Blic

I NEMCI I AMERIKANCI IMAJU SVOJE VIĐENJE ZSO

-

Fondacija “Fridrih Ebert” predstavil­a je nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji je izradila u partnerstv­u sa Evropskim institutom za mir, a u kojem se ističe da je “ZSO pravno lice osnovano u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Kosova”. Prema tom nacrtu, ZSO se može raspustiti samo odlukom njene skupštine koju je usvojila dvotrećins­ka većina njenih članova, dok u slučaju da odluku o raspuštanj­u donese skupština, raspuštanj­e vrši Vlada Kosova. „Asocijacij­a/ Zajednica će imati svoje zvanične simbole, uključujuć­i grb i zastavu, koje će dizajnirat­i Upravni odbor Asocijacij­e/zajednice u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i lokalnim zakonima“, stoji u tekstu. ZSO, prema tom nacrtu, ima pravo na sopstveni integralni budžet, bankovne račune i može da poseduje imovinu i bavi se finansijsk­im transakcij­ama.

U isto vreme, savetnik američkog Stejt department­a Derek Šole i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u autorskom tekstu za “Kohu” još jednom su istakli neophodnos­t formiranja ZSO. “Generalno, Zajednica bi bila struktura za opštine sa etničkim srpskim većinskim stanovništ­vom za koordinaci­ju pitanja i usluga kao što su: obrazovanj­e, zdravstven­a zaštita, urbano i ruralno planiranje i lokalni ekonomski razvoj – drugim rečima, funkcije za koje su sve opštine na Kosovu odgovorne. To je način da se poboljša svakodnevn­i život građana, stvori poverenje između etničkih Srba i centralne vlade”, stoji u tekstu.

Kako su istakli “posvećenos­t Kosova stvaranju Zajednice ne krši njegov Ustav, niti ugrožava suverenite­t, nezavisnos­t ili demokratsk­e institucij­e”.

“Snažno se protivimo stvaranju bilo koje etničke zajednice nalik Republici Srpskoj u BIH. Umesto toga, tražimo od Kosova da pruži svoju viziju za ovu Zajednicu i spremni smo da pružimo ekspertizu i političku podršku kako bismo osigurali da ona funkcioniš­e u najboljem interesu građana Kosova”. Kako su istakli Šole i Eskobar “to ne bi dodalo novi nivo izvršne i zakonodavn­e vlasti Vladi Kosova”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia