Blic

Nivoi reka u opadanju, na jugu i dalje vanredno

Dobra vest je da su nivoi reka u Srbiji u opadanju, ali je vanredna situacija zbog poplava i dalje na snazi u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju, Leposaviću i devet mesnih zajednica u Kraljevu.

- EKIPA “BLICA”

Posle nekoliko dramatični­h dana borbe protiv poplava, nivo reka u ugroženim područjima počeo je da opada. Nadležne službe su na terenu, predstoji procena štete, a radi se i na sanaciji štete na kritičnim mestima jer se krajem januara očekuje novi talas obilnijih padavina.

U Prijepolju se od juče lakše diše, a nivo Lima osetnije opada. Pritoke ove reke, koje su pravile velike probleme, vratile su se u svoja korita. Prema rečima predsednik­a opštine Prijepolje Vladimira Babića, očekuje se da će danas vodostaj Lima pasti ispod 200, odnosno ispod linije redovne odbrane od poplava. U naselju Zalug, priča on, oštećeno je preko 50 kuća od kojih se voda ulila u 30. Iz Brodareva su iseljene dve kuće. Voda se povlači a iza nje ostaje mulj.

IBAR U STAGNACIJI

Na Ibru kod Raške vodostaj je u stagnaciji sa tendencijo­m manjeg opadanja i nalazi se iznad granice vanredne odbrane od poplava, saopštio je juče Republički hidrometeo­rološki zavod.

Nabujali Ibar niz klisuru Raške prema Kraljevu nosio je granje i debla, a kamere su zabeležile i scenu u kojoj nabujala mutna reka nosi i krov kuće.

Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Dejana Seizovića, nivo reke je u opadanju i nema ugroženih objekata niti stanovnika.

Na Savi kod Šapca na snazi je redovna odbrana od poplava. Nivo reke je u porastu, ali u branjenom delu nema izlivanja.

Lim se povlači u korito, a iza njega ostale kuće pune mulja

STOTINE HEKTARA POD VODOM

Gornji tok Toplice je u značajnom opadanju, te je nivo reke znatno niži od granice redovne odbrane od poplava. Najveću štetu od poplava u Topličkom kraju pretrpela je poljoprivr­eda. Pod vodom je više od 100 hektara oranica i voćnjaka, a narednih dana biće utvrđene razmere štete.

Od preksinoć vodu imaju građani u centru Kuršumlije, a očekuje se stabilizac­ija vodosnabde­vanja i u ostalim naseljima.

U Prokuplju su na terenu ekipe komunalnog preduzeća i pripadnici Sektora za vanredne situacije koje saniraju posledice poplava. Uspostavlj­en je saobraćaj na lokalnom putu u naselju Draganja, koji je bio u prekidu.

 ?? KRAJEM JANUARA OČEKUJE SE NOVI TALAS OBILNIJIH PADAVINA ??
KRAJEM JANUARA OČEKUJE SE NOVI TALAS OBILNIJIH PADAVINA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia