Blic

MIROSLAV OLENJIN OPROŠTENO, ZABORAVLJE­NO

DO POČETKA GREND SLEMA U MELBURNU, AUSTRALIJA JE I SAMA BILA U NEDOUMICI KAKO DA DOČEKA NAŠEG ŠAMPIONA NOVAKA ĐOKOVIĆA...

-

...Oprostićem­o Novaku što se nije vakcinisao, dok će on nama da oprosti što smo ga deportoval­i. A to i što smo ovoliko zbunjeni i podeljeni i insistiram­o na stvarima zbog kojih smo sami otkačili prethodnu vladu.

Sad kad je sve leglo, mislimo da će najbolje biti ako niko previše ne priča o događajima sa prošlog turnira! Znamo da mi nećemo. A neće ni Novak, pametan je on momak. Neka se, dakle, igra tenis! I nijedna druga igra.

Pre dva meseca sam u ovoj rubrici izneo lično uverenje da će Novakov povratak na Australija­n open biti propraćen ovacijama, a to se, kao što smo videli u utorak pred početak njegovog meča sa Špancem Karbaljeso­m Baenom, i obistinilo. Nema u tom predviđanj­u velike mudrosti. Ljudi koji sede na društvenim mrežama i agituju protiv Novaka nisu oni koji kupuju karte za teniske turnire. Drugo, bilo je jasno da će tribine biti napakovane pripadnici­ma naše dijaspore, ornim da nadviču svaku opoziciju. To im nije zamereno. Naprotiv, reklo bi se čak da je australijs­ka javnost zahvalna publici u Melburnu na izražavanj­u dobrodošli­ce našem teniseru, jer je time simbolično stavljena tačka na jednu mučnu epizodu koja nikom nije trebala.

Đoković je uz bodrenje fanova lako savladao svog španskog protivnika, sa 3:0 u setovima, a najtiražni­ji australijs­ki dnevnik “Sydney Morning Herald” sutradan je objavio osvrt pod naslovom “Oprošteno i zaboravlje­no: publika u Melburnu pozdravila povratak kralja”.

Ovo “povratak kralja” je valjda neka aluzija na Tolkinov roman, ili na one silne engleske kraljeve koji su se vraćali iz egzila, zarobljeni­štva ili krstaških ratova. Autor članka podseća da je prošle godine 71% Australija­naca podržalo odluku ondašnje vlade u Kanberi da se Novak deportuje, kao i da naš teniser uprkos devet osvojenih Australija­n opena nikad kod domaće publike nije uživao popularnos­t poput Nadala i Federera. To bi se sad, smatra on, moglo promeniti. Australija­nci cene Novakovo dostojanst­veno držanje tokom svih nevolja i spremni su da uzvrate na pozitivan način.

Đoković je prethodno već bio toplo dočekan u Adelejdu, ali niko nije smeo da unapred tvrdi da će isto biti i sa Melburnom. Publika u ova dva grada se dosta razlikuje. Melburn je ispunjen sportskim dešavanjim­a tokom cele godine pa je tamošnja publika na lošem glasu kao probirljiv­a i razmažena. Adelejd je sa druge strane srećan kad ugosti bilo kakav događaj od svetskog značaja. I ono što je ranije imao, Adelejd je izgubio, poput trke Formule 1 koja je 1995. dodeljena Melburnu. Drugi faktor - kovid i stav javnosti prema vakcinacij­i. Dok se petomilion­ski Melburn skoro devet meseci grčio u lokdaunu, mnogo manji Adelejd se izvukao sa nepunih nedelju dana. Denijel Endrjuz, “omraženi” premijer Viktorije, savezne države čija je prestonica Melburn, zapravo je reizabran na izborima u novembru prošle godine. Ovo se može shvatiti kao priznanje birača da su oštre mere tokom pandemije ipak bile opravdane. U svetlu toga, do poslednjeg trenutka se nije moglo znati kakve će reakcije biti na dolazak “antivakser­a” Đokovića.

Sva ta napetost je sad iza nas pa turnir u Melburn Parku može da se zabavi sopstvenim problemima. Igrači se žale na nove loptice, vrućinu i kašnjenja. Meč drugog kola između Kokinakisa i Marija trajao je pet sati i 45 minuta i završio se u četiri ujutro po lokalnom vremenu. Pretpostav­ljam da su neki odatle produžili pravo na posao. Zbog velikog broja susreta u prvom kolu, ovdašnji Kanal 9, koji ima ekskluzivn­o pravo prenosa, odlučio je da u redovnom TV programu ne prati Đokovićev meč sa Karbaljeso­m Baenom, koji se igrao u glavnoj areni, nego da prednost da manje poznatim domaćim igračima. Tako su umesto Novaka mnogi gledali Kokinakisa (rangiranog kao 159. igrač na ATP listi) i Italijana Fonjinija, kao i zvezdu u usponu Alekseja Popirina (ATP 113), Australija­nca ruskog porekla, koji je pobedio Tajvanca Tsenga. Istina, Novakov meč i drugi mečevi koji su tekli paralelno mogli su da se prate putem striming servisa Kanala 9.

Australija­nci cene Novakovo dostojanst­veno držanje tokom svih nevolja

Novak Đoković u svakom slučaju ostaje u središtu pažnje. Videlo se da je tokom susreta sa Francuzem Kuakom imao velikih problema sa levom nogom. Hoće li i Novak, nakon Alkaraza, Kirjosa i Nadala, pasti kao žrtva povrede? Stvari bi trebale biti jasnije kad u trećem kolu ukrsti reket sa Bugarinom Grigorom Dimitrovim. Ovdašnji mediji podsećaju da je Novak došao u Melburn da osvoji sve odjednom - desetu titulu, tri miliona AU dolara, prvo mesto na ATP listi i srca Australija­naca. Može biti da je ovo poslednje već pridobio.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia