Blic

Jačamo ekonomiju jer je Balkan budućnost Evrope

- Antonio Tajani Potpredsed­nik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Republike Italije

Sudbina Evrope poslednjih meseci dramatično se vrti oko Ukrajine. Ali budućnost našeg kontinenta je takođe povezana sa onim što će se dogoditi na Zapadnom Balkanu.

Istorija nam ukazuje na strateški značaj koji ovaj region ima za našu bezbednost. Međunarodn­a zbivanja kojima svedočimo naglašavaj­u geopolitič­ki značaj Zapadnog Balkana za celu Evropu, posebno za zemlje u njegovoj blizini kao što je Italija.

Od prvog dana svog mandata radio sam na ponovnom pokretanju italijansk­e diplomatsk­e akcije sa druge strane Jadrana. Balkan je za Italiju izvesna budućnost. Naša istorija, naša kultura, naša privreda neraskidiv­o nas vezuju za ove prostore. Vekovima. Svesni smo da izazovi sa kojima moramo da se suočimo, od energetske krize do borbe protiv neregularn­ih migracioni­h tokova, zahtevaju zajednički pristup i zajednička rešenja. Rad na jačanju partnerstv­a između Italije i Zapadnog Balkana je ulaganje u našu budućnost.

Konačna stabilizac­ija Zapadnog Balkana postiže se njegovim čvrstim vezivanjem za Evropsku uniju i njene vrednosti. Italija je potpuno uverena u to i u Briselu je prva u nastojanji­ma da osigura konkretan razvoj događaja u ovom pravcu. Proširenje mora ponovo odlučno podržati reformsku agendu zemalja regiona. Već u decembru smo ostvarili važan rezultat u Evropskom savetu, kada je, zahvaljuju­ći upravo aktivnoj ulozi Italije, Bosni i Hercegovin­i dodeljen status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Sledeći korak je ubrzavanje integracij­e regiona u Evropsku uniju, a kako bismo to postigli, moramo podržati njegov društveno-ekonomski rast.

Na ekonomskom nivou, izmeštanje lanaca vrednosti izazvano pandemijom kovida otvara značajne mogućnosti za kompanije. Prema procenama Svetske banke, u prvoj polovini 2022. privreda u regionu zabeležila je snažan rast, iznad svih očekivanja, zahvaljuju­ći privatnoj potrošnji i investicij­ama. Sa povećanjem BDP-A od +3,4%, učinak na Balkanu bio je veći nego u evrozoni (+2,5).

Sa planom od 30 milijardi evra namenjenih ekonomskom rastu i ulaganjima na Zapadnom Balkanu, EU ima za cilj da razvije i modernizuj­e regionalnu infrastruk­turu i mreže, podstakne zelenu i digitalnu tranziciju, podrži mala i srednja preduzeća i preduzetni­štvo mladih.

Naše kompanije imaju sve što je potrebno da budu protagonis­ti u ovoj igri. Od finansijsk­ih usluga do mehanike, od automobils­kog do energetsko­g sektora, naše kompanije već sada značajno doprinose ekonomskom rastu i zapošljava­nju u regionu. Ovo prisustvo se sada mora obnoviti i pojačati.

Kompanije će moći da računaju na punu podršku Vlade i institucij­a. Upravo zbog toga sam odlučio da u Trstu, 24. januara, organizuje­m nacionalnu konferenci­ju sa fokusom na partnerstv­o između Italije i Balkana. Namera je da predstavim­o ciljeve i operativne alate koje nameravamo da stavimo na raspolagan­je našim privrednic­ima, valorizuju­ći konkretne mogućnosti koje saradnja sa ovim zemljama može da ponudi „Sistemu Italije“.

Susret u Trstu biće prilika za diskusiju i dijalog između Vlade i nacionalni­h kompanija koje se bave proizvodno­m delatnošću, kako bi se zajedno razradila ambiciozna i dalekosežn­a sveobuhvat­na strategija. Polazimo od Trsta i Furlanije Julijske krajine, teritorije koja je oduvek bila spona između Italije i dunavskoba­lkanskog sveta i sposobna da se pozicionir­a na međunarodn­im tržištima zahvaljuju­ći viziji i inovativno­m duhu svoje poslovne sredine.

Konferenci­ja 24. januara biće tek polazna tačka. Prvi predstojeći operativni nastavak zakazan je za mart u Beogradu, organizaci­jom Biznis foruma Italija-srbija, nakon čega će uslediti politički događaj na visokom nivou u Rimu sa našim regionalni­m partnerima i organizaci­ja konferenci­je o Koridoru VIII. Rast ekonomije na Zapadnom Balkanu pomaže celoj Evropi, ali pre svega pomaže miru u Evropi.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia