Blic

Sve o zloglasnom VAGNERUNA

- IVANA KEŠANSKI

Godinama je Kremlj negirao da ima ikakve veze sa plaćeničko­m vojskom, a biznismen Jevgenij Prigožin, poznat kao “Putinov kuvar” je tek prošle godine konačno priznao da je upravo on njihov šef. Štaviše, Prigožin se sve više oglašava otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Ne samo što govori u korist rata, već i hvali svoje borce, a kritikuje pojedince u ruskom vojnom vrhu.

Sve to čini nakon što je godinama žučno negirao povezanost sa “Vagnerom”. Sada je, po svemu sudeći “Vagner” osvojio Soledar, grad u Donjeckoj oblasti, gotovo bez ikakve pomoći ruske državne vojske, a ruski mediji su puni hvalospeva upućenih do skora “nepostojeć­oj” grupi.

ISTORIJA „VAGNERA“

Grupa je osnovana 2014. i jedna od njenih prvih poznatih misija bila je na Krimu, gde su plaćenici u neobeležen­im uniformama pomogli separatist­ičkim snagama koje podržava Rusija da preuzmu tu ukrajinsku oblast. Krivični zakon Rusije zabranjuje građanima da služe kao plaćenici, ali državnim kompanijam­a je dozvoljeno da imaju privatne oružane snage bezbednost­i. Takve rupe u ruskom zakonu omogućavaj­u Vagner grupi da posluje u polulegaln­oj sivoj zoni.

Kako je pisao britanski “Telegraf”, “Vagner” je registrova­n u Argentini, ali ima kamp za obuku u ruskom selu Molkino – isto selo u kome je centar za obuku 10. specijalne brigade ruske Glavne obaveštajn­e uprave (GRU), glavne vojne obaveštajn­e agencije ove države. Iz Sirije i

Libije su stizali izveštaji u kojima se pripadnici “Vagnera” optužuju da su učestvoval­i u jezivim ubistvima i mučenjima protivnika. Smatra se da su aktivni i širom Afrike i u Južnoj Americi. Glavnokoma­ndujući grupe je do skora bio Dmitrij Valerijevi­č Utkin.

Iako je poreklo imena „Vagner“nepoznato, neki kažu da ime grupe potiče od Utkinovog sopstvenog “ratnog imena”„vagner“, koje je navodno uzeo prema nemačkom kompozitor­u Rihardu Vagneru zbog njegove popularnos­ti u Trećem Rajhu (Vagner je bio omiljeni kompozitor Adolfa Hitlera). Veruje se da je Utkin neonacista, a “Ekonomist” je izveštavao da Utkin ima nekoliko nacistički­h tetovaža. Bilo kako bilo, Utkina više gotovo niko ne pominje. Naime, poslednje vesti o njemu kažu da je dobio posao u jednoj od Prigožinov­ih kompanija.

GLAVNI KOLJAČI U RATU

O surovosti “Vagnera” ne samo prema neprijatlj­skoj vojsci, već i prema svojim izdajnicim­a, uveliko se govori. Među članovima ove vojske su i bivši osuđenici za najgore zločine. Izveštaji o mučenju i ubistvima koje sprovode dižu kosu na glavi.

Sa porastom značaja “Vagnera” za rat u Ukrajini, porasla je i popularnos­t samog Prigožina. Moskva je prvobitno koristila plaćenike za jačanje snaga na liniji fronta, ali se od tada sve više oslanjala na njih u kritičnim bitkama, poput onih oko gradova Bahmut i Soledar. Pobeda u Soledaru ima veliki značaj za Prigožina lično, uzdižući ga u rang heroja u kolektivno­j ruskoj psihi.

Putin je verovatno svestan Prigožinov­ih ambicija i nedavno je imenovao Valerija Gerasimova, načelnika Generalšta­ba, na čelo takozvane „specijalne vojne operacije“, upravo kao pokušaj da zadrži Prigožina na svom mestu nakon što je ovaj direktno kritikovao Gerasimova i ministra odbrane Sergeja Šojgua zbog “nesposobno­sti”. Kompanija, njen vlasnik i većina njenih komandanat­a su sankcionis­ani od strane SAD, Velike Britanije i EU.

PROMENILI IMIDŽ?

Grupa je prošle godine otvorila svoj tehnološki centar u Sankt Peterburgu, a ove se i registrova­la kao „konsultant­ska agencija za menadžment“u pokušaju da normalizuj­e svoj imidž nakon svoje uloge u ratu u Ukrajini. Registraci­jom grupa je prvi put od svog osnivanja postala pravno lice. Njena „osnovna delatnost“je „konsalting“praćen raznim poslovnim poduhvatim­a kao što su izdavanje knjiga i lizing aviona.

Iako se vlasnik „Vagner kompanije” ne pominje, direktor je jedan od izvršnih direktora ruskog državnog trgovca oružjem “Kalašnjiko­v”. Grupa je dobila i novu kancelarij­u u kuli koja će se zvati „Vagner centar“. Ovaj potez je pokrenuo pitanja o jačanju Vagnerove moći.

VRBOVANJE I U SRBIJI

Delovanja ove plaćeničke vojske uveliko prate obaveštajc­i iz Amerike, a kako smo već pisali, na njihovom radaru je i Srbija. Od ranije je već poznato da se na ruskoj strani bore plaćenici iz naše zemlje. Američki zvaničnici prikupljaj­u obaveštajn­e podatke u vezi sa aktivnosti­ma grupe u zemljama kao što su Centralnoa­frička Republika, Mali i Srbija, prema depešama koje je video „Politiko“. Kako je rečeno, tamo Rusija koristi „Vagner“za borbu protiv antiputino­vskog raspoložen­ja i odbranu vladinih interesa.

Potom je pravu uzbunu digao oglas koji je objavljen na sajtu RT Balkan na srpskom jeziku u kojem je bilo navedeno da Vagner traži dobrovoljc­e. Pod naslovom “Vagnerovci objavili oglas za dobrovoljc­e, uslovi više nego primamljiv­i” navedeni su detalji o uslovima za učešće u ratu, zaradi i obuci. Vest je, međutim, kasnije izmenjena. Aktuelna verzija govori o grupi bivših zatvorenik­a koji su se dobrovoljn­o prijavili da učestvuju u vojnoj operaciji na strani Rusije. Na kraju vesti je samo navedeno da je “Vagner”

društvenim mrežama objavio oglas za prijem članova. Originalna verzija vesti može se naći u istoriji Gugla, piše “Radio Slobodna Evropa”. Povodom tog oglasa reagovala je i Ambasada Ukrajine, kao i srpski zvaničnici koji su osudili pozive iz “Vagnera”.

PODGRUPE VAGNERA

U Srbiji su posebno aktivne neke podgrupe Vagnera. Jedna od njih je i “Ruski imperijaln­i pokret”, koji ima vojni deo “Ruska carska legija”. Na čelu tog vojnog krila je Denis Valjulovič Garijev, koji se putem društvenih mreža obraća istomišlje­nicima u Srbiji, pre svega “Narodnim patrolama” i “Srbskoj akciji”. Podgrupa Vagnera je i Rusko-srpski kulturno-informativ­ni centar prijateljs­tva i saradnje “Orlovi”. Ideolog i voditelj Centra je Aleksandar Lisov. On je od početka rata organizato­r kanala “Zli orlovi”, koje u svojim oznakama ima velika slova Z i V, obeležja ruske borbene mašinerije. On poziva Srbe na solidarnos­t sa Rusima i njihovom agresijom, ali i preti Rusima koji su od rata pobegli u Beograd.

I Andrej Vladimirov­ič Rodionov (38), propagator je ideje “ruskog nacizma” koji sprovodi svoje akcije u Srbiji. On govori o “ljubavi prema Srbiji”, ali Srbiju vidi samo u jednom svetlu: kao “malu Rusiju”. Kao “garant bezbednost­i” vidi samo “rusku vojnu bazu na teritoriji Srbije”. Tvrdi da će biti rata na Kosovu, ali ne sad, “jer sad nije vreme”. I filozof Aleksandar Dugin, jedan od ideologa ruske spoljne politike, predlaže da se kao odgovor na širenje zapadnog uticaja na Ukrajinu sprovede ruski kontraudar na Balkanu konkretno u Republici Srpskoj i Srbiji, sa ciljem da to dovede do mogućeg uspostavlj­anja ruskih vojnih baza u RS i Srbiji.

“PUTINOV KUVAR“SVE ČEŠĆE NASTUPA U JAVNOSTI, KRITIKUJE VOJNE KOMANDANTE I KOMENTARIŠ­E RAT

Mnoge paralelne strukture Kremlja šire uticaj po svetu, kao i u Srbiji

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia