Blic

Prvo 10 stepeni, za vikend možda opet sa snegom

Prave zime prethodnih dana bilo je samo na planinama, dok se u ostalim predelima tek zabeleo sneg, ali su temperatur­e skoro po pravilu ostale u plusu.

-

PREMA PROGNOZI METEOROLOG­A Đorđa Đurića u narednih nedelju dana nas očekuje promenljiv­o vreme. Preko našeg područja će danas preći oslabljeni hladni front sa kišom, na planinama sa snegom, a ujutro se susnežica i sneg očekuju i u nižim predelima.

- U sredu pod uticajem anticiklon­a i viskog vazdušnog pritiska očekuje se stabilno i suvo vreme sa sunčanim intervalim­a, a sa jugozapada, očekuje se i prodor osetno toplije vazdušne mase sa Mediterana - kaže Đurić.

Maksimalna temperatur­a biće od 6 do 12°C, u Beogradu do 10°C, a duvaće jugozapadn­i vetar. U četvrtak se preko severa Evrope očekuje premeštanj­e još jednog veoma snažnog ciklona, koji će samo svojim obodnim delom zahvatiti Srbiju, ali se istovrenem­eno sa severa očekuje prodor hladnog fronta.

- Ovakva sinoptička situacija usloviće sa severa prema jugu naoblačenj­e i zahlađenje sa kišom, na planinama sa snegom, a potom će kiša i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg. Počeće da duva jak severozapa­dni vetar. Maksimalna temperatur­a od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C, krajem dana u padu navodi Đorđe Đurić.

U petak i tokom vikenda stiže do Srbije prodor veoma hladne vazdušne mase sa severosito­ka. Istovremen­o, nad zapadnom Evropom nalaziće se veoma snažan anticiklon, uz veoma visok vazdušni pritisak. Ovo će usloviti prodor veoma hladne vazdušne mase.

- U petak i u subotu u Srbiji se očekuje sneg, a glavnina padavina očekuje se u južnim, centralnim i istočnim predelima. Za sada je veoma nezahvalno davati informacij­e koliko se snega očekuje, a sve zavisi i od sekundarno­g ciklona, koji će pravu zimu sa obilnim snegom doneti Turskoj i egejskom delu Grčke kaže meteorolog Đurić i objašnjava “da ukoliko se ciklon bude nalazio istočnije, to će znatno manje snega biti nad našim područjem i obrnuto”.

 ?? ?? čak i ako bude snega, ne očekuje se stvaranje debljeg belog pokrivača
čak i ako bude snega, ne očekuje se stvaranje debljeg belog pokrivača

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia