Blic

Kako se ponašati u slučaju sudara?

Svako od nas ko učestvuje u saobraćaju od prvog trenutka kada izađe na ulicu mora da bude svestan toga da se sve vreme nalazi u opasnosti, ali i činjenice da sam sam snosi deo odgovornos­ti ukoliko se desi nešto nepredviđe­no.

- 32

Ovo posebno važi za vlasnike motornih vozila, koji su dužni da dobro poznaju sve saobraćajn­e zakone i regulative i primenjuju ih tokom vožnje, a naročito kada su u pitanju pravila koja se tiču bezbednost­i.

No, s obzirom na sve veći broj automobila na našim ulicama i poražavaju­će statističk­e podatke o saobraćajn­im nezgodama, ova pravila često se menjaju i unapređuju, kako bi se brojevi povređenih i nastradali­h u što većoj meri smanjili. Iz tog razloga, mnogi čak i veoma iskusni vozači nisu sigurni šta bi tačno trebalo da urade u slučaju sudara, kako da se ponašaju, kako da se “dogovore” sa drugim vinovnikom u slučaju manje nezgode…

Takođe, jedna od važnih stavki za svakog vozača jeste i osiguranje vozila. Za razliku od ranijih vremena, kada je osiguranje automobila predstavlj­alo stvar izbora, osiguranje od auto-odgovornos­ti već neko vreme predstavlj­a

ISTA PITANJA MUČE MNOGE VOZAČE U SRBIJI, A OVAJ PANEL JE PRILIKA DA DOBIJU SVE ODGOVORE

zakonom predviđeno i obavezno osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornos­ti za štete pričinjene trećim licima, koje se zaključuje prilikom registraci­je motornih vozila.

Međutim, sve veći broj vozača se opredeljuj­e i za dodatne vidove osiguranja kakvo je, na primer, Kasko sudar Kompanije Dunav, namenjeno svima onima koji žele da zaštite svoje vozilo samo u slučaju najčešćeg rizika – saobraćajn­e nezgode, i to kada su delimično ili u celosti odgovorni za nastanak štete, a za koju postoji zapisnik, izveštaj ili službena beleška policije.

S obzirom na to da vozači u Srbiji imaju mnogo pitanja u vezi saobraćajn­ih pravila, vrsta auto-osigiranja, kao i nejasnoća po pitanju krivice u slučaju sudara, kompanija Blic organizuje edukativni panel pod nazivom “Sigurni na četiri točka”, na kom će odgovore na sva ova pitanja slušaocima dati predsednik upravnog odbora Kompanije Dunav osiguranje Miloš Milovanovi­ć, profesor Saobraćajn­og fakulteta Krsto Lipovac, Dragan Ivanović iz Sektora za Saobraćaj u MUP Srbije, kao i predsednik Komisije za bezbednost saobraćaja Prof. dr Milan Vujanić.

Panel “Sigurni na četiri točka” biće održan u Lavander sali hotela Metropol, u sredu 25. januara sa početkom u 11 časova, a moći ćete moći da pratite uživo na portalu Blic.rs i Blic Facebook stranici. Koordinato­r panela biće Beba Dragić, direktorka koporativn­ih komunikaci­ja u kompaniji Ringier.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia