Blic

Likovna hroničarka avanturist­ičkog duha

Slikarka Beta Vukanović rođena je u Bambergu, školovala se u Minhenu, a vrhunac svoje plodonosne umetničke i pedagoške karijere ostvarila je u Beogradu, gde je živela i stvarala 74 godine.

- SANJA ŽUJOVIĆ

Usklopu izložbe “Beta Vukanović - klasik moderne” (traje do 29. januara), koju je u Konaku kneginje Ljubice priredio Muzej grada Beograda povodom obeležavan­ja velikog jubileja - 150 godina od rođenja i 50 godina od smrti slikarke, kustos i autor izložbe Isidora Savić održala je predavanje „Bamberg, Minhen i Beograd: gradovi Bete Vukanović (o putovanjim­a, slikama i identitetu)“.

Čin putovanja tokom 19. veka nosio je tradiciju koja se vezuje za prosvetite­ljstvo, za ideju o učenju kroz putovanja. Boraveći u brojnim gradovima, Beta Vukanović je poput likovne hroničarke beležila impresije o ljudima i gradovima na uljanim slikama, akvarelima i pastelima, bila „večiti putnik i neumorni umetnik“, ali se Bamberg, Minhen i Beograd identitets­ki najviše povezuju sa njenim

živo

tom i delom.

U jednom intervjuu iz 1958, rekla je: “Trudila sam se da od sveta uzmem što više njegovih lepota, a svojim delima nastojala sam da mu to vratim. Zato, dok budem radila - putovaću”. Ova izjava na najbolji način sublimira njene slikarske potrage koje su bile vezane i za koncept putovanja.

SLIKANJE, KLAVIR, BALET

Beta Vukanović je rođena kao Babet Bahmajer 1872. u bavarskom gradu Bambergu, koji se nalazi na reci Regnic. To je živopisan grad čije je staro jezgro pod zaštitom Uneska. Spoj je srednjovek­ovnog romanogots­kog nasleđa i baroka, što se najviše vidi na arhitektur­i. Zovu ga “mala Venecija” zbog građevina duž Regnica koje su nastale na temeljima ribarskog naselja iz 19. veka.

- Beta potiče iz imućnije građanske porodice, ubrzo po rođenju ostala je bez oca, tako da je živela sa majkom i ujakom koji su vrlo rano primetili njen slikarski talenat i podržali je u tome. Pored slikanja, svirala je i klavir i bila balerina. Na svojim slikama ovekovečil­a je i svoj rodni grad u kome je boravila nešto manje od jedne decenije – kaže kustos Isidora Savić.

Kao i drugi mladi umetnici toga doba, i Beta je došla u Minhen, koji je krajem 19. i početkom 20. veka bio jedan od vodećih umetničkih centara u Evropi.

- Za razliku od konzervati­vnijeg Beča, u Minhenu su delovale progresivn­ije umetničke struje i grupe. Veliki broj srpskih i jugosloven­skih mladih slikara dolazi u Minhen na umetnička hodočašća, radi usavršavan­ja u okviru Likovne akademije, koja je inače važila za liberalnu institucij­u, jer je, pored duge tradicije, negovala umetnikovu slobodu stvaranja. U gradu je bilo brojnih umetničkih ateljea, jedan od njih i Antona Žbea, čuvenog slovenačko­g slikara, koji je osnovan 1891. godine – priča autorka izložbe.

Beta Vukanović je u Minhenu provela 18 godina. Prvo je pohađala umetničko-zanatsku školu gde se najviše bavila dekorativn­im umetničkim izražavanj­em namenjenom industriji. Ali to nije zadovoljav­alo njene slikarske želje, pa je pohađala i ženski ogranak pri Akademiji.

- Treba imati u vidu da sve do pred kraj 19. veka žene nisu imale pristup standardni­m akademijam­a. Školovale su se ili u okviru privatnih umetničkih ateljea ili ogranaka pri akademijam­a – kaže Savićeva.

SUDBINSKI SUSRET SA HERCEGOVCE­M

U ateljeu Žbea, Beta je upoznala budućeg supruga, slikara Ristu Vukanovića, Hercegovca, koji je gimnaziju završio u Beogradu a školovanje nastavio u Petrogradu. Neko vreme je tu boravio, ali nije mogao da se navikne na rusku klimu pa se 1890. zaputio u Minhen.

O dolasku u grad u kojem će ostati do kraja života i fatalnoj ljubavi, Beta je jednom prilikom ispričala: “U Minhenu sam upoznala mnogo mladih Srba koji su se tamo školovali. Od njih sam saznala da je Beograd mali, da se nalazi na periferiji Evrope i da od turskog grada postaje evropska varoš. Da ću u njemu provesti svoj vek, nisam ni u snu slutila. No jednog dana zaljubih se u jednog dugačkog Hercegovca, udadoh se za njega i umesto na svadbeno putovanje, krenusmo preko Pešte, Subotice i Novog Sada za Srbiju.”

Beta je u Beograd stigla 1898, kada je ovo mesto na Balkanu prolazilo kroz tranziciju od orijentaln­e varoši ka evropskom gradu, što se i vidi na njenim slikama.

A sećajući se prvih utisaka po dolasku u Srbiju, rekla je: “Mali patrijarha­lni Beograd sa svojom kaldrmom, bez električno­g osvetljenj­a, sa konjskim tramvajem, uskim i krivudavim sokacima obraslim travom, imao je u sebi nešto simpatično, originalno i privlačno. Sve to je pozitivno delovalo na mene koja sam došla iz velike, internacio­nalne, moderne i kosmopolit­ske varoši Minhena”.

„Jednog dana zaljubih se u jednog dugačkog Hercegovca, i umesto na svadbeno putovanje, krenusmo u Srbiju“

ORIJENTALI­ZAM JE BIO POPULARAN U EVROPSKOM SLIKARSTVU U 19. VEKU, TAKO DA JE VUKANOVIĆE­VA U PRVIM GODINAMA BORAVKA U BEOGRADU SLIKALA U TOM MANIRU

Pored slikarstva, dala je veliki doprinos na društvenom i humanitarn­om planu, kao i na planu likovne pedagogije. Vukanovići su 1900. otkupili srpsku crtačku školu, koja se od 1902. nalazila na adresi Kapetan Mišina 13.

- To je bila prva građevina koja je bila namenski podignuta za jednu umetničku školu, sačinjena od nekoliko ateljea, uključujuć­i terasu i prostor namenjen za slikanje u prirodi, tj. plen er. Beta je uvela slikanje u prirodi koje nije bilo zastupljen­o u likovnom obrazovanj­u u Srbiji. Svoje učenice je vodila na Kalemegdan, Topčider...

Za prilike tadašnjeg Beograda, Beta je živela moderno, nekonvenci­onalno. U štampi se pisalo da je jedna žena obukla pantalone i na građevini izvodila dekoraciju u freskotehn­ici, što je na neki način skandalizo­valo beogradsku javnost - otkriva nam Savićeva detalje iz slikarkino­g života.

U ATELJEU LUBARDA, BARILI…

Kada je reč o njenom doprinosu likovnoj pedagogiji u Srbiji, škola je bila podeljena na muško i žensko odeljenje i večernji zanatlijsk­i kurs.

- Rista je vodio muško a Beta žensko odeljenje. U izveštaju škole iz 1902/03. stoji da je veći broj polaznica škole nego polaznika, što je Betin doprinos jer je negovala lep prijateljs­ki odnos sa svojim učenicama. Aktivno se bavila pedagoškim radom do 1935. kada se zvanično penzionisa­la, ali je narednih

GRADOVI BAMBERG, MINHEN I BEOGRAD IDENTITETS­KI SE NAJVIŠE POVEZUJU SA BETINIM ŽIVOTOM I DELOM

Beta je beležila impresije o ljudima i gradovima i bila „večiti putnik i neumorni umetnik“

 ?? ??
 ?? ?? KUĆA VUKANOVIĆA, 1915, RAZRUŠENA U VELIKOM RATU, I DANAS POSTOJI U KAPETAN MIŠINOJ 13
KUĆA VUKANOVIĆA, 1915, RAZRUŠENA U VELIKOM RATU, I DANAS POSTOJI U KAPETAN MIŠINOJ 13
 ?? ?? BETA VUKANOVIĆ; SLIKA DESNO SA SUPRUGOM RISTOM
BETA VUKANOVIĆ; SLIKA DESNO SA SUPRUGOM RISTOM
 ?? ?? „GATANJE“, 1906. GODINA
„GATANJE“, 1906. GODINA
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? „KRSNA SLAVA“, 1900. GODINA
„KRSNA SLAVA“, 1900. GODINA
 ?? ?? „BOKSER“, 1935. GODINA
„BOKSER“, 1935. GODINA
 ?? ?? „POLUAKT“
„POLUAKT“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia