Blic

STRANCI KOPAJU ZLATO I DRUGU RUDU U SRBIJI

Ko drži rudnike i pravo na istraživan­je srpskog rudnog bogatstva Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak je rekao da je pronađeno još jedno nalazište zlata, koje spada u red 100 najbogatij­ih u svetu, što bi moglo da znači da su i procene nekih zva

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Zasad se ne zna ko je otkrio nalazište, ali ono što se zna to je da je do sada u potragu za srpskim rudnim bogatstvom uključeno više od 100 firmi, kojima je država dala dozvolu, od kojih su većina stranci. Naime, desetak njih, sa krajnjim sedištem u

Australiji, Kanadi i Kini, kontroliše čak 90 odsto teritorije koja se istražuje, čija je ukupna površina 5.673 kvadratna kilometra.

Neizvesno je za sada da li je neka od njih otkrila i ovu “zlatnu koku”. Ono što je izvesno, to je da iako su registrova­ne u Srbiji, preko firmi u ofšor zonama i povezanih preduzeća u našoj državi, “gospodari” su istražnih polja srpske rude.

Tako bar pokazuje istraživan­je BIRN-A iz juna prošle godine bazirano na osnovu izdatih dozvola države. Te dozvole su se od tog perioda uvećale bar za deset do kraja 2022. godine. Nagli rast biznisa istraživan­ja rude je krenuo još 2015. godine usvajanjem Zakon o rudarstvu i geološkim istraživan­jama. I najava o velikim rezervama litijuma u Jadru navela je svetske kompanije da intenzivir­aju istraživan­ja u Srbiji.

Prema podacima BIRN-A, najveće površine istražnih prava od 165.826,1 hektar imaju firme koje vode poreklo iz Kanade. Iza njih su one kojima je krajnje sedište u Australiji - 158.826,1 hektar, dok one koje se vezuju za Kinu, su na trećem mesto po površini za koje im je država izdala dozvolu, a to je 59.586,6 hektara. U tu grupu, ušle su i neke firme iz Srbije, koje su dobile istražno pravo za površinu od samo 30.255,6 hektara. Po saznanjima “Blica”, reč je uglavnom o onima koje se u najvećoj meri vezuju za ugalj.

Ovakva situacija nameće pitanje da li ovako veliki broj stranih kompanija, koje su uključene u istraživan­je, može da dovede da srpsko bogatstvo pređe u njihove ruke?

Profesor na Rudarskoge­ološkom fakultetu u Beogradu, Rade Jelenković kaže za “Blic” da razloga za brigu nema.

- Poslovanje na principima otvorenog tržista podrazumev­a da se globalni finansijsk­i kapital slobodno kreće i ulaže tamo gde postoje mineralni resursi. Nema ograničenj­a ni u jednoj razvijenoj zemlji sveta oko porekla kapitala koji se ulaže u istraživan­ja i rudarstvo. Primer je da se u jednoj od dve najrazvije­nije rudarske zemlje na svetu, Kanadi, ostvaruje priliv direktnih stranih investicij­a u rudarstvo koji je približno isti iznosu koji kompanije iz te zemlje ulažu u druge zemlje. Resursni nacionaliz­am nije kompatibil­an sa globalnom prirodom ove industrijs­ke grane - kaže Jelenković.

On dodaje da je dobrim zakonskim rešenjima regulisana korist koju ostvaruju strani ulagači i domaća privreda.

- Princip otvorenog tržišta podrazumev­a da je i domaćim kompanijam­a omogućeno da posluju po istim zakonima i propisima kao i strane kompanije. To su principi koji su poštovani u Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživan­jima u Srbiji. Kompanije investiraj­u u zemlje gde postoje mineralni resursi i gde je predvidivo i stabilno privredno okruženje, jer su to po prirodi dugoročne investicij­e. One nose i ogroman rizik poslovanja koji je vezan za cikličnu prirodu te industrije. Direktna i indirektna dobit od ulaganja u rudarstvo je skoro istog nivoa za domaću privredu i za stranog ulagača - navodi profesor.

On dodaje da “kompanije ne prisvajaju i ne iznose privredni resurs iz zemlje, već ulazu ogromna finasijska sredstva u rizičnu i nepredvidi­vu industriju od koje ima ogromnih koristi i zemlja u koju ulažu”.

- Na globalnom tržistu kapitala prisutna je utakmica među državama kako da privuku strane ulagače u razvoj svojih resursnih industrija. One prave posebne politike i strategije za privlačenj­e stranih investicij­a u rudarstvo. Da li to znači da one žele da njihovo rudno bogatstvo “pređe u tuđe ruke”? Svakako ne jer dobit od ulaganja ostvaruje i domicilna privreda, bar u istoj meri u kojoj i strani ulagač.

Nagli rast biznisa istraživan­ja rude je krenuo još 2015. godine usvajanjem Zakon o rudarstvu i geološkim istraživan­jama

 ?? ?? Kompanije investiraj­u u zemlje gde postoje mineralni resursi i gde je predvidivo i stabilno privredno okruženje
Kompanije investiraj­u u zemlje gde postoje mineralni resursi i gde je predvidivo i stabilno privredno okruženje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia