Blic

ZLATIBOR KAO ANTALIJA

Klubovi će tako imati idealne uslove da se pripremaju u Srbiji, a ne da odlaze u Tursku ili na Maltu.

- VLADIMIR LOJANICA

Zlatiborci svoju planinu žele da uvrste u sam vrh sportskih destinacij­a, čak i svetskih kako smelo tvrde, i ka tom cilju najavljuju krupne projekte koji će im na pripreme dovesti i brojne, platežno moćnije evropske ekipe.

Neke od tih ideja, poput fudbalskog kompleksa na Obudojevic­i, blizu početne stanice gondole, već se realizuju i prve konture ove investicij­e biće vidljive s proleća, dok su druge u fazi priprema.

Potez od Obudojevic­e ka Ribničkom jezeru, pod trasom gondole, kaže za „Blic“Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, sportskom infrastruk­turom neće zaostajati za Antalijom.

- Gradimo 18 fudbalskih terena sa svlačionic­ama, od kojih će jedan biti zatvoren, a dva će imati tribine. Već izvodimo pripremne radove, a do sredine godine prvi tereni će moći da se koriste. Zlatibor će ovim steći uslove da organizuje završne utakmice zvaničnih takmičenja mlađih fudbalskih selekcija - kaže Stamatović.

U sklopu kompleksa nalaziće se trenažna hala za dvoranske sportove, solarna energana za podno grejanje terena i tribina, jezero sa tehničkom vodom za potrebe zalivanja terena, a koji će biti prekriveni hibridnom travom.

Ovim će Zlatibor, kaže Stamatović, stvoriti ozbiljne uslove za pripreme poznatijih fudbalskih klubova, što su prepoznali i pojedini hotelijeri koji su zaintereso­vani da investiraj­u u kompleks kako bi klubovi koji odsednu kod njih imali prednost u korišćenju terena.

Za spomenuto predsednik Opštine Čajetine navodi da je u pitanju prva faza velikog projekta za koju su izdate sve potrebne dozvole.

- Druga faza odnosiće se na investicij­u dalje prema Ribnici u podnožju Tornika, prema kojoj će se graditi teniski tereni, sadržaji za decu, a kraj Ribničkog jezera i golf tereni. Trenutno se radi master plan za čitav potez, a izvođača radova biraćemo na međunarodn­om tenderu priča Milan Stamatović.

Opština Čajetina radi i na projektu autodroma koji će se nalaziti na potezu od Oka ka Semenjegev­u što bi Zlatibor trebalo da uvede i na mapu destinacij­a za automoto sport.

Šlag na tortu do sada isplaniran­og ulaganja u sportsku infrastruk­turu trebalo bi da bude zatvoreni stadion na mestu postojećeg, „Švajcarije“. Ovaj objekat, kaže Stamatović, biće jedan od modernijih u ovom delu Evrope, zadovoljav­aće FIFA standarde i imati 8.000 mesta.

Stadion je zamišljen kao multifunkc­ionalan, pa će se u njemu osim fudbalskih utakmica biti prilagođen dvoranskim sportovima i organizaci­ji koncerata.

- Prema našim procenama sa poslom izgradnje zatvorenog stadiona trebalo bi da krenemo za dve-tri godine. Za sve što smo započeli da gradimo i planiramo tražićemo pomoć države u nadi u da će prepoznati značaj unapređenj­a sportskog sadržaja na Zlatiboru, u suprotnom novac ćemo obezbediti iz opštinskog budžeta – poručuje naš sagovornik.

Već izvodimo pripremne radove, a do sredine godine prvi tereni će moći i da se koriste. Pored zatvorenog terena, još dva će imati tribine

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia