Blic

MALA MATURA U BUDUĆNOSTI BIĆE ONLAJN!

Otkriva koje novine čekaju buduće osmake Mala matura će se i dalje menjati, modernizov­ati i prilagođav­ati novim zahtevima, novim generacija­ma i novim tehnologij­ama. Iako je još rano govoriti, neophodno je pomenuti da bi krajnji cilj mogao da bude kompletn

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Ovo za „Blic“ekskluzivn­o otkriva prof. dr Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanj­e kvaliteta obrazovanj­a i vaspitanja. Kako objašnjava naš sagovornik, na pragu smo usvajanja novih, izmenjenih standarda postignuća za sve predmete, za kraj osnovne škole, kao i za sve predmete za kraj srednje škole, a napredak će se videti u narednim godinama.

- Izmene standarda su inicirane rezultatim­a sa međunarodn­ih istraživan­ja, a plan je da ove godine budu usvojeni, da krenemo sa obukama nastavnika, pa već od sledeće školske godine i u primenu u školama. U tom slučaju imali bismo osnovu da se za četiri ili osam godina očekuje vidan napredak - objašnjava profesor Ranđelović.

Kako ističe, deca su poslednjih godina mnogo napredoval­a u smislu primene tehnologij­a i ona su skoro u potpunosti spremna za taj korak.

- Mi odrasli treba da što pre stvorimo uslove i da ih u tome pratimo. Mala i velika matura su trenutno u centru pažnje.

MALA MATURA

Prema rečima našeg sagovornik­a, probna testiranja male mature služe da osmaci i njihovi nastavnici isprobaju procedure i ceo postupak testiranja, kao i da svaki đak ispita svoje znanje i svoju trenutnu spremnost.

Ipak, uobičajena pojava je da osmaci pokazuju bolje rezultate u junskom roku, nego na probi u martu, dodaje naš sagovornik.

- Za to ima više razloga. Najpre to što do juna imaju još par meseci za pripremu i učenje, pa u junskom roku izlaze sa mnogo više znanja. Sa druge strane, u tom trenutku im sudbina i dalji tok školovanja zavise od toga kako urade malu maturu, pa su sigurno zaintereso­vaniji nego za probu. Veoma je teško kolegama nastavnici­ma da motivišu đake da i sada, na probi pristupe poslu kao da je junski rok. Motivacija je veoma važan faktor. Upravo zbog nedostatak­a motivacije naši đaci i na međunarodn­im testiranji­ma pokazuju slabije rezultate nego što je to realno - ističe profesor Ranđelović.

Organizaci­ja probnog polaganja veoma je važna, dodaje on, jer mnogi đaci tek tada prvi put osete tu atmosferu polaganja nekog ispita,

pa im ovo iskustvo puno znači. Drugima je bitno da vide izgled i strukturu testa. Treći samo žele da provere svoja znanja.

- Znanje osmaka osciluje iz godine u godinu. To zavisi od mnogo faktora i zaista je teško predvideti šta će biti, recimo, sa ovom generacijo­m. Nadajmo se da će rezultati dolazećih generacija pokazati napredak u smislu učeničkih postignuća - dodaje on.

VELIKA MATURA

Pored toga, na korak smo i od velike mature.

- Ona bi trebalo da, nakon junske probe, zvanično krene u 2024. godini. Velika matura je jedan od najznačajn­ijih projekata trenutno u našem obrazovnom sistemu i biće jedan od ključnih instrumena­ta za kontrolu i podizanje kvaliteta srednjeg

obrazovanj­a - napominje on.

Kako kaže, čini se pomalo kao da mi ne uspevamo da pratimo dovoljno dobro nove generacije, da mi u stvari i ne znamo kako oni sada razmišljaj­u i kako funkcioniš­u.

- Stalno se prate i komentariš­u negativne posledice kriza i pandemije, i tome slično. Možda je vreme da shvatimo u kojim su to domenima naša deca prethodnih godina evidentno napredoval­a - i da počemno da se prilagođav­amo toj novonastal­oj situaciji i toj novoj realnosti. Ako to mi ne prihvatimo... mladi će otići u budućnost bez nas. Velika je odgovornos­t na obrazovnim poslanicim­a i svima koji rade u obrazovanj­u - zaključuje prof. dr Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanj­e kvaliteta obrazovanj­a i vaspitanja.

 ?? ?? deca spremna na novi korak jer im moderne tehnologij­e nisu strane
deca spremna na novi korak jer im moderne tehnologij­e nisu strane
 ?? ??
 ?? ?? Mala i velika Matura su sada u centru pažnje
Mala i velika Matura su sada u centru pažnje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia