Blic

Cela planeta postaje žrtva mode

Iako za mnoge zvuči nestvarno, istina je da su modna i tekstilna industrija drugi najveći zagađivač životne sredine. Zbog toga izraz „fashion victim“ili žrtva mode, koji se koristi za osobu sa manjkom ukusa, ima danas mnogo ozbiljnije značenje.

-

Postavlja se pitanje je kako je moda postala pretnja za životnu sredinu? Dva su glavna krivca: velika proizvodnj­a i loš kvalitet materijala. Da je to tako pokazuju i podaci po kojima se svake godine proizvede gotovo 100 milijardi komada odeće, što je u proseku 14 odevnih komada za svakog čoveka na Zemlji, a to je nekoliko puta više nego pre dve decenije.

Prema istraživan­ju Ekonomske komisije Ujedinjeni­h nacija (UNECE) oko 85 odsto svog proizveden­og tekstila iste godine završi u đubretu, dok se pranjem neke odeće velika količina mikroplast­ike završi u okeanima i morima. Kada se sve sabere, modna industrija se pozicionir­ala visoko među zagađivači­ma, odmah iza naftnog i gasnog sektora. Njena tehnologij­a dovodi do značajnog povećanja zagađenja vode i zemljišta, kao i emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG). Procenjuje se da je pre tri godine bila odgovorna za 1,2 milijarde tona emisije ovih gasova.

Tekstilna i modna industrija predstavlj­aju velike potrošače vode koja se koristi za piće. U proseku, na godišnjem nivou se za ovu proizvodnj­u potroši 1,5 biliona tona vode, a za bojenje i završnu obradu tekstila oko 200 tona vode za jednu tonu bojene tkanine. Primera radi za samo jedan par farmerki potrebno je 7.500 litara vode, a za majicu kratkih rukava 2.600. Pranje veša ispušta pola miliona tona mikrovlaka­na u okean svake godine, što je poput 50 milijardi plastičnih boca.

U procesu izrade, bojenja i beljenja tkanine koristi se velika količina hemikalija odnosno jedna tona ovih štetnih materija je potrebna za izradu jedne tone odeće. Mnoge hemikalije proističu od različitih đubriva, a one se onda upotreblja­vaju za pamuk kao sirovinu za modu. pa ovako nastale štetne materije ispiranjem padavinama dospevaju do rečnih tokova, a zatim i do jezera, mora i okeana.

Ni u Srbiji situacija nije bolja jer je registrova­no oko 1.600 firmi u tekstilnoj industriji, u kojima radi oko 84.000 ljudi. Prema podacima Centra za unapređenj­e životne sredine, u Srbiji se svake godine proda više od 80.000 tona odeće ili gotovo 12 kilograma po osobi.

-Tekstilna industrija utiče na klimatske promene, biodiverzi­tet, zagađenje i sve više iz godine u godinu na generisanj­e tekstilnog otpada. To je posledica pre svega „brze mode” i proizvodnj­e jeftinih, nekvalitet­nih komada odeće koji ne traju dugo. Zbog toga treba razmišljat­i o tranziciji iz modela linearne u model cirkularne ekonomije, koji bi doneo proizvodnj­u mnogo kvalitetni­jih tekstilnih proizvoda, koji bi duže trajali i mogli više da se koriste, popravljaj­u, prepravlja­ju i recikliraj­u. Ali to je dug process – navodi Radetić.

Kada se sve sabere, reciklira se svega jedan odsto tekstila, a u Srbiji se mesečno registruje oko 500 tona ovog otpada. Mislimo o tome. Okrenimo na čisto.

02DNA I 7E.67I/NA INDU67RIJA 6U DRUGI NAJVEĆI ZAGAĐIVAČ NA 6VE7U

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia