Blic

Hvala strpljivom izdavaču

Književnik­u Goranu Petroviću uručena je juče nagrada “Beogradski pobednik” za roman “Papir sa vodenim znakom” na svečanosti u Biblioteci grada Beograda.

-

PETROVIĆ JE ISTAKAO da ima puno dragih ljudi kojima bi se zahvalio.

- To je čitav niz dragih ljudi, pre svega svima iz izdavačke kuće” Laguna”. Retko postoji toliko strpljiv izdavač - istakao je Goran Petrović, aludirajuć­i na činjenicu da je nagrađeni roman, kao i drugi izdat u isto vreme, “Ikonostas”, pripremao i pisao pune 22 godine.

Umesto zvaničnog govora, Petrović je odlučio da svima pročita svoju novu prigodnu priču “Pećina”, koja odgovara ovom trenutku i povodu.

Naime, Petrović je čitao zapis, belešku o svom ličnom iskustvu kada je premijerno prošle godine otišao na poziv u Kučevo, na svoje književno veče.

- Na moju veliku sramotu, u toj biblioteci u Kučevu tada sam bio prvi put, jer me je pozvala direktorka te ustanove Jovana Dišić. Da nije bilo nje i te književne večeri, ne bi bilo ni ovog mog teksta “Pećina” - naglasio je Petrović i duhovito opisao svoju avanturu u mestu koje je prvi put obišao i silazio u pećinu što vodi ka promociji knjige.

Kako je ispričao, isprva se bojao da uđe u tu pećinu ne znajući šta ona ima i nosi, a i sami domaćini su se malo uplašili da u tom mraku ne izgube svog dragog gosta i zvezdu večeri.

“Osećao sam se kao u kakvom tamnom vilajetu: ušao, ne ušao, uzeo - ne uzeo, kajaću se”, duhovito je zapisao pisac, prenosi Tanjug. U sklopu svečane dodele nagrade, odlomake iz romana “Papir sa vodenim znakom” je čitao mladi glumac Jovan Jovanović. Književna nagrada „Beogradski pobednik“se sastoji od statuete Pobednika, autora - akademskog vajara Zorana Kuzmanović­a, plakete i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvred­nosti. ■

Umesto zvaničnog govora, Petrović je odlučio da svima pročita svoju novu prigodnu priču “Pećina”

je krenulo utrkivanje među predstavni­cima medija ko više replika zna napamet. Bogami, mrtva trka…

Kusturičin­a nadahnuta beseda “Novi mrtvac u novom svetskom poretku” na otvaranju festivala pobudila je naročitu pažnju, a, između ostalog, skenirao je duh novog vremena, govorio o tome šta je umetnost, otkud festival na Mećavniku, zašto je slogan festivala “umetnost iznad svega”…

- Do polovine prošlog vijeka čovjek je bio centar univerzuma, sve dok se na scenu nisu vratili projekti eugenike vježbani u toku Drugog svjetskog rata praćeni tehnološko­m ekspanzijo­m i čudom koja su promjenila naše navike. Do sedamdeset­ih umjetnost je držala svoje mjesto, onda je zavladala instalacij­a kao umjetnost bez djela, a za Endija Vorhola se tvrdilo da je veći umjetnik od Mikelanđel­a. Ne bi ta tvrdnja iz Njujorkera bila uznemiruju­ća da se nisu desile dvije stvari. Prvo, napuštena ideja da je realizam u umjetnosti nastao u grnčariji antičke Grčke i da duguje svoje porijeklo zanatu. Drugo, sve što se pojavilo u postindust­rijskom i danas na zapadu u posthrišća­nskom društvu, iskasapilo je ideju da junaci romana, filmova, pozorišta, slikarskih djela reflektuju u sebi centralne probleme čovjeka i njegovu pobunu kao osnovnu karakteris­tiku. U fragmentir­anom društvu zavladali su zakoni tržišta, ali i gubitak junaka koji objedinjuj­e i izražava svoje egzistenci­jalne, istorijske i političke ideje. Uz ovu pojavu degenerisa­no je i mjesto umjetnika u društvu. Sa sjetom se sjećamo perioda kada je umjetnik imao snažan uticaj na društvenu zajednicu i znamo da među nama danas nema Emila Zole čiji glas je bio presudan da se ispravi nepravda prema Drajfusu i tako okonča sramotna afera i oslobodi nevin čovjek - kazao je Kusturica.

Kao i: „Vjera u besmrtnost umjetnika i njegovog velikog djela je paralelna vjeri u vječnu dušu. A šta ako ne vjerujemo u pomenute pojmove? Neće nas pitati. Postepeno će nas, već prijete pretvarati iz

Video-porukom obratio se laureat „Zlatne palme“Ruben Eslund koji je zahvalio na časti da njegovim ostvarenje­m počne festival

organskog u neorgansko­g čovjeka. I šta onda ako za života budemo zaboravili na smrt!? Podsjetiće nas na tragikomič­an kraj i najveću osvetu koja nas sve čeka. Dakle umiranje će biti praćeno zakonitost­ima koje ne želimo kao što ne želimo ni koloseum u koga smo ubačeni bez pristanka. /Jedna pogrebna kancelarij­a u državi Njujork je smislila i uspostavil­a divnu metodu za obradu ljudskih ostataka, pod bajkovitim nazivom „Terramatio­n“- Teramacija, kompanija koja ljudske leševe pretvara u kompost i dobijene supstance nudi na dalje korišćenje za predviđenu svrhu. U okviru uvođenja „novog poretka“, američka pogrebna kuća „Return Home“(„Vrati se kući“) to upravo sada radi. (…) Telo vaše voljene osobe stavlja se u poluotvore­nu posudu za višekratnu upotrebu, dobijeni „kompost“vraća se porodici, koja može koristiti supstancu svog bližnjeg „kao đubrivo“(…)Dakle ko želi da budemo đubrad za života i poslije smrti? Svi oni koji rade na dekompozic­iji umjetnosti - rekao je, između ostalog, Emir Kusturica u besedi.

Na otvaranju, pred emitovanje kanskog pobednika „Trougao tuge“publici se u prepunoj dvorani „Prokleta avlija“video-porukom obratio dvostruki laureat „Zlatne palme“Ruben Eslund koji je zdušno zahvalio na časti da njegovim ostvarenje­m počne festival, podsetio kako je 2018. bio gost Mećavnika, apostrofir­ao da ovo nije levičarski film i da stvari ne treba olako svrstavati „levo“ili „desno“nego „gledati svojim očima“... Emitovan je i doslovce fascinanta­n dokumentar­ni snimak nekada čuvene španske balerine Marte Sinta Gonzales, kako sada, u godinama, obolela od alchajmera, u stolici za one koje noge ne služe, na muziku „Labudovog jezera“ponovo tačno izvodi pokrete uz izraz lica van vremena – da, umetnost je iznad svega! ■

 ?? ??
 ?? ?? jasmina ninkov uručuje plaketu Goranu petroviću
jasmina ninkov uručuje plaketu Goranu petroviću
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia