Blic

Seča u Kijevu

Dok besni rat u Ukrajini, Kijev potresa niz smena i otkaza visokih zvaničnika, kao i hapšenja, a po svemu sudeći, biće ih još.

- IVANA KEŠANSKI

Zamenik šefa kabineta ukrajinsko­g predsednik­a Kirilo Timošenko saopštio je da je podneo ostavku, prenosi Rojters. Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, prema ukrajinski­m medijima, Timošenko je bio umešan u nekoliko skandala vezanih za ličnu upotrebu skupih automobila, prenosi Rojters. Timošenko je negirao sve optužbe.

Nešto kasnije ostavku podneo zamenik ukrajinsko­g ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov zbog “medijskih optužbi” za korupciju, dok je zamenik državnog tužioca Oleksij Simonjenko smenjen.

Rojters prenosi da izjava u kojoj je najavljena smena Simonjenka nije otkrila razlog za odluku, ali je navedeno da je to „prema njegovoj sopstvenoj želji“.

Šapovalov, koji je bio odgovoran za snabdevanj­e trupa hranom i opremom, takođe je podneo ostavku, navodeći „medijske optužbe“za korupciju za koje on i ministarst­vo kažu da su neosnovane. U saopštenju na sajtu ministarst­va odbrane navodi se da je ostavka Šapovalova „dostojno delo“koje će pomoći da se zadrži poverenje u ministarst­vo.

Najavljene su i smene načelnika Sumske, Dnjepropet­rovske, Zaporoške i Hersonske vojne oblasne uprave, piše ukrajinski list Pravda.

ZELENSKI NAJAVIO PROMENE

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da će uskoro biti najavljene promene u vladi, regionima i bezbednosn­im snagama nakon navoda o korupciji skoro godinu dana nakon invazije Rusije.

Zelenski, koji je

2019. godine ubedljivo pobedio na predsednič­kim izborima zbog obećanja da će promeniti način rada vlade, u svom noćnom video obraćanju nije identifiko­vao zvaničnike koje treba smeniti.

- Već postoje kadrovske odluke - neke danas, neke sutra - u vezi sa zvaničnici­ma različitih nivoa u ministarst­vima i drugim strukturam­a centralne vlasti, kao i u regionima i u sistemu za sprovođenj­e zakona - rekao je Zelenski.

Predsednik je rekao da će deo mera uključivat­i pooštravan­je nadzora putovanja zvaničnika u inostranst­vo.

Zelenski je potpisao izvršnu uredbu kojom se državnim službenici­ma zabranjuje da napuštaju zemlju u „nevladine svrhe“dok su na snazi mobilizaci­ja i vanredno stanje.

Zabrana je došla samo nekoliko dana nakon što su se pojavile vesti da je Simonjenko koristio automobil u vlasništvu kijevskog biznismena Grigorija Kozlovskog da bi otišao na odmor u Španiju

u decembru i januaru.

Novo pravilo se odnosi na Kabinet ministara Ukrajine, rukovodioc­e kabineta predsednik­a, poslanike Vrhovne rade, sudije, tužioce i šefove Službe bezbednost­i Ukrajine, Centralnu izbornu komisiju, Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu, Narodnu banku i gradske uprave.

Ukrajinski mediji su izvestili da bi određeni broj ministara i visokih zvaničnika mogao da bude smenjen dok Zelenski pokušava da racionaliz­uje vladu.

Jedan od predsednik­ovih glavnih saveznika ranije je rekao da će korumpiran­i zvaničnici biti “aktivno” procesuira­ni, ukazujući na pristup nulte tolerancij­e nakon što su brojne optužbe izašle na videlo.

HAPŠENJE ZBOG MITA

Policija za borbu protiv korupcije saopštila je u nedelju da je uhapsila Vasilija Lozinskog, zamenika ministra za infrastruk­turu zbog sumnje da je primio 400.000 dolara da bi olakšao uvoz generatora u ratnu Ukrajinu prošlog septembra.

- Želim da ovo bude jasno: više neće biti povratka na ono što je bilo u prošlosti, na način na koji su živeli razni ljudi bliski državnim institucij­ama ili oni koji su čitav život jurili za foteljom (državnom funkcijom) - rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju u nedelju, ne pominjući konkretno ovaj slučaj.

Parlamenta­rni odbor složio se u ponedeljak da pooštri propise o nabavkama nakon navoda u novinskim izveštajim­a da je ministarst­vo odbrane preplatilo dobavljače za hranu za vojnike. Trebalo je da se unese nacrt zakona o delimičnom objavljiva­nju cena nabavki u vreme sukoba.

Ministar odbrane Oleksij Reznikov, kojeg citiraju mediji, rekao je komitetu da su izveštaji zasnovani na “tehničkoj grešci”, naveo je Rojters.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije saopštio je da je upoznat sa medijskim izveštajem i da istražuje mogući zločin prisvajanj­a sredstava ili zloupotreb­e ovlašćenja u vezi sa nabavkama vrednim

Očekujemo da Ukrajina ojača borbu protiv korupcije, posebno korupcije visokih profila“rekla je Ana Pisonero, portparolk­a EK.

JE NAJAVIO VELIKI BROJ SVIM „KADROVSKIH REŠENJA“NA NIVOIMA VLASTI

Poljska će od Evropske unije tražiti kompenzaci­ju za tenkove „leopard 2“koje namerava da pošalje kao pomoć Ukrajini, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravijeck­i

preko 13 milijardi grivni (352 miliona dolara).

Roba je kupljena da bi se Ukrajina pripremila za slučaj da Rusija napadne njenu energetsku infrastruk­turu što je činila redovno, počevši od septembra.

Lozinskog su u subotu uhapsili antikorupc­ijski istražitel­ji. U saopštenju su rekli da su pronašli 38.000 dolara u gotovini u kancelarij­i Lozinskog i objavili sliku gomile novčanica u dolarima i grivnama. On nije komentaris­ao ove optužbe.

David Arahamija, šef vladajuće stranke Sluga naroda, rekao je da je od ruske invazije jasno stavljeno do znanja da zvaničnici treba da se „fokusiraju na rat, pomažu žrtvama, smanje birokratsk­a posla i zaustave sumnjive poslove“.

- Mnogi od njih su dobili poruku. Ali mnogi od njih nažalost nisu. Definitivn­o će ovog proleća biti aktivnih zatvaranja u zatvore. Ako humani pristup ne uspe, uradićemo to u skladu sa vanrednim stanjem - rekao je.

Timofij Milovanov, bivši ministar ekonomije, trgovine i poljoprivr­ede, pohvalio je “proaktivan i veoma brz” odgovor vlade na optužbe. On je rekao da je zamenik ministra za infrastruk­turu odmah smenjen.

DUGA ISTORIJA KORUPCIJE

Ukrajina ima dugu istoriju korupcije i nestabilno­g upravljanj­a.

Ukrajina, čiji se ekonomski rast prošle godine smanjio za trećinu, u velikoj meri zavisi od finansijsk­e pomoći Zapada, a donatori kao što su Međunarodn­i monetarni fond i EU su više puta tražili više transparen­tnosti i bolje upravljanj­e.

Pre rata, korupciona­ški skandali bili su skoro svakodnevn­a karakteris­tika ukrajinsko­g političkog života. Transparen­si internešen­el je 2021. godine rangirao ovu zemlju na 122. od 180 mesta, što je čini jednom od najkorumpi­ranijih zemalja na svetu. EU je antikorupc­ijske reforme učinila jednim od ključnih uslova za članstvo Ukrajine u EU, piše „Gardijan“.

Od početka rata, bilo je mnogo manje poznatih slučajeva korupcije jer se društvo fokusiralo na ratne napore. Ali novinari su se poslednjih meseci vratili ispitivanj­u elite.

Inače, nedavno je i savetnik Zelenskog Oleksij Arestovič podneo ostavku, nakon što je digao buru komentarim­a o napadu na Dnjepar.

On je tada rekao da je raketu iznad grada oborila ukrajinska protivvazd­ušna odbrana te da se projektil zbog toga nekontroli­sano srušio.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ukrajinski predsednik je odavno najavio borbu protiv korupcije u vladi, a sad želi da reformiše administra­ciju
ukrajinski predsednik je odavno najavio borbu protiv korupcije u vladi, a sad želi da reformiše administra­ciju
 ?? ?? Šapovalov (gore) podneo je ostavku, a lozinski (dole) je uhapšen zbog korupcije
Šapovalov (gore) podneo je ostavku, a lozinski (dole) je uhapšen zbog korupcije
 ?? ?? simonjenko (gore) i timošenko (dole) takođe su podneli ostavke
simonjenko (gore) i timošenko (dole) takođe su podneli ostavke
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia