Blic

NE POREDITE SRBE OPANČARE S RUSIMA, KOSOVO IM JE OTETO!

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je, svesno ili nesvesno, svojim izjavama zapalio region, i to baš u trenutku kada se radi na normalizac­iji odnosa dve zemlje.

- ON JE NOVINARIMA

u Petrinji, govoreći o ratu u Ukrajini i sličnostim­a između Krima i Kosova i Metohije, rekao “da je Kosovo oteto od Srbije i da je to uradila međunarodn­a zajednica”, ali je u isto vreme označio “Srbe kao opančare”.

- Kada ćete shvatiti da Srbija i Rusija nisu isto? Da je to nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodn­a zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcij­a. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego celog koncepta - rekao je Milanović.

Prema njegovim rečima, u pitanju je koncept u kojem neko misli da ima pravo.

- Tako i Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći nemački generali rekao je Milanović i dodao da tamo gine hiljade ljudi.

Poručio je da je “Rusija opasna zemlja” i da to, kako je kazao, niko ne razume.

- Upoređujet­e mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili, sa svetskom nuklearnom supersilom. Sulude emocije i mržnja Evropu vode u veliku opasnost rekao je hrvatski predsednik

na ispraćaju kontingent­a hrvatskih vojnika u misiju NATO u Litvaniji.

Rekao je da je činjenica da Ukrajinci patološki mrze Ruse, uz tvrdnju da “Hrvati nisu toliko mrzeli Srbe”, koliko, kako navodi, “ovi tamo mrze Ruse”.

- Putin i ti ljudi su do juče bili kul. Ostvarival­i su se na rangu najviše nemačke politike. Odjednom, to su najveći neprijatel­ji... Nemački

tenkovi u Rusiji? Srećno s tim, srećno s tim - rekao je Milanović.

Na podsećanje novinara da su njegove procene bile pogrešne o Ukrajini kada je tvrdio da Rusija nikada neće napasti Ukrajinu jer nema dovoljno vojnika, Milanović ponavlja da je to tačno.

- Nema dovoljno. To je bila loša odluka Rusije jer su mislili da će se vlast u Ukrajini raspasti. Ulazimo

sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat? Tako da na kraju koriste nuklearno oružje - kazao je Milanović i dodao da “pokušava da otvori oči drugima” jer, kako kaže, “srljamo u rat sa supersilom”.

- Vidim šta se događa, sulude emocije vode Evropu u nešto s čim neće moći da se nosi - rekao je Milanović hrvatskim medijima.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia