Blic

NA FRONT STIŽE 200 TENKOVA

Zapad će poslati skoro 200 borbenih tenkova Ukrajini, što bi moglo da joj pomogne da pobedi u ratu protiv Rusije, skoro godinu dana otkako je počela invazija 24. februara 2022.

- M. MILIKŠIĆ, J. RADOVANOVI­Ć

Nakon izvesnog kolebanja, Nemačka i Sjedinjene Države konačno su prelomile da pošalju svoje moćne borbene tenkove, a britanski “Telegraf” piše da bi Kijev nakon tih donacija mogao da postane “prava udarna pesnica demokratij­e”.

Velika Britanija je bila prvi saveznik koji je obećao tenkove “čelendžer” Ukrajini, dok je Berlin takođe odobrio slanje tenkova „leopard 2“. Prema Kijevu, desetine nacija su voljne da doniraju 100 tih tenkova uz odobrenje nemačke vlade.

U međuvremen­u su SAD odlučile da ipak pošalju svoje “abramse” Ukrajini, što je, kako piše “Telegraf”, velika eskalacija njihovog učešća, dok je tradiciona­lno neutralna Švajcarska izgleda na putu da dozvoli drugim zemljama da ponovo izvezu njeno oružje Kijevu, uključujuć­i tenkove “pirana” i protivavio­nske topove.

“Dejli mejl” navodi da i Francuska “radi na ideji” slanja svojih tenkova “lekler” Kijevu. Moderni tenkovi poput američkih “abramsa”, nemačkih “leoparda”, britanskih “čelendžera” i oklopna vozila “bredli” i “strajker” mogli bi da budu baš ono što je Kijevu potrebno u ratu protiv Rusije.

NEMAČKA PRELOMILA

Nemačka vlada je juče zvanično rekla da je odlučila da pošalje 14 tenkova “leopard 2” u Ukrajinu.

- Nemačka će poslati tenkove „leopard 2“u Ukrajinu i odobriti njihov ponovni izvoz iz partnerski­h zemalja - saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt, a preneo Rojters.

Cilj je da se brzo uspostave dva bataljona u Ukrajini s tim tenkovima i ubrzo će početi obuka ukrajinski­h snaga u Nemačkoj, dodao je Hebestrajt. U saopštenju vlade u Berlinu precizira se da će Ukrajini u prvoj tranši biti dopremljen­o 14 „leoparda“iz nemačkih vojnih rezervi, a Nemačka će takođe obezbediti logistiku i municiju. Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da je Nemačka „morala da prekrši pravilo“i da promeni ono što je nekada bila praksa podržavanj­em Ukrajine isporukom oružja, pored finansijsk­e i humanitarn­e podrške. - U Nemačkoj smo morali da prekršimo pravilo i sada snabdevamo Ukrajinu sa najviše oružja, zajedno sa Velikom Britanijom. Nemačka će uvek biti predvodnik kada se radi o podršci Ukrajini - rekao je on poslanicim­a nakon što je u Nemačkoj postignuta saglasnost u vezi sa slanjem tenkova.

On je upozorio da Nemačka, u isto vreme, mora da spreči scenario u kojem će rat Ukrajine i Rusije eskalirati u rat Rusije i NATO-A i dodao da će nemačke vlasti uvek imati na umu pomenuti princip, javio je Rojters.

Prethodno je više izvora navelo da se očekuje da Nemačka i Amerika daju zeleno svetlo za slanje modernih tenkova u Ukrajinu, u važnom zaokretu za koji se Kijev nada da će promeniti ravnotežu na bojnom polju.

DUGA DEBATA

Nemački nedeljnik „Špigl“objavio je ranije da je Šolc odlučio da pošalje tenkove „leopard“u Ukrajinu nakon višenedelj­ne debate, kao i da će dozvoliti drugim zemljama, poput Poljske, da to učine. Podsetimo, reč je o savremenim tenkovima nemačke proizvodnj­e, za čiji ponovni izvoz je potrebno nemačko odobrenje. “Volstrit džornal” je prethodno objavio da je administra­cija američkog predsednik­a Džoa Bajdena sve bliža odluci o slanju moćnih američkih tenkova tipa „abrams“u Ukrajinu. Dva američka zvaničnika upoznata sa ovim pitanjem rekla su za CNN da administra­cija finalizuje planove za slanje otprilike 30 tenkova “abrams” u Ukrajinu.

 ?? ??
 ?? ?? Šolc je dugo razmatrao odgovor na zahteve kijeva
Šolc je dugo razmatrao odgovor na zahteve kijeva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia