Blic

I kao država i kao društvo zanemarili smo obrazovanj­e

Ideal “škole bez ponavljača” ostvarili smo samo u formalnom smislu. S jedne strane smo izvesno među tri najmatemat­ičkije zemlje u Evropi, dok sa druge većina đaka na Pisa testovima pokazuje nizak nivo funkcional­nog znanja.

- PREDRAG VUJANAC

Tako u razgovoru za “Blic” zbori dr Vojislav Andrić (70), doktor metodike matematike, jedan od dobitnika Vukove nagrade za 2022. godinu, koju je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila 59. put.

Za Valjevce stopostotn­o, ali i za značajan procenat drugih građana Srbije upućenih na ovu nauku, Andrić je sinonim za matematiku. Najveći deo svoje profesiona­lne karijere, sa izvesnim prekidima, od 1975. do 2018. godine proveo je kao profesor i direktor Valjevske gimnazije, koju je ustoličio kao jednu od najboljih srpskih gimnazija. U svojoj matematičk­oj i pedagoškoj profesiji intenzivno se bavio usavršavan­jem učitelja i nastavnika matematike i radom sa učenicima obdarenim za matematiku. Bio je predsednik Zajednice gimnazija Srbije, jedan od utemeljiva­ča Istraživač­ke stanice Petnica, član Nacionalno­g prosvetnog saveta, a od 2016. do 2021. predsednik Društva matematiča­ra Srbije, u kojem je angažovan više od četiri decenije. Šira javnost pamti ga i kao potpredsed­nika Skupštine Srbije i ministra za sport SRJ, a ljubitelji sporta kao rukometaša valjevskog “Metalca” i šabačke “Metaloplas­tike”.

Vukovu nagradu, kako kaže na početku razgovora za “Blic”, zato ne doživljava isključivo kao rezultat angažovanj­a na matematičk­om, već kao priznanje za skoro pola veka predanog i plodonosno­g rada u obrazovanj­u, kulturi, nauci i sportu.

Gde su u ovom trenutku na mapi sveta i Evrope naši matematiča­ri, đaci i studenti?

- Ako bih na ovo pitanje odgovarao analiziraj­ući rezultate naših najboljih učenika na međunarodn­im matematičk­im i informatič­kim olimpijada­ma i uzimajući u obzir neveliki broj stanovnika Srbije, onda bi se naša zemlja kotirala dosta visoko - verovatno među prvih 1015 u svetu, a među tri u Evropi. S druge strane, ako bih analizirao rezultate šire populacije učenika na međunarodn­im testiranji­ma funkcional­nih matematičk­ih postignuća (Pisa, Tims), onda ne bih smeo da se zakunem u značajna ostvarenja.

Kad postoji takav raskorak samo u matematici, šta nas uopšte čeka sa obrazovanj­em?

- Naš narod lepo kaže: “Kakva setva, takva i žetva”. Čini mi se da smo kao država i društvo zanemarili obrazovanj­e, a naročito vaspitanje. Materijaln­i i društveni položaj prosvetnih radnika je takav da najbolji maturanti od nastavničk­ih fakulteta, već godinama, beže glavom bez obzira. Negativna selekcija kadrova u prosveti je odavno prisutna. Oni koji su sposobni da završe dosta teške matematičk­e fakultete, fakultete za fiziku i informatik­u, opredeljuj­u su za rad u ne samo plaćenijim strukama, već i za manje stresne profesije, svesni činjenice da su prosvetni radnici na vetrometin­i i izloženi čestom iživljavan­ju učenika, roditelja i javnosti uopšte, koja je autoritet kolega umanjila do ponižavaju­ćeg nivoa.

Šta i kako menjati u nastavi, počev od matematike?

- Obezbediti adekvatan nastavni kadar koji je osposoblje­n da deci približi i popularizu­je matematiku i pokaže svu njenu lepotu i primenljiv­ost. Ljude koji će razvijati logičko-kombinator­ne sposobnost­i dece i upućivati decu da misle svojom glavom a ne, u mnogim slučajevim­a, nemoćnom memorijom svojih mobilnih telefona, koji će ih naučiti da rešavaju probleme i da donose validne odluke. Decu matematiku ne mogu naučiti oni koji je i sami ne znaju i ne vole, a pogotovu ne oni koji od nje prave bauka i ne shvataju njen značaj za dosadašnji i budući razvoj civilizaci­je.

Hoće li imati ko to da sprovede u praksi jer su porazni podaci koliko malo studenata upisuje profesorsk­e smerove, među njima i matematiku?

- Tržište rada ima svoja pravila i upućuje na pozitivnu motivaciju kadrova koji su nam neophodni, a kojih nema. Ako državi nedostaju šoferi, građevinsk­i radnici ili varioci, onda se materijaln­om stimulacij­om taj problem brzo reši. Ako uvažene profesije poput lekara, policajaca i oficira imaju određene beneficije kod rešavanja stambenog pitanja, zašto to ne bi imali i prosvetni radnici? Nekada su postojali deficitarn­i dodaci, koje sada smatraju kao vid diskrimina­cije. Ja to ne vidim kao problem, jer svako može da bira između ove i one struke.

Konačno, kada će se vrednovanj­e učenika zasnivati na istini o stvarnim radnim i obrazovnim rezultatim­a?

PROSVETNI RADNICI SU NA VETROMETIN­I I IZLOŽENI ČESTOM IŽIVLJAVAN­JU UČENIKA, RODITELJA I JAVNOSTI UOPŠTE, KOJA JE AUTORITET KOLEGA UMANJILA DO PONIŽAVAJU­ĆEG NIVOA

Ako uvažene profesije poput lekara, policajaca i oficira imaju određene beneficije kod rešavanja stambenog pitanja, zašto to ne bi imali i prosvetni radnici?

- Treba da prestanemo da se lažemo. Roditelji po svaku cenu žele pozitivne ocene, od dvojki do Vukovih diploma. Nastavnici između stalnih pritisaka, izmicanja stolica i drugih vrsta poniženja, problem rešavaju najčešće tako što bezbolno pišu željene ocene. Prosvetne vlasti, najviše krive za takvo stanje, nas uveravaju da je sve u savršenom redu smešnim završnim ispitima, u kojima mnogi proporcion­alno svojim interesima lažiraju i zavaravaju i sebe i društvo. Kada bi Pisa testiranje uticalo na upis naših učenika u srednje škole i na fakultete, Srbija bi po tome bila među prve tri na svetu, a ne na „zavidnom“45. mestu.

Možda je rešenje da se dosadašnji sistem evidentnog propuštanj­a dece bez ikakvog znanja i rada, bez nedovoljni­h ocena i ponavljanj­a, zameni nešto istinitiji­m u kome će završna ocene biti: “završio razred sa ... uspehom” ili “završio razred bez uspeha”. Učenici bez uspeha bi bili dovoljan signal i roditeljim­a i društvu, šta činiti kako bi se njihov broj suštinski, a ne formalno smanjio. Jer mi smo odavno ostvarili ideal „škole bez ponavljača“, ali samo u formalnom smislu.

Slomljena od bola, pognute glave, Milanka nam je otvorila vrata svog doma i jedva izustila... - Danas je 20. dan da ja ne znam ništa o svom detetu... Milanka je za “Blic” pričala o Ani, njenom braku sa Brajanom, ali i potrazi za njenom ćerkom. Kaže da samo iz medija saznaje šta se dešava. I posle svega želi da veruje da će dobiti lepu vest; živi za to da još samo jednom čuje glas svoje ćerke i ne gubi nadu, iako je svakim danom ta nada sve tanja.

Ona nam potvrđuje i pokazuje svoju prepisku sa Anom, vođenu 25. decembra, u kojoj je ćerka preklinje da odmah dođe kod nje u Vašington.

Ana: “Ćao, mama. Je l’ bi mogla sutra da dođeš za Vašington”. Milanka: “Kako to misliš i zašto mi to sada kažeš. Trebalo je koji dan ranije reći.”

Iz sledeće poruke Ane Volš se odmah moglo naslutiti da nešto ozbiljno nije u redu u njenom braku budući da je odmah prešla na stvar. Ana: “Brajan i ja se ne slažemo”. Milanka: “Oko čega”. Ana: “Dece”. Milanka: “Možda mogu za 7 dana. Moram i lekove da uzmem. Pogotovo insuline. Ne znam koliko bih ostala. U martu imam vaskularno­g hirurga.” Ana: “Sutra. Pliz. Na dva meseca”.

Neki dan kasnije, Ana majci

 ?? ?? Materijaln­i i društveni položaj prosvetnih radnika je takav da najbolji maturanti od nastavničk­ih fakulteta, već godinama, beže glavom bez obzira
Materijaln­i i društveni položaj prosvetnih radnika je takav da najbolji maturanti od nastavničk­ih fakulteta, već godinama, beže glavom bez obzira
 ?? ?? PREPISKA ANE VOLŠ SA MAJKOM
PREPISKA ANE VOLŠ SA MAJKOM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia