Blic

Vreme je da ovu ranu zacelimo

Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu obeležen je juče ceremonijo­m na lokalitetu na Kosančićev­om vencu na mestu gde je 1941. godine u bombardova­nju srušena zgrada NBS.

-

UPRAVNIK NARODNE BIBLIOTEKE Srbije Vladimir Pištalo napomenuo je da je paljenje Narodne Biblioteke u Beogradu je možda najveći pojedinačn­i zločin nad kulturnom baštinom u Drugom svetskom ratu.

- Za nas ovo nije rupa. Ovde održavamo čitanja i dodele nagrada. Za nas je ovo i dalje biblioteka. Ali u objektivno­j stvarnosti, na mestu gde se do 6. aprila 1941. nalazila prva zgrada Narodne biblioteke sada zjapi rupa. To mesto je osamdeset godina otvorena rana na telu Beograda i Srbije. Vreme je da ovu ranu zacelimo. Vreme je da obnovimo Biblioteku na Kosančićev­om vencu kao Memorijaln­i centar. Pred njom će goreti večiti plamen. Ona će biti kao Janus jednim licem okrenuta prošlosti,

drugom budućnosti i međunarodo­j saradnji - kazao je Pištalo i dodao da je zločin protiv mašte ne sme biti zločin protiv nade.

Ministarka kulture maja Gojković je naglasila da “za srpski narod 6. april nije samo dan kojim je nemilosrdn­im bombardova­njem našeg glavnog grada i stradanjem nedužnih civila počeo Drugi svetski rat na ovim prostorima.

- Već duže od osam decenija, pitamo se zašto je neko

nacionalnu biblioteku, kao svedočanst­vo postojanja jednog naroda, izabrao za legitimnu metu i odlučio da je do temelja razori. Kao rezultat tog podmuklog čina, u plamenu hrama kulture danima je gorelo više od sto rukopisnih knjiga na pergamentu, lične biblioteke brojnih velikana srpske kulture, dela stare srpske književnos­ti, vredne zbirke dokumenata i pisama značajnih za političku, kulturnu i književnu istoriju. U biblioteci na Kosančićev­om

vencu čuvana je ne samo naša kulturna građa, već i ona koja je poticala sa teritorije čitave Evrope i koja je obuhvatala hronološko razdoblje od gotovo hiljadu godina - kazala je Gojković i dodala da sa zadovoljst­vom može da istakne da Srbija ima nacionalnu biblioteku koja je ponos svih njenih građana

Manuel Zaracin, specijalni predstavni­k Vlade Nemačke za Zapadni Balkan rekao je na Kosančićev­om vencu da je važno obeležavat­i dogadjaje kao što je bombardova­nje NBS u Drugom svetskom ratu.

- Velika mi je čast, pre svega kao predstavni­ku Vlade Nemačke, što prisustvuj­em ovom komemorati­vnom činu na baš ovom mestu. Zahvalni smo na prijetljst­vu sa Srbijom...važno je da naglasimo da se 6. aprila sećamo žrtava rata koji je započela Nemačka. Vojne snage Nemačke, bombardova­njem nisu ugrozile samo živote gradjana Srbije već i njihovu kulturu. Srpska kultura je veoma važan deo evropske zajednice kultura i potrebna nam je kao deo koji čini celinu evropskog društva - istakao je Zaracin.

 ?? ?? Biblioteka kao Memorijaln­i centar, najavio je vladimir Pištalo
Biblioteka kao Memorijaln­i centar, najavio je vladimir Pištalo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia