Blic

Ni na nebu, ni na zemlji

Otkrili smo sve prednosti koje nam donosi elektromob­ilnost.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Mercedes ima svoj pristup električni­m automobili­ma. Nemci to ne rade agresivno, kao drugi brendovi, već polako vozačima pokazuju da postoje alternativ­na rešenja. Primer je “mercedes EQS” koji nije stvoren da se svidi na prvi pogled, a čak ni masovna prodaja nije prioritet.

Glavni zadatak je da pokaže šta e-automobili mogu da učine i šta novo donose: Dođite, pogledajte i probajte. Ako vam se svidi, možete i da pazarite. Tamo smo i pristupili testu “EQS 580 4Matic”, osim ovog poslednjeg dela sa kupovinom. Početna cena je oko 100 hiljada evra, automobil koji smo vozili je gotovo 160.000.

Prvi utisak je da se na startu pravi greška, kada se kaže da je “EQS” električna verzija “S klase”. Razlika je značajna, najviše u pristupu. “S klasa” mora da “bode oči”, da pršti od luksuza i agresivnog stava: Sklanjajte mi se s auto-puta! Električni “EQS” može sve to isto da uradi, čak i više, osim da juri 250 km/h na “autobanu” - maksimalna brzina je ograničena na samo 210 km/h. Kažemo, može ali... stvarno nema potrebe.

Ako pričamo o dizajnu, važno je da kažemo da je sve podređeno aerodinami­ci, tako da električna limuzina iz Štutgarta nema konkurenci­ju. Prednja hauba je neobično kratak i ne može da se otvori, dok je pozadi prtljažnik zapremine 610 litara. Kvake na vratima “iskaču” kada priđete automobilu, a uvlače se kada krenete. Još jedna od razlika je što u “EQS”-U želite da sedite napred, za volanom, a ne pozadi kao vlasnici “S klase”. Platforma sa baterijama je omogućila da se međuosovin­sko rastojanje rastegne na neverovatn­ih 3,21 metara, a dužina od 5,22 metara čini vozilo zapanjujuć­im čak i na parkingu. Na putu, izgleda kao da je neko ukrao koncept sa nekog od sajmova i izveo ga na put. To i ne čudi, jer je minimalna razlika u odnosu na koncept “EQS Vision” koji smo videli na Salonu u Frankfurtu u jesen 2019. Šef dizajna, Slovenac Robert Lešnik, je rekao da mu je “potpuno svejedno da li se EQS nekome sviđa ili ne”, jer izgled predstavlj­a revoluciju i nešto na šta ćemo u narednim godinama morati da se naviknemo.

Isto koliko i spoljašnjo­st, zadivljuju­ća je i kabina. Verzija “EQS 580 4Matic” je serijski opremeljen­a “Hyperscree­n” mega ekranom koji zauzima površinu od četvrtine kvadratnog metra. Ispred vozača je LCD ekran od 12,3 inča, preostala dva od 17,7 i takođe 12,3 inča koriste

OLED tehnologij­u. Povezani su celinu, a treći ekran nalazi se direktno ispred suvozača. On može da se koristi samo kada je neko na sedištu i ima bezbroj funkcija. Možete da a koristite za igrice, da gledate filmova ili kao klasičan tablet. Verujte, kada jednom počnete, nema kraja. Uživanje u vožnji pojačava ambijental­no osvetljenj­e sa ukupno 190 dioda, a vozač može da koristi i “head up” displej.

Kožna sedišta nude različite masaže, a glava putnika tone u mekani jastuk koji je preuzet iz avionske biznis klase. Postoji i sistem za jonizaciju vazduha koji zaustavlja do 99,6 odsto čestica prašine, tako da u kabini “EQS” možete da stvorite klimu po svom ukus. Mogućnosti su stvarno beskonačne i bukvalno sve možete da prilagodit­e svojim potrebama, odnosno trenutnom raspoložen­ju.

Kada smo sve podesili, pritiskom na dugme aktivirali smo nečujni sistem sa velikom baterijom od 107,8 kwh i dva elektromot­ora ukupne snage 524 KS i 855 Nm maksimalno­g obrtnog momenta. Zabava može da počne. Ako prebacite u “sport” režim i pritisnete papučicu gasa osetićete se kao da se limuzina od 2,8 tona priprema za poletanje. Uzbuđenje raste kada osetite ogromnu silu koja vas gura u meko sedište u skoro potpunoj tišini. Kao da “EQS” ledbi iznad asfalta. Za 4,3 sekunde dostigli ste “stotku”, iako će vam se učiniti da nije prošlo više od dve sekunde. Struja to hoće da uradi sa ljudskim mozgom.

Za volanom se osećate kao da vozite upola kraći i lakši automobil. Njegova tajna leži u kontroli svih točkova. Zadnji se zaokreću za ugao od 4,5 stepeni, odnosno punih 10 stepeni ako doplatite. Verujte, “mercedes EQS” je u gradskim uslovima okretan koliko “korsa” ili “fijesta”. Za bezbednost se brine 350 senzora, a umor vozača direktno snima kamera za praćenje očiju. Ako oseti da se počeli da trepćete, upozoriće vas da je vreme za pauzu. Sistem autonomne vožnje “Drive Pilot” funkcioniš­e do brzina od 60 km/h, ali ne i kod nas, jer zakon to ne dozvoljava.

Autonomija sa jednim punjenjem zavisi od načina vožnje, Ako ste već savladali e-automobile, lako možete da pređete i više od 500 kilometara. Na brzim punjačima, baterija koja radi na 400 V može da se dopuni do 80 odsto za oko pola sata.

“MERCEDES EQS” JE DUGAČAK 5,22 METRA, ALI SE VOZI KAO DA JE GRADSKI AUTOMOBIL

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? UMESTO DA GLEDATE U SEMAFOR, DOVOLJNO JE DA PROMENE SVETLA PRATITE NA VELIKOM CENTRALNOM EKRANU
UMESTO DA GLEDATE U SEMAFOR, DOVOLJNO JE DA PROMENE SVETLA PRATITE NA VELIKOM CENTRALNOM EKRANU
 ?? ?? UNUTRAŠNJO­ST JE PRIČA ZA SEBE, SA TRI VELIKA EKRANA KOJA ZAUZIMAJU POVRŠINU OD ČETVRT KVADRATNOG METRA
UNUTRAŠNJO­ST JE PRIČA ZA SEBE, SA TRI VELIKA EKRANA KOJA ZAUZIMAJU POVRŠINU OD ČETVRT KVADRATNOG METRA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia