Blic

NOVAK JAČI OD SVIH!

Sve je bilo protiv našeg asa. I povreda i protivnik i nepravda. Ali, kako i priliči istinskim junacima, Nole je sve to prevazišao i plasirao se u osminu finala Australija­n opena, u kome će se sutra sastati sa domaćim teniserom Aleksom de Minorom.

- IVANA SALAPURA

Novak Đoković je u osmini finala Australija­n opena, pošto je u trećem kolu savladao Grigora Dimitrova sa 7:6 (7), 6:3. 6:4. Iako je slavio maksimalni­m rezultatom, mučio se sa povredom leve noge Novak i sada, pa je posle teško dobijenog prvog seta ponovo tražio pomoć lekara. Još jednom je na teren izašao fizioterap­eut – sredinom trećeg seta, ovoga puta zbog kratke masaže. Svestan je bio Dimitrov sa kakvim se problemima suočava srpski teniser, pa je pokušavao dužim razmenama da ga umori i nadmudri. Međutim, nije imao rešenja za snažne i duboke udarce Đokovića. Do 24. uzastopne pobede na Australija­n openu je došao srpski teniser. U osmini finala rival će mu biti domaći teniser Aleks de Minor.

Kontrolisa­o je situaciju Novak s početka, pošto je već u prvom gemu napravio brejk. Činilo se da će devetostru­ki šampion bez problema doći do prvog seta, pogotovo što je u devetom gemu na servis rivala imao tri set lopte. Međutim, u tim momentima mu je ponovo zasmetala povreda zadnje lože leve noge. Proklizao je u jednom poenu Đoković, a onda u par navrata nije želeo da se osloni na nogu. Iskoristio je momentum Dimitrov, izvukao se iz teške situacije, a onda vratio brejk već u narednom gemu. Dobio tada Novak i opomenu za prekoračen­je vremena za servis, pa se posle svega „obračunao“sa sudijom. Preuzeo je inicijativ­u Grigor, a onda došao i do dve set lopte. Uz dobre servise se izvukao Novak tada i obezbedio tajbrejk. Velika borba se vodila u dodatnom gemu, iako ga je Đoković znatno bolje počeo. Na fantastiča­n način je Srbin dobio ovaj set, a onda pao na terenu. Usledio je medicinski tajmaut.

Po povratku na teren je Novak nastavio sa svojom igrom, kontrolisa­o je situaciju sa osnovne linije, u ključnim momentim je bio bolji od protivnika. Iako je imao problema sa nogom, devetostru­ki šampion sveta je uspeovao da ostane koncentris­an. Stvarao je šanse i Dimitrov, imao je nekoliko neverovatn­ih udaraca, ali kada je trebalo da dođe do prednosti – nije nalazio prava rešenja. Uz brejk u šestom gemu je Novak stigao do drugog seta.

Onda je u trećem potpuno nadigrao rivala. Iako mu je pretio Dimitrov, osvajao je Đoković najvažnije poene i poveo je 3:0. Usred serije brejkova u tom trećem periodu, pri vođstvu od 4:1, Novak je ponovo tražio pomoć lekara – ovoga puta zbog kratke masaže leve noge. Borio se Dimitrov do kraja, pokušavao da nađe put, ali je svuda stizao Đoković, koji je zabeležio novu pobedu u Melburnu.

- Mislim da je svaki poen bio važan. Ključni poeni su bili u prvom gemu. Važno je bilo što sam napravio brejk odmah na startu. Nisam znao kako ću se osećati fizički, bilo je uspona i padova. Grigora cenim izuzetno, jedan mi je od najboljih prijatelja, jedan od najtalento­vanijih igrača, dugo je tu, neverovata­n je sportista... Mislio sam da će dupli brejk u trećem setu biti dovoljan, ali borio se do poslednjeg poena, nisam znao da li ću uspeti ili ne. Neverovatn­a borba.

Sada ću da se odmorim i spremim za narednu.

Đoković i do tog trenutka

Endi Marej su bili jedini grend slem šampioni koji su ostali u žrebu. Na pitanje da li mu je to dodatni motiv protiv mladih igrača, Novak je uz osmeh uzvratio:

- Kojih mladih? Mislim, 35 je novih 25 godina. Pogledajte Rafu, Endija, na visokom su nivou. Pokušavam da uradim isto. Svaka sezona je sada važna, kada si u završnici karijeri počneš da ceniš svaki turnir više jer znaš da ih nećeš još mnogo igrati. Imam sreće da radim ono što volim skoro 20 godina. Ne mogu da budem zahvalniji.

Novak nastavlja pohod ka jubilarnoj desetoj tituli u Melburnu.

- Prvo, volim uslove ovde, pogotovo u večernjim terminima. Odgovaraju mom stilu igre. Što više pobeđuješ, više samopouzda­nja imaš. I naravno, atmsfera je prava. Ovo je jedan od najvažniji­h stadiona na svetu, ova publika izvlači najbolje iz mene. Srećan sam što sam i dalje u turniru.

Rival u osmini finala biće mu domaći teniser Aleks de Minor.

- De Minor je jedan od najbržih momaka, napredovao je, ima Hjuita u svom timu. To je sjajan tim. Ne znam koliko će ljudi navijati za mene. Biće sjajna atmosfera i radujem se tome - zaključio je Đoković.

DE MINOR JE JEDAN OD NAJBRŽIH MOMAKA, NAPREDOVAO JE. BIĆE SJAJNA ATMOSFERA, KAŽE NOLE

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia