Blic

CILJEVA NA PUTU KA VEČNOSTI

Novak Đoković je po mnogima već najbolji teniser svih vremena, ali se ne odriče šampionski­h planova

-

ATP liste. Naime, srpski as je 374 nedelje proveo kao broj 1, što je ubedljivo najviše u odnosu na ostale tenisere. Međutim, ako gledamo i teniserke, ispred Novaka je i dalje Štefi Graf, koja je u karijeri provela 377 nedelja kao broj 1. Međutim, imajući u vidu da je Novak ponovo “zaseo” na vrh posle krune u Melburnu, rekord legendarne Nemice biće oboren već u februaru.

4. TOLIKO ŽELJENO ZLATO NA OI

Pokušavao je Novak, žrtvovao čak i “zicer” za kalendarsk­i slem zbog tog “ukletog” olimpijsko­g zlata, ali nije uspeo da se domogne najsjajnij­eg odličja. U prvom olimpijsko­m nastupu, pre 15 godina u Pekingu 2008, Đoković je osvojio bronzu, i to nakon što je u polufinalu posle gladijator­ske borbe izgubio upravo od Nadala, potonjeg šampiona.

To je, neverovatn­o ali tačno, jedini put da je srpski teniser ušao u borbu za medalju na OI, pošto je u Londonu 2012, Riju 2016. i Tokiju 2021. ispadao pre polufinala. Poslednja i verovatno najbolja prilika pružiće mu se naredne godine u Parizu. Novak će tada imati 37 godina, ali bi i tada mogao da bude u dobrom stanju, ako je sudeći po tome koliko vodi računa o svom telu i fizičkoj spremi. Biće to “peta sreća”.

5. NAJVIŠE GREND SLEMOVA UKUPNO

Ukoliko se gleda ukupan broj osvojenih najvećih trofeja, računajući i mušku i žensku konkurenci­ju, kao i period pre open ere, na vrhu je legendarna Margaret Kort sa 24 grend slema. Novaku su potrebna tri da bi postao apsolutni vladar i tako s trona sklonio čuvenu teniserku koja mu, zanimljivo, “beži” u još jednoj kategoriji - ima jedan Australija­n open više od Đokovića.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia