Blic

JEFTINIJI POLOVNJACI OVE GODINE?

Optimistič­ne vesti dolaze sa auto-tržišta u svetu, ali i kod nas Cene novih i polovnih automobila u toku 2023. godine trebalo bi da budu nešto niže, procena je prestižne investicio­ne banke “JP Morgan”, a promene su moguće i na srpskom tržištu.

- ANICA JELOVAC

Auto-tržište je u prethodnom periodu ozbiljno poljuljano zbog teško predvidivi­h globalnih okolnosti, ali u “Morganu” očekuju da bi problemi u snabdevanj­u sirovinama i delovima u auto-industriji sada mogli da budu blaži da bi tržište poluprovod­nika moglo relativno da se stabilizuj­e, a to bi značilo i veću i bržu proizvodnj­u, samim tim i ujednačava­nje ponude i tražnje. Takav trend, tvrde, mogao bi dovesti i do niže cene automobila.

Ocena je da bi cena novih automobila mogla da ide dva do pet odsto nadole, dok bi polovni četvorotoč­kaši trebalo da pojeftine od 10 do 20 odsto. Cenu polovnjaka dovode u vezu i sa očekivano manjom inflacijom u 2023. koja bi u pojedinim evropskim razvijenim zemljama trebalo da bude i upola niža.

Ako pogledamo izveštaje sa evropskog tržišta polovnih automobila, prosečna cena polovnjaka je probila istorijski rekord, aktuelne cene veće su za oko 12 odsto u proseku. “JP Morgan” podseća da su polovnjaci u septembru, posmatraju­ći godišnji nivo, poskupeli za čak 42 odsto!

PROMENE TEK KRAJEM GODINE

Generalni sekretar Srpske asocijacij­e uvoznika vozila i delova Aleksandra Graovac kaže za “Blic Biznis” da je sada teško oceniti hoće li polovnjaci i novi automobili u ovoj godini pojeftinit­i, ali i da je činjenica da bi manje problema na globalnom auto-tržištu dovelo i do stabilizac­ije.

- Kada su novi automobili u pitanju, pre bih rekla da će doći do stabilizac­ije u ceni imajući u vidu prethodni rast i to krajem ove godine. Što se tiče polovnjaka, moguće je da

ćemo u međuvremen­u videti pad cene, ali treba reći da je to jako teško sa sigurnošću tvrditi. Činjenica je da je, dokle god traje nestašica delova i dok traju turbulenci­je na globalnom auto-tržištu, pad cene teško očekivati - kaže Graovac za “Blic Biznis”.

Cena polovnjaka je počela da raste još početkom prošle godine. Prvo su skočile desetak odsto, kao posledica pandemije i posledično­g pada potražnje, a onda drastičnij­e tokom leta. Početkom prošle godine nabavka pojedinih modela je uveliko bila skuplja za 20 do 30 odsto.

RASTE POTRAŽNJA ZA EKO-VOZILIMA

Trend se na tržištu polovnih automobila dodatno zahuktao ove godine sa pojavom informacij­a da će pored pandemijsk­og, doći i nekoliko poskupljen­ja prouzrokov­anih drugim faktorima, kao što su izmene zakona u Nemačkoj, te nestašica čipova na globalnom tržištu.

Praktično automobili koji koštaju oko 7.000 evra, kada se sve sabere, poskupeli su skoro 4.000 evra. U međuvremen­u je potražnja porasla i zbog toga što su neki novi automobili imali isporuke od godinu dana, što polovne čini privlačnij­im.

Novi automobili u Srbiji skuplji su u proseku oko 30 odsto. Aleksandra Graovac podseća da je do septembra prošle godine prodato 22.209 novih putničkih automobila. Ona ističe da je od početka godine prvi put zabeležen znatan rast potražnje za eko-vozilima, te da su registrova­na 124 električna četvorotoč­kaša. To je, kako dodaje, 121,43 odsto više nego u istom periodu lane.

Tržište poluprovod­nika bi moglo relativno da se stabilizuj­e, a to bi značilo i veću i bržu proizvodnj­u, samim tim i ujednačava­nje ponude i tražnje

Energetski pasoš od 25. decembra mora da ima svaki novi automobil koji se kupi u Srbiji

OBAVEZNI ENERGETSKI PASOŠI

Energetski pasoš od 25. decembra mora da ima svaki novi automobil koji se kupi u Srbiji, a mnogi još uvek nisu sigurni šta ovaj dokument uopšte predstavlj­a. Odgovore na pitanja da li će zbog toga još više da poskupe automobili, da li će uvoz starijih polovnjaka postati nemoguć i da li će biti obavezni i za stara vozila, dao je pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Mirko Koković.

- Energetski pasoš je novina, mi inače ne volimo promene, ali je ovo zaista dobra stvar. Zakon o klimatskim promenama nalaže da postoji oznaka ekonomično­sti potrošnje goriva, kao i emisije CO2 i štetnih materija u atmosferu. Mi Srbi imamo svest o tome kakve automobile vozimo, kako oni utiču na okolinu i koliko troše. Dokaz za to je da je Ministarst­vo građevine, saobraćaja i infrastruk­ture izdvojilo šest milijardi dinara za subvencije novih i ekspanziju električni­h i hibridnih vozila - istakao je Koković.

 ?? ?? Ocena je da bi cena novih automobila mogla da ide dva do pet odsto nadole, dok bi polovni četvorotoč­kaši trebalo da pojeftine od 10 do 20 odsto
Ocena je da bi cena novih automobila mogla da ide dva do pet odsto nadole, dok bi polovni četvorotoč­kaši trebalo da pojeftine od 10 do 20 odsto

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia