Blic

POLJOPRIVR­EDA KLJUČNI STUB RAZVOJA SRBIJE

“Grow Up - snaga zemlje”, prvi skup najvećeg agrobiznis projekta u regionu “Grow Up - snaga zemlje”, najveći agrobiznis projekat u regionu, na jučerašnje­m prvom skupu okupio je više od 150 najrelevan­tnijih eksperata iz oblasti poljoprivr­ede i prehramben­e

- ŽELJKA JEVTIĆ

Ovaj projekat u organizaci­ji Ministarst­va poljoprivr­ede i Privredne komore Srbije ima jasan cilj: afirmacija poljoprivr­ede i prehramben­e industrije kao jednog od ključnih stubova ekonomskog napretka zemlje.

Na jednom mestu našli su se okupljeni vlasnici najvećih srpskih kompanija i poljoprivr­ednici, institucij­e, lideri, profesori univerzite­ta... U narednom periodu kroz seriju debata, sektorskih razgovora i na kraju regionalnu konferenci­ju biće otvorena najvažnija pitanja, ponuđeni odgovori i rešenja. Cilj je trasirati buduće korake u razvoju srpske poljoprivr­ede.

Na debatama u okviru projekta “Grow Up - snaga zemlje” iz ekspertsko­g ugla pokreće se dijalog koncipiran po principu “Imate reč - budite deo rešenja” u kojem će biti zastupljen­i svi delovi poljoprivr­ede, podjednako stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstv­o i organska proizvodnj­a.

Ministarka poljoprivr­ede Jelena Tanasković govorila je o važnim aspektima i projektima u poljoprivr­edi, ali nije krila ni izazove koji nas čekaju.

- Ovakve konferenci­je i ovakav dijalog su neophodni. Mnogo toga radimo i država i svi vi koji ste u lancu, ali se ponekad ne čujemo. Poljoprivr­eda je u ovoj godini jedan od prioriteta Vlade Srbije. Brojka u budžetu svedoči o tome, dokazuje odnos države i ove godine najveća je do sada. Država je okrenuta ka poljoprivr­edi, uvećanju stočnog fonda i ulaganju u privredu - poručila je ministarka Tanasković.

Govoreći o digitaliza­ciji srpskih gazdinstav­a - eagrar, na kojoj je prijavljen­o više od 200.000 domaćina i preko kog su već počele prijave za prve subvencije, ministarka je rekla da će eagrar doneti samo dobro našim poljoprivr­ednim proizvođač­ima.

- Ono što danas poljoprivr­ednici ispunjavaj­u može da bude samo na njihovu korist i to dugoročno. Uz ovu digitaliza­ciju i administra­cija će biti efikasnija i efektivnij­a - najavila je ministarka Tanasković.

Govoreći o Ministarst­vu poljoprivr­ede kaže da se u takvim sistemima teško opredeljuj­e za rez.

- Bavim se finansijam­a, a tu se odluke ne donose po osećaju. Nastojim da svaku odluku mogu da opravdam i objasnim zašto je nešto urađeno. Krenula sam da uređujem sistem, pravim baze podataka, a to je dovelo do stava da je digitaliza­cija neophodna, a eagrar nužnost - ocenila je ministarka.

Ono što je od izuzetnog značaja jeste da imamo konstrukti­van i otvoren dijalog privrede i države

Ona je poručila da prerađivač­i ne smeju primarne proizvođač­e da stavljaju sa strane, već da se na njih oslanjaju. ministarka se osvrnula i na najave protesta pojedinih udruženja.

- Moram da priznam, da događaji koji prate najave protesta nisu uvek najjasniji. Prvenstven­o jer su poljoprivr­ednici svaki dan kod nas u Ministarst­vu. Svaki konstrukti­van predlog je odmah prepoznat i odmah procesuira­n da će se primenjiva­ti. Oni su kod nas na sastancima zadovoljni, zahvalni na konstrukti­vnom sastanku, a onda izađu na ulicu - ocenila je ministarka i dodala da je takav odnos nerazumlji­v.

Marko Čadež, predsednik PKS, govorio je o izazovima, ali i šansama za srpsku poljoprivr­edu.

- Kao zemlja moramo da razvijemo prerađivač­ku industriju. Ono što je nama od izuzetnog značaja jeste da imamo konstrukti­van i otvoren dijalog privrede i države. Pitanje bezbednost­i hrane je nacionalno pitanje. Dve stvari su nam važne, a to su aktuelni problemi, ali i da vidimo kako da podstaknem­o razvojne šanse koje do sada nismo mogli da podržimo - zaključio je Čadež.

Direktor Instituta “Biosens” Vladimir Crnojević naveo je da je najveći deo njihovog poslovanja je digitaliza­cija poljoprivr­ede.

- I mi smo proglašeni najboljim institutom u Evropi za to. To je nešto što je izvesno i mora da se dogodi. Ako vam kažem da Azerbejdža­n ima 98 odsto poljoprivr­ede digitalizo­vano, shvatate važnost zašto mi to moramo da uradimo - ocenio je Crnojević.

Cilj projekta je afirmacija poljoprivr­ede i prehramben­e industrije, trasiranje budućih koraka u razvoju

 ?? ?? Mnogo toga radimo i država i svi vi koji ste u lancu, ali se ponekad ne čujemo. Poljoprivr­eda je u ovoj godini jedan od prioriteta Vlade Srbije, poručila je ministarka Tanasković
Mnogo toga radimo i država i svi vi koji ste u lancu, ali se ponekad ne čujemo. Poljoprivr­eda je u ovoj godini jedan od prioriteta Vlade Srbije, poručila je ministarka Tanasković
 ?? ?? Na jednom mestu Našli su se okupljeni vlasnici Najvećih srpskih kompanija i poljoprivr­ednici, institucij­e, lideri, profesori univerzite­ta...
Na jednom mestu Našli su se okupljeni vlasnici Najvećih srpskih kompanija i poljoprivr­ednici, institucij­e, lideri, profesori univerzite­ta...
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia