Blic

SOBA U JEDNOJ, A KUHINJA IM U DRUGOJ DRŽAVI!

Selo Sastavci se nalazi na tromeđi Srbije, BIH i Crne Gore Ni na nebu ni na zemlji. Tako bi se možda i najbolje mogla opisati situacija stanovnika koji žive u pogranični­m selima, a Sastavci na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovin­e jedno je od ta

- RINA

Ne zna se ko je crtao međudržavn­e granice, ali činjenica je da one prolaze kroz spavaće i dnevne sobe, ali i kroz groblja. Meštani često kroz šalu kažu da tamošnji domaćini kazan založe u jednoj, a rakija poteče u drugoj državi.

- Kod nas kada pevac zapeva čuje se u tri države, u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori. Teritorija­lno pripadamo Priboju, ali smo poprilično vezani i za Rudo. Njihove komunalne ekipe na primer iznose smeće iz našeg sela, a račune plaćamo u opštini Priboj u Srbiji. Mnoge komšije

Meštani često kroz šalu kažu da domaćini kazan založe u jednoj, a rakija poteče u drugoj državi

ovde kod nas nisu sigurne ni kome pripadaju. Teška situacija je i kad je u pitanju odlazak kod doktora, ili deca kad idu u školu - kažu meštani Sastavaka za agenciju Rina.

Velike muke Pribojaca počele su onog dana kada se raspala bivša Jugoslavij­a i ucrtala se do tada nepostojeć­a granica. Iako su čitavog života živeli kao državljani jedne zemlje, nakon raspada jedan brat se probudio u Bosni, a drugi u Srbiji. Nevidljiva granica nije podelila samo kuće, već i štale, pomoćne objekte i grobna mesta.

- Na grobnom mestu Markovića, granica prelazi tačno preko njih, kači noge i one pripadaju Srbiji, a glava im je u Bosni. Takođe, granica je podelila i kapelu koja se ne nalazi u našoj zemlji. Naš poštar, na primer, radi u dve države i svakodnevn­o prolazi četiri punkta kako bi račune razdelio po selu - dodaju meštani.

Međutim, u svemu tome ima jedna dobra stvar. Ova granična zavrzlama nikada nije sprečavala meštane sela sa tromeđe da žive složno i međusobno pomažu. Već pola veka svake godine imaju i organizova­no okupljanje gde se druže i takmiče u raznim disciplina­ma.

Da je ovo mesto jako popularno pokazuje podatak da se u njemu jedne godine sakupilo preko 40 fudbalskih klubova da odigraju meč. Dešavalo se da onaj ko se takmiči u disciplini bacanja kamena s ramena, nekoliko puta napravi međunarodn­i incident i kamen prebaci iz Srbije u Bosnu.

- Najvažniji su dobri međunarodn­i odnosi, da nije toga ne bi ni ovo selo živelo. To je takođe pokazatelj da ne možete razdvojiti nešto što je nerazdvojn­o, a to su ljudi, sudbine, ali i istorija - zaključio je Lazar Rvović, predsednik Opštine Priboj.

Selo Sastavci od Priboja je udaljeno 16,8 kilometara, a od Rudog 17,3. Do Pljevalja u Crnoj Gori relacija je ipak malo veća i iznosi 35,7 kilometara.

Lokalni poštar radi u dve države i svakodnevn­o prolazi četiri punkta kako bi razdelio račune po seoskim domaćinstv­ima

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nevidljiva granica nije podelila samo kuće, već i štale, pomoćne objekte, pa čak i grobna mesta. Međutim, ovo ne sprečava meštane sela da žive u slozi
Nevidljiva granica nije podelila samo kuće, već i štale, pomoćne objekte, pa čak i grobna mesta. Međutim, ovo ne sprečava meštane sela da žive u slozi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia