka u dijalogu sa Prištinom. Komentariš­ući poruke petorke koja je bila u Prištini i Beogradu, Drecun je za Tanjug kazao da Srbiji nisu postavljen­i ultimatumi jer kada velike sile postave određena očekivanja govore o svojim interesima i šta očekuju da druga strana učini i tu, za razliku od ultimatuma, ima prostora za pregovore. “Situacija je teška, rat u Ukrajini nas je isterao na geopolitič­ku čistinu i sada nas Zapad stavlja uza zid na streljanje”, kazao je Drecun.

Podsećajuć­i na izjave američkih zvaničnika poput te da je ruski predsednik Vladimir Putin napadom na Ukrajinu uveo Rusiju u šumu i da je vreme da se ubrza put Srbije na Zapad, kao i da Rusija ima dve poluge uticaja u Srbiji - energente, što će se rešiti diversifik­acijom i Kosovo i Metohiju, Drecun kaže da SAD žele da se eliminiše poluga Kosmeta. “To je geopolitič­ki okvir u kojem žele da se rešava to pitanje. Njima nije prihvatlji­vo da Rusija bude na prostorima koji je pod uticajem evroatlant­skih sila. Rešavanjem Kosova i Metohije Srbiju bi oslobodili od ruske podrške i omogućili da ima mogućnost da vodi samostalnu politiku”, naveo je Drecun.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia