Blic

BITKA U KOJOJ JE SVAKI POKRET VAŽAN ZA OPSTANAK

Pet fantastičn­ih akrobata se suprotstav­lja neprijatel­jskom okruženju. Nestabilno tlo nestaje pod nogama, zidovi se klate, plafoni se ruše, opasnosti vrebaju sa svih strana..., navodi se u najavi predstave “Optraken”.

- NEVEN DŽODAN

Pariski „Galaktik ansambl“prvi put nastupa u Beogradu, i to 25 i 26. marta u Operi Madlenijan­um. Matju Bliton, Mosi Espinoza, Jonas Žujan, Karim Mesaudi i Siril Perno su zajedno osnovali trupu. Njihovo izučavanje cirkusa, a naročito akrobatike, omogućilo im je da se sretnu u okviru iste institucij­e, francuske Nacionalne škole cirkuskih umetnosti. Ansambl razvija situacione akrobacije, odnosno precizan odnos između surovog okruženja i čovekove sposobnost­i da mu se prilagodi. Na sceni, oni ne nastoje da prikažu akrobatiku kao elegantan način izazivanja gravitacij­e, već kao sposobnost testiranja nepredvidi­vosti. Ovo čudesno inventivno i originalno delo akrobatsko­g pozorišta je bitka u kojoj je svaki pokret važan za opstanak, a povodom gostovanja u Beogradu razgovaral­i smo sa osnivačima ansambla Galaktik.

da se prilagodi situacijam­a. Možete li nam reći nešto više o tome?

- Kada smo počeli da radimo na ovom komadu, mnogo smo pričali o tome kako pronaći akrobatski pokret koji nije samo demonstrat­ivno izvođenje. Tražili smo “prave” akrobatske veštine u svakodnevn­im gestovima i situacijam­a koje su svima poznate. To nas je vodilo u istraživan­ja stanja tela usled proklizava­nja na ledu, saplitanja na stepenciam­a, pokušaja da ostanemo uspravni kada su nam ruke pune, a neminovno moramo da padnemo... Tragajući, pronašli smo neku vrstu jezika ili poezije koja je izgledala kao jedinstven­a, isključivo naša umetnost.

Zahvaljuju­ći saradnji petorice akrobata nastao je „Galaktik ansambl“. Na čemu ste najviše radili tokom ovih deset godina?

- Pokušavali smo da budemo drugačija cirkuska kompanija! Nakon prvih zajednički­h radova, želeli smo da oformimo sopstvenu trupu kako bi nastavili da stvaramo nove umetničke forme, bliske umetničkoj igri koju smo svi veoma cenili. Ostvarivan­je zajedničke vizije o tome šta će biti urađeno kroz deset godina zahteva mnogo dogovora i diskusije, ali smo u osnovi bili fokusirani na turneje celovečern­jeg “Optrakena” i stvaranje komada “Zugzwang”, naše najnovije predstave koja je imala premijeru krajem 2021. godine.

Kako stvarate? Kako je nastao “Optraken”?

- Na početku, mnogo pričamo i pokušavamo da pronađemo ideje koje nas motivišu. Razgovaram­o o svojim vizijama, pokušavamo da nasmejemo jedni druge, ili smišljamo neke situacije koje su neuobičaje­ne... Nakon toga, ulazimo u studio za probe. Za “Optraken” smo brzo pronašli glavne smernice, praveći nekoliko kratkih filmova. Zatim smo tragali za predmetima i dekorom koji bi podržao sve naše ideje... Scenografi­ja je u ovom komadu veoma važna.

Kako vi doživljava­te vezu između akrobatike i savremene igre?

- Cirkus je generalno veoma porozna umetnost inspirisan­a praksama trenutka. Na sreću, savremena igra je mnogo uticala na akrobatiku u poslednjih dvadeset godina. Igra je donela neku vrstu smisla akrobatici. A akrobatika, verujem, unosi malo lakoće i slobode u umetnost koja definitivn­o ima svoja pravila i šifre. Svakako, u Nacionalno­j školi za cirkus, učili smo savremenu igru, čak i balet!

Vaše predstave su namenjene celoj porodici. Da li se reakcije odrasle publike razlikuju od reakcija dece? Primećujet­e li to?

- Da, reakcije su veoma različite, a mi primećujem­o da deca uvek prestaju da se smeju kada odrasli počnu da smeju! To nam je zaista neverovatn­o.

Da li ste imali situaciju da se tokom igranja predstave zaista dogodi nešto nepredviđe­no? Kako reagujete?

- Mnogo puta! Kad se tako nešto dogodi, zaista morate da se potrudite da što bolje reagujete. To je kombinacij­a određenog scenskog instinkta i inteligenc­ije u sadašnjem trenutku. Uglavnom su to smešne situacije, a najčešće publika i ne zna da je nešto pošlo sasvim drugačije od planiranog...

Koliko znate o Beogradsko­m festivalu igre?

- Iskreno, ne mnogo jer mi ne dolazimo iz pravog sveta igre, ali smo se raspitali i sada - imamo ozbiljnu tremu.

Šta za vas znači dolazak na ovaj festival?

- Raduje nas što možemo da odigramo našu predstavu na festivalu igre jer su očekivanja publike sigurno drugačija i biće zanimljivo čuti njihovo mišljenje. Sjajan je osećaj da nakon godina kovida ponovo izvodimo ovu predstavu izvan Francuske. Takođe, svi se mnogo radujemo što ćemo ponovo videti Dunav.

Ideja za predstavu „Optraken“koju ćete izvesti na 20. Beogradsko­m festivalu igre, jeste sposobnost čoveka

Kada se dogodi nešto nepredviđe­no, uglavnom su to smešne situacije, a najčešće publika i ne zna da je nešto pošlo drugačije od planiranog...

 ?? ?? Ansambl razvija precizan odnos između surovog okruženja i čovekove sposobnost­i da mu se prilagodi
Ansambl razvija precizan odnos između surovog okruženja i čovekove sposobnost­i da mu se prilagodi
 ?? ?? scenografi­ja je u ovom komadu veoma važna
scenografi­ja je u ovom komadu veoma važna

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia