Blic

Izložba Olge Jančić na Ušću

-

U MUZEJU SAVREMENE umetnosti u Beogradu juče je najavljen program za 2023. godinu. Marijana Kolarić, direktorka MSUB, kao prvu u nizu, najavila je izložbu Olge Jančić, već od 11. februara.

- Ovom izložbom ujedno pokrećemo ciklus izložbi posvećen vajarkama čija su dela zastupljen­a u kolekciji Muzeja. Mnoge žene osvarile su zavidan uspeh u oblasti skulpture u našoj sredini i to u mediju koji je sve do sredine prošlog veka važio za dominatno muški. Imajući u vidu sve teškoće, prepreke i predrasude sa kojima su se žene suočavale probijajuć­i se u svet skulpture, ovim ciklusom otvorićemo pitanja o poziciji, karijeri, praksi i vidljivost­i žena vajarki, kao i recepciji njihovog rada. Sukcesivni­m nizom u razmaku od nekoliko nedelja biće otvorene još dve tematske izložbe u zgradi Muzeja na Ušću i to sa delima iz kolekcije - najpre izložba pod nazivom „Identiteti i grad” a potom i izložba koja nastaje u saradnji i interakcij­i dela savremnih umetnika sa delima iz perioda socijalne grafike iz zbirke Muzeja navela je Kolarić.

Poseban, inkluzivan program namenjen slepim i slabovidim osobama uprililiči­će kroz izložbu „Plava izložba”, kustoskinj­a Senke Ristivojev­ić i Katarine Krstić

- Ova izložba nastaje u saradnji sa profesorim­a i studentima Akademije likovnih umetnosti koji će za ovu priliku napraviti specijalne taktilne replike izabranih dela iz kolekcije Muzeja. Ova izložba sa nizom aktivnosti namenjenoj upravo osobama sa oštećenim vidiom ili sluhom biće otvorena u toku maja meseca i propraćena brojnim aktivnosti­ma prilagođen­im ovoj ciljnoj grupi - istakla je ona.

Posetioce na jesen očekuje retrospekt­iva Zorana Naskovskog u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Novom Sadu kao i izložba

Jagode Bujić, čija dela će prvi put biti predstavlj­ena samostalno u MSUB.

- U planu nam je i da ove godine predstavim­o umetničke filmove Širin Nešat, Daglas Gordona, Ali Šerija i još nekih umetnika - najavila je Marijana Kolarić.

Na proleće nas očekuje još jedna kolekcije: Izložba socijano-angažovane umetnosti čiji su kustosi Mišela Blanuša i Miroslav Karić, a publika će na ovoj izložbi moći da pogleda do avgusta oko 100 umetničkih ostvarenja u svim medijima vizuelnih izražavanj­a najpoznati­jih umetnika iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti: Đorđa Andrejević­a Kuna, Mirka Kujačića, Bratislava Stojanović­a, Marijana Detonija, Sergija Glumca i drugih, a od savremenih umetnika radove Vladana Jeremića i Rene Redle, Siniše Ilića, Bojana Đorđeva, Darinke Pop Mitić, Udruženja Kurs, Milice Ružičić i Nikole Radosavlje­vića.

Miroslav Karić, kustos Salona Muzeja savremene umetnosti, izjavio je da će do kraja godine u Salonu MSUB i Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića biti realizovan­o osam izložbi na kojima će se samostalno predstavit­i umetnici i umetnice od kojih neki već duže vreme žive i rade u inostranst­vu poput Vesne Perunović, Kristine Benjocki, Darka Dragičević­a, Mihaela Milunovića, a beogradska publika će imati priliku da vidi i novija skulptorsk­a ostvarenja umetnice Olivere Parlić. Takođe, ovdašnja stručna i šira javnost moći će da se kroz saradničke i autorske projekte upozna i sa radovima umetnika Ivana Markovića iz Beograda i umetnice Natalije Vujošević iz Podgorice, zatim sa delima iz zbirke Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba kao i sa recentnom vajarskom produkcijo­m domaćih autora u okviru grupne izložbe posvećene mediju skulpture.

 ?? ?? 8 0X]HMX VDYUHPHQH XPHWQRVWL X %HRJUDGX QDMDYOMHQ SURJUDP ]D RYX JRGLQX
8 0X]HMX VDYUHPHQH XPHWQRVWL X %HRJUDGX QDMDYOMHQ SURJUDP ]D RYX JRGLQX

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia