Blic

TRI KORAKA DO REŠENJA ZA KOSOVO I METOHIJU

- Marko Tašković

Mnogo toga u vezi sa evropskim predlogom za dijalog Beograda i Prištine bilo je nejasno do pre nekoliko dana, ali sada su konture ovog plana sve čistije, počev od toga šta on sadrži, preko posledica neispunjen­ja, sve do tri koraka koje je potrebno preći do konačnog rešenja.

TO SU, NAJPRE, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), zatim pregovori Beograda i Prištine na osnovu evropskog predloga i na kraju sporazum koji bi proistekao iz tog dijaloga. Zanimljivo, veći pritisak u vezi sa ovim koracima trpi Priština nego Beograd, ocenjuju analitičar­i za “Blic”.

NIJE DOVOLJNO FORMIRANJE ZSO

Predsednik UO Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe za “Blic” da je ta tri koraka Zapad već najavio.

- O tome je još ranije pričao Đuzep Borelj s tim što je pored osnivanja ZSO potrebno stvoriti i bezbednosn­e uslove kako se ne bi ponavljale barikade i krizne situacije. Evropski predlog je platforma odnosno okvir za pregovore Beograda i Prištine - kaže Janjić.

Naš sagovornik podseća da je osnivanje ZSO uslov Srba sa Kosova da se vrati u prištinske institucij­e.

- Sam povratak Srba u institucij­e nije dovoljan već je potrebno pregovarat­i kako da se bezbednosn­e krize više ne ponavljaju. Inače, ZSO je deo Briselskog sporazuma kojeg je kosovska skupština ratifikova­la kako bi dokazala da je država tako da je to sada međunarodn­a obaveza Kosova. U okviru predloženo­g evropskog plana dve strane pregovarać­e i o položaju SPC, pravima Srba, kulturi, obrazovanj­u, zdravstvu i sličnome - ocenjuje Janjić.

KOSOVO ČEKAJU VANREDNI IZBORI?

On smatra da Kosovo uskoro očekuju opšti parlamenta­rni izbori.

- Opozicija je najavila protestne šetnje u februaru, gde će tražiti vanredne parlamenta­rne izbore. Istraživan­ja javnog mnjenja pokazuju da je podrška Kurtiju znatno pala i to ne zbog odnosa prema Srbima i Srbiji nego prema SAD. Očekujem da će to opozicija naplatiti i vratiti se na vlast i voditi pregovore sa Beogradom na osnovu evropskog plana - predviđa Janjić.

Kako kaže, Kurti je pod velikim pritiskom i zbog evropskog plana.

- Vučić je izbegao zamku u koju je svojevreme­no upao Slobodan Milošević. Vučić nije rekao “ne” diplomatsk­oj petorki, pa je loptica vraćena u dvorište Prištine. Pošto će Kurti najverovat­nije biti smenjen, srpska strana ima dovoljno vremena da se organizuje i pripremi za pregovore sa Prištinom na osnovu evropskog plana zaključuje Janjić.

ČEKA SE KONAČAN STAV PRIŠTINE

I direktor istraživan­ja Centra za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove (ISAC) Igor Novaković ističe za “Blic” da po idealnom scenariju slede tri koraka do rešenja kosovskog pitanja.

- To bi trebalo da bude prvo formiranje ZSO, pa pregovori na osnovu evropskog plana i na kraju potpisivan­je sporazuma. Međutim, još je veliko pitanje da li će obe strane prihvatiti evropski plan. Mi još nemamo od strane Prištine jasno izražen stav u vezi sa evropskim planom. Prištini ne odgovara što dijalog sa Beogradom po tom evropskom planu ne vodi do priznanja Kosova od strane Srbije - ocenjuje Novaković.

Kako kaže, evropski plan, po svemu sudeći, predviđa nešto drugo.

- Cilj tog plana je da dođe do normalizac­ije odnosa Beograda i Prištine i da u tom procesu obe strane ostvare što više benefita. S tim što u planu postoje tek principi koje treba dodatno razraditi kao što su zaštita srpske kulturne i duhovne baštine - objašnjava Novaković.

KAKO će KURTI DA PRIPREMI GRAĐANE?

Naš sagovornik smatra da će Priština teško izbeći obavezu da formira ZSO.

- Briselski sporazum je ratifikova­n u kosovskom parlamentu i iz toga proizilazi zakonska obaveza Prištine da formira ZSO. Gotovo svi zapadni zvaničnici insistiraj­u na toj obavezi. I američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar najavio je da će ZSO biti implementi­rana - kaže Novaković.

Direktor istraživan­ja ISAC-A primećuje da su diskursi u Beogradu i Prištini drugačiji u odnosu na evropski plan.

- Konferenci­ja Aleksandra Vučića pokazuje da polako priprema građane Srbije na određene korake, dok Kurti nema taj luksuz jer je on došao na vlast na negaciji ZSO i kao protivnik normalizac­ije odnosa sa Beogradom bez mešusobnog priznanja. S druge strane, Srbija je spremna da učestvuje u dijalogu bez obzira na sva uslovaljav­anja Zapada.

Pošto će Kurti najverovat­nije biti smenjen na sledećim izborima, srpska strana ima dovoljno vremena da se organizuje i pripremi za pregovore, kaže Dušan Janjić

 ?? ?? nova tura direktnih pregovora u briselu još nije na vidiku
nova tura direktnih pregovora u briselu još nije na vidiku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia