Blic

DOLAZI NAM AMERIČKI VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI

Džejms Rubin stiže u Srbiju i region sa posebnim zadacima Stejt department­a Ko je Džejms Rubin?

-

bivši američki diplomata i novinar, a javnosti je najpoznati­ji kao pomoćnik američkog državnog sekretara za javne poslove u administra­ciji bivšeg predsednik­a SAD Bila Klintona od 1997. do 2000. Bio je i glavni portparol Stejt department­a, a važio je za desnu ruku sekretarke Medlin Olbrajt.

Posle Klintonovo­g odlaska, preselio se u London i radio kao gostujući profesor međunarodn­ih odnosa na Londonskoj školi ekonomije. Po povratku u Njujork vratio se politici, bio je glavni spoljnopol­itički portparol predsednič­ke kampanje generala Veslija Klarka, a onda je radio i za demokratsk­og kandidata Džona Kerija.

Bio je i član predizborn­og tima Hilari Klinton 2008. godine, a nakon toga je otišao u medijsku kuću “Blumberg”. Tri godine kasnije se preselio u Pariz, jer je postao diplomatsk­i savetnik generalnog sekretara OECD.

Nedavno se na velika vrata vratio u Stejt department, jer ga je 16. novembra 2022. državni sekretar Entoni Blinken imenovao za specijalno­g izaslanika i koordinato­ra Centra za pitanja od globalnog značaja. Vrlo je poznat na Kosovu, gde ga je 2013. tadašnja predsednic­a Kosova Atifete Jahjaga odlikovala ordenom za zasluge.

On se svojevreme­no oštro protivio promeni granica između Beograda i Prištine, i snažno je kritikovao ulogu Rusije oko Kosova. Upitan da li će Rusija odobriti članstvo Kosova u UN, ukoliko Srbija prizna kosovsku nezavisnos­t, Rubin kaže da “nikada ne bi verovao Srbiji”.

- To ne znači da im ne bih verovao ako bih dobio sve garancije da će Rusija priznati kosovsku nezavisnos­t. Ipak, ništa ne bih radio na osnovu spekulacij­a - rekao je 2018. Rubin.

Bio je oženjen glavnom međunarodn­om dopisnicom CNN-A i voditeljko­m Kristijano­m Amanpur.

proleću na Balkanu, ali predmet i tema moje posete su ozbiljni, a to je način na koji je medijsko okruženje zatrovano dezinforma­cijama. Na Zapadnom Balkanu vidimo kako Rusija i Kina truju informacio­no okruženje, videli smo zagađenje tog okruženja dezinforma­cijama, manipulisa­njem informacij­ama - rekao je Rubin.

Kako je istakao, prošlo je mnogo vremena od ratova na Balkanu.

- Drago mi je što konstatuje­m da su i zemlje i narodi ostavili na neki način ratove iza sebe i da se trude da normalizuj­u odnose. Pozdravlja­mo sporazume na kojima radi EU i pomaže Kosovu i Srbiji da imaju normalne odnose, da omoguće narodima da žive jedni pored drugih, da priznaju simbole, manjinska prava, slobode narodu i krenu napred tako da i Kosovo i Srbija mogu da budu deo evropskih institucij­a.

LAKO JE UNOSITI NEMIR I SAMO SE ŽALITI

Kako je istakao u intervjuu

za N1 ”svi će na ovim prostorima morati da odigraju svoju ulogu”.

- Lako je unositi nemir, žaliti se, zahtevati da dobijete 100 odsto. Ako jedna strana želi da dobije sve, ovo neće funkcionis­ati. Mora to biti prihvatlji­vo rešenje i za

Kosovo i za Srbiju. Danas je to moguće sa sporazumim­a koji su potpisani.

Džejmsa Rubina je od nedavno ponovo angažovao Stejt department kao specijalno­g izaslanika i koordinato­ra Centra za pitanja od globalnog značaja Sjedinjeni­h Američkih Država. I odličnog poznavaoca stanja na ovim prostorima.

DOBRI SIGNALI ZA BUDUĆNOST SRBIJE

- Interes sadašnje američke administra­cije je da se pitanje Kosova i Metohije što pre skine sa dnevnog reda i po prvi put bi možda mogla da nešto ponudi i srpskoj strani, koliko god da konstantno favorizuje nezavisnos­t kosovskih Albanaca. Po svoj prilici oni neće insistirat­i na eksplicitn­om priznanju Kosova. A SAD mogu dati jasan signal da je Srbija, iako neutralna i zemlja partner, odnosno da je sigurna za investiran­je, i druge oblike jačanje ekonomske i drugih oblika saradnje - rekao je za “Danas” bivši diplomata Mihajlo Brkić.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia