Blic

TOALET-PAPIR I UBRUSI PAPRENI ZBOG UKRAJINE?!

- NADA MATIĆ

Deset rolni dobrog toalet-papira koštalo je 350, a sada je 650 dinara, dok je cena kuhinjskog ubrusa za manje od godinu dana skočila sa 300 na 550 dinara.

Otkud ovoliko poskupljen­je, možemo slobodno reći, potrepštin­e bez koje se ne može, danas se mnogi i više nego često pitaju. Odgovor je jasan, mada mnogi neće da se pomire s njim.

PROBLEMI SA UKRAJINOM I KINOM

Ratna dešavanja u Ukrajini i energetska kriza su uticali na poskupljen­je sirovina potrebnih za proizvodnj­u papirne konfekcije, pa je cena u 2022. drastično skočila. Velika pakovanja toalet-papira koštaju skoro 2.000 dinara, a ako su četiri rolne nekad mogle da se nađu za 89 dinara, sada je to nezamisliv­o. Slična situacija je i sa ubrusima, pa su i ovi proizvodi postali pravi luksuz.

Na globalnom nivou drvna celuloza je u 2022. pretpela najveće povećanje cene u istoriji, pa je dostigla rekordnu cenu od oko 2.000 evra po toni. Tome je doprinela i politika nultog kovida u Kini, koja je najveći kupac celuloze na svetu.

SAV MATERIJAL SE UVOZI U SRBIJU

Nataša Govedarica, sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije, za “Blic biznis” kaže da u Srbiji više od 20 godina ne postoji proizvodnj­a celuloze, od gašenja firme “Matroz” iz Sremske Mitrovice koja je proizvodil­a godišnje 45.000 tona novinskog papira.

- Najveći proizvođač celuloze na svetu je bila Ukrajina. Izbijanjem rata u Ukrajini cena celuloze je povećavana, najpre 20 do 30 odsto, da bi dostigla 100 odsto povećanje u odnosu na cenu pre izbijanja sukoba, koliko imamo saznanja od kolega koji su stručnjaci u oblasti papira. Za novu fabriku celuloze neophodno bi bilo uložiti oko 100 miliona evra - objasnila je Govedarica.

CENA CELULOZE SKOČILA I DO 100%

Ovo potvrđuje i Nataša Nikolić, iz firme za proizvodnj­u papirne konfekcije iz Surčina.

- Od marta prošle godine cena same celuloze je skočila oko 100 odsto, kod nekog dobavljača 95, kod nekog 105 procenata. Okvirno se cena celuloze kretala od 950 do 1.050 evra. Sada je cena celuloze dostigla rekordnih 2.000 evra po toni - rekla je Nikolićeva za “Blic Biznis”.

Nemanja Dmitrović, iz druge firme za proizvodnj­u papira, takođe je potvrdio da su visoke cene toaletpapi­ra i ubrusa u 2022. bile zbog poskupljen­ja sirovina koje dobijamo upravo iz Ukrajine i Italije, dok sada jeftinije sirovine uvozimo iz Turske. Pored toga, uvozili smo iz Rusije, Grčke i Rumunije.

- Mi sve sirovine uvozimo, mi nemamo proizvodnj­u celuloze. Prošle godine je zbog krize poskupela struja, uopšte energenti, a prvenstven­o poskupela je celuloza, pa otuda i poskupljen­ja papira i ubrusa - dodao je on.

MOGUĆE POJEFTINJE­NJE OVE GODINE

Indikativn­o je da se situacija ipak može promeniti jer su cene papirne konfekcije dostigle maksimum, kao i da ima naznaka da će padati ove godine.

- Najveći problem je što su svi nakupovali pune magacine sirovina jer su očekivali da će cena dalje rasti, pa su proizvođač­i u stranim zemljama videli da posao ne ide, pa su rešili da spuste cene. Tako da su već su neki proizvođač­i umanjili cene svojih proizvoda za nekih 10 odsto, koliko sam mogao da primetim - kaže Dmitrović.

To potvrđuje i Nataša Nikolić.

- Najavljena su blaga pojeftinje­nja cene sirovina od pet ili šest odsto maksimalno, pa ćemo videti kako će se to dalje odraziti na proizvodnj­u. Iako se cena celuloze neće vratiti na 1.000 evra, svakako će se stabilizov­ati i nadamo se da neće više toliko skakati - zaključila je Nataša Nikolić.

Cene papirne konfekcije dostigle su maksimum, i ima naznaka da će padati ove godine

 ?? ?? Na globalnom nivou drvna celuloza je dostigla rekordnu cenu od oko 2.000 evra po toni
Na globalnom nivou drvna celuloza je dostigla rekordnu cenu od oko 2.000 evra po toni

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia