Blic

„Bez ZSO nema povratka Srba u institucij­e na KIM”

-

“SNAŽNA ANTISRPSKA RETORIKA Aljbina Kurtija i drugih zvaničnika u privremeni­m institucij­ama samouprave svakako ne obeshrabru­je nasilnike, već ih podstiče na nasilje prema srpskom narodu”, rekao je za RTS predsednik Skupštinsk­og odbora za KIM Milovan Drecun.

- Sa naše strane je jasno rečeno da bez Zajednice srpskih opština nema povratka srpskih političkih predstavni­ka u privremene institucij­e samouprave i da nema nastavka dijaloga ako se Zajednica ne realizuje - istakao je Drecun za RTS.

Ocenio je da su u naporima da se ZSO osnuje možda najupornij­i Amerikanci i dodao da predlog statuta Zajednice godinama stoji u fioci Miroslava Lajčaka i da je na njemu bilo da ga stavi na dnevni red na nekom od sastanaka delegacija Beograda i Prištine.

- Kurti uporno umesto Zajednice govori o pravima Srba. Dakle, on neće ni da spomene ZSO. Takođe, u ovom evropskom predlogu se ne govori o Zajednici srpskih opština, govori se o određenoj samoupravi za srpski narod, oni kažu za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji - naveo je Drecun.

Predsednik Skupštinsk­og odbora za KIM rekao je da je predsednik Vučić na minulim izborima dobio veliku podršku građana i da on ima najveću političku snagu u Srbiji.

- Njegov posao je da se suočava sa problemima, da ih u dogovoru sa ostalim političkim subjektima, sa izvršnom vlašću, sa parlamento­m rešava i na njemu je da inicira i mislim da je on to već rekao nakon sastanka sa petorkom, da će obaviti konsultaci­je sa svim ključnim akterima na našoj političkoj sceni. Na njemu je da inicira traženje našeg puta u rešavanju kosmetskog problema - naveo je Drecun. Napomenuo je da se u javnosti stvorila prilično velika tenzija i dodao “da je francusko-nemački predlog samo osnova za razgovor” i da je potrebno razgovarat­i, ali i da se pribojava da “opet ne nasednemo na neke naše zablude koje su već postale tragične”.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia