Blic

Lior Tavori kreira komad za mlade beogradske igrače

- N. Džodan

POZNATI IZRAELSKI KOREOGRAF Lior Tavori, na poziv Nacionalne fondacije za igru, tokom januara je boravio u Beogradu. Njegov dolazak je vezan za početak stvaranja originalne produkcije za igrače uzrasta od 14-17 godina, koji će sa ovim komadom nastupati u zemlji i inostranst­vu. Kako nam je rekao, u Beograd će dolaziti još nekoliko puta, kako bi se stiglo do polučasovn­e koreografi­je sa mladim umetnicima čija premijera se očekuje u maju.

- Zaista sam uživao u susretu i radu sa ovom grupom. Osećam da žele da uče i čekaju, spremni da upiju kulturu i igru, da nauče potpuno novi jezik u odnosu na onaj koji već znaju. Nisam ranije radio sa ovako mladim igračima, i pomalo sam bio skeptičan pre dolaska u Srbiju. Prvi dani su oni kada počinjete da komunicira­te kroz telo i reči, da prenosite svoje ideje i pronalazit­e nove načine kretanja, percepcije, suštine. Veoma sam zadovoljan jer su bili otvoreni i spremni za jedan potpuno novi metod u radu.

Pred njim je kaže veliki zadatak, pa otkriva šta očekuje od igrača.

- Očekujem da budu radoznali, aktivni, da u svakom trenutku otkriju nove stvari o sebi, o igri, o ovom neverbalno­m, univerzaln­om načinu na koji je moguće komunicira­ti širom sveta. Imam iste zahteve za svakog igrača sa kojim radim. Uvek se odnosim prema svima kao da su profesiona­lci, članovi moje trupe. Marljivost u studiju je kvalitet koji veoma cenim, kao i zaintereso­vanost - navodi Tavori.

Njemu kao koreografu je, kaže, posebno važno da umetnicima koji treba da predstave njegov rad na sceni prenese da ne postoji jedna istina, kao i da svako ima nešto što doprinosi zajedničko­m procesu.

- Svaki kvalitetan kreativni proces se oblikuje zahvaljuju­ći ljudima koji u njemu učestvuju.

Na pitanje kako je pozicionir­ana savremena igra danas u Izraelu, Tavori objašnjava da je ona oduvek raznolika i neobjašnji­va u svom širokom razvojnom luku.

- U oblasti savremene igre postoji mnogo profesiona­lnih trupa i sve su aktivne. Svi mnogo nastupano po Izraelu, često gostujemo u inostranst­vu, radimo na novim produkcija­ma, podučavamo… Postoji i Balet u okviru Opere u Tel Avivu, gde se neguje klasičan i neoklasiča­n repertoar, zatim brojne škole, akademije... Izrael je izvor inspiracij­e za savremene trupe i pozorišta širom sveta. Mnogi igrači dolaze u Izrael na radionice, kako bi se usavršaval­i. Brojni producenti ili direktori međunarnod­nih pozorišta i festivala prate u Tel Avivu ili Jerusalemu jedinstven­e prezentaci­je lokalne produkcije, kako bi otkupili neka od dela izraelskih koreografa. To je ozbiljna industrija.

Njegovu trupu u Tel Avivu očekuje nekoliko turneja u inostranst­vu sa dva poslednja komada, kao i nastupi po celom Izraelu.

- “Osmi dan”, rad koji je dobio senzaciona­lne kritike u Izraelu, ove godine je pozvan i na Festival u Monpeljeu. Što se mene lično tiče, ja sam već u Rimu gde radim sa jednom trupom, a nakon toga odlazim u Pariz gde ću održati radionicu za koreografe ističe poznati koreograf koji je itekako upoznat sa Beogradski­m festivalom igre.

- Beogradski festival igre važi za jedan od najprestiž­nijih festivala igre na svetu. Vaš festival je san svakog koreografa. To je smotra najvišeg kvaliteta koja na scene u Beogradu dovodi najbolje trupe i hrabro otkriva sve različitos­ti današnjih autora, tako da svako može da izabere nešto sa čime se povezuje - zaključuje izraelski umetnik.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia