Blic

Srbija bi mogla u EU 2030. ako prihvati plan, a u suprotnom...

- “VELIKA PETORKA” PRENELA

je predsednik­u Srbije na sastanku u Beogradu da bi Srbija, ukoliko prihvati evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja, mogla da uđe u Evropsku uniju 2030. godine.

U međuvremen­u bi se Srbija korak po korak uključival­a u strukture EU, poput zajedničko­g evropskog tržišta, koje omogućava slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga. Naime, Srbija bi postepeno dobijala ravnoprava­n status u EU kad su u pitanju četiri slobode, pre nego što postane ravnoprava­n član političke zajednice sa pravom glasa, navode diplomatsk­i izvori Demostata.

Pored jasne evropske perspektiv­e, a Srbija će, ukoliko pristane na predloženi plan, dobiti i ekonomsku pomoć, kroz donacije i povoljne kredite, kao i investicij­e u energetiku, koje će Srbiju osloboditi zavisnosti od Rusije i ruskog monopola u toj oblasti.

Evropski zvaničnici najavljuju i nove investicij­e u drugim oblastima privrede, uz proširenje poslovanja kompanija koje već posluju u Srbiji, poput “Riviana” i “Stelantisa”, a koje, kako navode izvori Demostata, imaju ozbiljne planove u Srbiji, ali čekaju poteze srpskog rukodovods­tva.

Međutim, ako bi Beograd odbio plan Zapada za Kosovo i pokazao da nije konstrukti­van u dijalogu sa Prištinom, došlo bi do obustavlja­nja i povlačenja evropskih i američkih investicij­a. Naime, već postoje kompanije koje su do daljeg stopirale planove za investicij­e u Srbiju, najpre zbog neusklađiv­anja spoljne i bezbednosn­e politike, koje za sobom vuče povećan rizik poslovanja u našoj zemlji. Odbijanje pregovora za poslovnu zajednicu koja planira biznis ili već posluje u Srbiji bila bi dodatna crvena zastava.

Izvori Demostata navode i da bi odbijanje evropskog plana dovelo u pitanje aranžman Srbije sa Međunarodn­im monetarnim fondom.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia