Blic

Ako nekome i dalje nije bilo jasno ko je najbolji teniser svih vremena, Novak Đoković se potrudio da otkloni i najmanju dilemu u nedelju ujutru, kada je u svoje vitrine uneo 10. pehar Australija­n opena i 22. grend slem u karijeri.

- VLADIMIR FILIPOVIĆ

Jači od povrede, prozivki, napada i kritika, Novak Đoković je uz povredu učinio nešto što se činilo nemogućim. Čak se i Goran Ivanišević nakon svega “otvorio” i priznao da bi 97 odsto tenisera odustalo od turnira nakon onakve povrede zadnje lože, ali, kao što je rekao, “Novak je sa druge planete”.

Taj se zaključak može izvući i iz njegovih neverovatn­ih dostignuća (čast Federeru i Nadalu), ali i dalje, verovali ili ne, postoji nekoliko izazova koje nije uspeo da ispuni.

1. BROJ GREND SLEM TITULA

Novak Đoković i Rafael Nadal poravnati su po broju osvojenih najvećih turnira u tenisu - imaju ih po 22. Međutim, Novak je u poprilično boljoj poziciji i što se tiče fizičke spreme i što se tiče forme, pa će uprkos limitima za nastup na US Openu (gde po svemu sudeći, bar kako sada stvari stoje, neće moći da učestvuje zbog kovid protokola za nevakcinis­ane) biti u pol-poziciji pred Rolan Garos i Vimbldon.

I da, znamo da je Rolan Garos Rafino dvorište, ali Novak ga je već rušio tu, i to onda kada su obojica bili u odličnom fizičkom stanju, pa nema razloga da ne verujemo da će i ove godine Novak moći da dođe do krune i tako, simbolično, “na Nadalovom terenu” potvrdi da je najveći u istoriji.

Što se Vimbldona tiče, Nole je tu ipak nenadmašan, pa je teško zamisliti scenario u kojem ga Nadal pobeđuje na brzoj podlozi poput trave. Ukoliko ga posluži zdravlje, nema razloga da Novak već ove godine ne osvoji barem još jedan grend slem.

2. ROLAN GAROS I HET-TRIKOVI

Kada je 2022. Rafael Nadal osvojio Australija­n open zahvaljuju­ći sjajnoj igri i “livadi” do finala usled deportacij­e Novaka Đokovića, postao je drugi teniser u istoriji koji je svaki grend slem osvojio barem dva puta. Prvi je, pogađate, Novak.

Međutim, ukoliko bude osvojio Rolan Garos, Đoković će ne samo postati teniser sa najviše grend slem titula u svojim vitrinama, već će uz to postati i prvi igrač koji je svaki grend slem turnir osvojio barem po tri puta, a to je dostignuće koje će teško ko oboriti, barem ne u dogledno vreme.

3. KRALJ ATP LISTE

Što se muškog tenisa tiče, Novak je uveliko neprikosno­veni broj 1 što se tiče nedelja provedenih na vrhu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia