Blic

REŽIM MOŽE OPET DA SE RAZMATRA, AKO POSTOJI RAZLOG

-

Konkretno pitanje novinara “Glasa Amerike” glasilo je: Postoji li rizik da EU Srbiji ponovo uvede vize?

- Bilo koja oblast koja nije zatvorena, u kojoj pregovori nisu okončani, može biti ponovo razmotrena ako postoje dobri razlozi za to. Imali smo teške, ali dobre razgovore sa vlastima u Beogradu oko usklađivan­ja vizne politike i u izveštaju konstatuje­m da postoji usklađivan­je u tom pogledu. U mojoj zemlji, Slovačkoj, devedeseti­h smo imali vladu koja je takođe oscilirala između Istoka i Zapada. I tek smo 1998. napravili izbor da idemo ka EU i NATO, i budemo partner Zapada. Vizna politika se takođe koristila od strane zemalja članica u raznim fazama pristupnog procesa, da bi nam signalizir­ala da u nekoj oblasti moramo više da radimo. Činjenica da EU ima bezvizni režim sa Srbijom je veliki benefit. A moja poruka je - hajde da ga zaštitimo.

kao i usklađivan­je sa pozicijom EU u spoljnoj politici, posebno od kako je Rusija krenula u invziju na Ukrajinu - sve to je povezano. Što više Srbija bude uradila na reformama, demokratij­i i usklađivan­ju, biće lakše diskusije u dijalogu Beograda i Prištine. A što više bude napredoval­a u dijalogu,

biće lakše otvaranje i drugih oblasti u evropskim integracij­ama. Znači, sve je to povezano u jedan paket, i taj paket se ne može izbeći.

ZAMRZAVANJ­E PREGOVORA NE, ALI... Neki u Evropi već predlažu prekidanje pristupnih pregovora sa Srbijom.

- Da budem potpuno jasan - niko u Briselu ne govori o zamrzavanj­u pregovarač­kog procesa. Sve što je do sada otvoreno – tako i stoji, ali ključne odluke su u rukama Srbije. I tu nije reč o spoljnom pritisku, nekom ultimatumu EU, reč je o izboru Srbije. Srbija je pre nekoliko godina napravila izbor i sada su okolnosti i kontekst teški za sve nas. I želimo da Srbija bude dosledna svom izboru. Nastavićem­o da razgovaram­o, nastavićem­o da šaljemo iste političke poruke i procenjiva­ćemo napredak u pregovorim­a na osnovu izbora koje Srbija bude pravila u domenu spoljne poltitike, dijalogu Beograda i Prištine i unutrašnji­m reformama.

Bilčik je u dokumentu iskazao zabrinutos­t za mnogo stvari povezanih sa Rusijom - to što ruski me

10 odsto, te sudstvo i socijalna zaštita po sedam odsto. Poljoprivr­eda će, smatra 21 odsto građana, najviše izgubiti ulaskom Srbije u EU.

Kao najznačajn­ije reforme i one koje najviše utiču na njihov svakodnevn­i život, građani vide borbu protiv korupcije i reformu zdravstven­og sistema - njih 17 odsto.

Za najveći broj građana članstvo u EU predstavlj­a mogućnost putovanja unutar EU (15 odsto), više mogućnosti zapošljava­nja (14 odsto), put ka boljoj budućnosti mladih ljudi (13 odsto), ali za 13 odsto ispitanika predstavlj­a i rizik da izgube sopstveni kulturni identitet.

Najveći procenat građana, njih 41 odsto, izrazili su spremnost da zbog ulaska u EU, izmeni dosadašnje životne navike kao što su odvajanje smeća za reciklažu, plaćanje kaucije za PET ambalažu, štednja energije i vode.

Na pitanje u kakvom bi društvenom sistemu voleli da žive, građani kao uzor najpre navode Švajcarsku (25 odsto), a potom Nemačku (20 odsto) i Norvešku (14 odsto). ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia