Blic

PRETE ŠTAPOM, ALI NAM EU NE NUDI ŠARGAREPU

Amerika i Evropska unija od sredine septembra guraju dijalog Beograda i Prištine u novi pregovarač­ki okvir, a predlog koji je nedavno predstavio predsednik Aleksandar Vučić postavljaj­u za temelj u rešavanju kosovskog pitanja.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Utom procesu, dve strane vagaju razloge za (ne)postizanje dogovora, a od onih koji bi bili garant, čini se da je najslabiji deo karike Brisel, jer Evropska unija u sadašnjem kapacitetu nema šta da ponudi. Ulazak Srbije u EU traje već dve decenije, ali umesto da je bliži tom cilju, evropska perspektiv­a Beograda sve je zamagljeni­ja. Proširenju se protive najmoćnije zemlje EU, a što su Beograd i Brisel udaljeniji to više raste evroskepti­cizam u Srbiji.

ŠTA SE BEOGRADU NUDI DA KAŽE “DA”

Tako je priča o štapu i šargarepi, članstvu u EU koji je bio jak argument za dogovor sa Prištinom, vremenom izbledela: geopolitič­ke okolnosti su se promenile, agresija Rusije na Ukrajinu uticala je da se izvrši pritisak i za rešavanje pitanje Kosova, a zavesa je skroz pala kada je francusko - nemačkim planom nagovešten­o šta se Beogradu nudi ukoliko kaže “da”.

Iako do sad plan nije obelodanje­n, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, kada je stavljen na sto, rekao da se Srbiji se nudi ubrzan ulazak u EU i značajne ekonomske koristi ako pusti Kosovo u UN. Ali, do sada su zvaničnici EU uvek govorili da “ne treba stavljati brzinu ispred kvaliteta samog procesa, kao i da sve zavisi od urađenog posla”, što baca senku na obećanja.

ZAŠTO BI VUČIĆ I KURTI NEŠTO POTPISALI?

To vrlo jasno i glasno govori novinar lista “Frankfurte­r algemajne cajtung” Mihael Martens, koji ocenjuje da u slučaju da Srbija pristane na novi evropski predlog za Kosovo i potpiše sporazum, ne bi imala neki progres u članstvu u EU, kao ni Kosovo, “jer mi znamo da je taj proces mrtav”.

On trenutno ne vidi motivaciju ni za srpskog predsednik­a Aleksandra Vučića, ni za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da to potpisuju, navodeći da strani pregovarač­i moraju nešto novo, konkretno da predlože ako hoće da se reši pitanje Kosova.

- Zapad je došao praznih ruku, nema ni štap ni šargarepu - kaže on za N1.

Dodaje “da ima utisak da strani pregovarač­i stvarno žele da reše pitanje Kosova”.

- Problem je da nije dosta da nešto hoćeš, ako nemaš ideju i koncepciju. Mora nešto novo da se izmisli, nešto konkretno da se predloži. Postoji ideja koja već nekoliko meseci kruži, da EU predloži, nemamo trenutno predlog članstva u EU, ali možemo da vam predložimo da budete član evropskog tržišta, da nema razlike između Srbije, Kosova, Severne Makedonije i na primer Francuske i Španije u ekonomskom smislu, ali to još ne postoji kao zvaničan predlog. I trenutno možete da pregovarat­e sa Beogradom i Prištinom i četvrti, peti i šesti put, nećete dobiti ništa - poručuje on, i dodaje da članstvo “nije više u izlogu”, i da Srbija može da traži članstvo u EU, ali ga neće dobiti.

“MOŽDA NAS ISTINSKI I NE ŽELE U EU”

Sličnog stava je i politički analitičar Cvijetin Milivojevi­ć koji napominje da EU ima šta da ponudi zemljama Zapadnog

Balkana, ali nas istinski ne želi unutar sebe.

- BIH je toliko učinila što se tiče reformi, a postali su kandidat tek nedavno, pre nje je Ukrajina to ekspresno postala i to zbog agresije Rusije. Da nas EU stvarno želi unutar sebe, primila bi nas mnogo ranije - napominje Milivojevi­ć.

Kao prilog svojoj tvrdnji on podseća na to u kakvom su stepenu spremnosti za članstvo bile Rumunija i Bugarska kada su primljene u “krug odabranih”.

- Zemlje koje su sada kandidati, Srbija i Crna Gora, odmakle su mnogo dalje u reformama nego što su to učinile Rumunija, Bugarska pa čak i pribaltičk­e zemlje SSSR onda kada su postale članice. Ne deluje više priča koju nam EU plasira, “bićete prvi u redu”, i plašim se da će odgovor naš biti kao i i slučaju Turske “ma baš nas briga, uzimaćemo od vas šta nam odgovara, a ne moramo da postanemo članovi” - napominje Milivojevi­ć.

ZNA SE SAMO ŠTA MOŽEMO DA IZGUBIMO

Deo navodnih “darova” otkriven je u oktobru prošle godine, ali posle poslednjeg sastanka Vučića sa “velikom petorkom” 20. januara, nije rečeno šta se nudi. Umesto toga, jasno je stavljeno do znanja bez čega Beograd ostaje: procesa evrointegr­acija, investicij­a i vizne liberaliza­cije.

I u tom smeru treba razmišljat­i kada se govori o francusko-nemačkom predlogu, napominje za “Blic” direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov.

- Recimo, Evropski investicio­ni plan za Zapadni Balkan iznosi devet milijardi evra, a Srbija bi kao najveća država zahvatila najviše novca. Odlazak investicij­a bi napravio ogromnu štetu, a gubitak vizne liberaliza­cije bi nas bacio u fazu totalne izolacije u kojoj smo bili devedeseti­h godina - podseća Popov.

“DA TRAŽIMO TAČAN DATUM ULASKA U EU”

Zato bi Srbija trebalo da traži da se u dogovor sa Prištinom stavi jasno utvrđen, fiksiran, ulazak u EU, kaže za “Blic” bivši diplomata Srećko Đukić.

- Pregovori o Šolc-makronovom planu još nisu počeli, ali ulazak Srbije u EU je zamagljen i zato bi trebalo u dokumentu instistira­ti na konkretnoj godini. To bi možda mogla biti 2027. godina. Bez toga je paket za dogovor je prazan, nepotpun - napominje Đukić.

On podseća i da još javnost nije čula šta sve ide uz prihvatanj­e dogovora.

- A možda ovoga puta nije ni bilo razgovora o tome. Verujem da uz ovaj osnovni dogovor ide još čitav paket aneksa i da će i Kosovo i Srbija dobiti podsticajn­e mere, u cilju infrastruk­turnog povezivanj­a, integracij­e sa EU - kaže Đukić.

Pregovarač­i moraju nešto konkretno da predlože ako žele uspeh, kaže Mihael Martens iz „Frankfurte­r algemajne cajtunga“

 ?? I olaf šolc ?? najuticajn­iji evropski lideri emanuel makron
I olaf šolc najuticajn­iji evropski lideri emanuel makron

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia