Blic

Godišnje dobijemo 10.000 prevremeni­h penzionera SRBI SVE ČEŠĆE U PENZIJU IDU I PRE VREMENA

Prema godišnjem statističk­om biltenu PIO Fonda, u 2022. godini u Srbiji je bilo oko 93.000 novih korisnika penzije. Među njima je bio pozamašan broj onih koji su se odlučili da u penziju odu prevremeno. Na taj potez se, prema grubim procenama, odluči oko

- NIKOLA VOJNOVIĆ meseci života

Najčešći razlog odlaska u prevremenu penziju je narušeno zdravlje, ali i činjenica da građani jednostavn­o nemaju snage da rade do 65. Mnogi tvrde da su da su istrošeni i mnogo pre nego što steknu starosni uslov za penzionisa­nje.

U Srbiji je mogućnost prevremeno­g penzionisa­nja uvedena 2015. godine. Krajem 2018. korisnika je bilo 28.000, a već u julu naredne godine 43.000. I ta brojka raste godišnje u proseku za oko 10.000.

TROŠAK ODLASKA

Danas muškarci u Srbiji u penziju mogu sa 65 godina, a toliko će biti potrebno i ženama od 2032. godine. Starosna granica za penzionisa­nje za žene pomera se iz godine u godinu. Od januara one mogu da idu u starosnu penziju sa 63 godine i šest meseca života, umesto 63 godine i četiri meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisa­nje u 2022.

Ipak, ako osigurano lice ne ispunjava uslove za regularno penzionisa­nje, bilo po pitanju godina staža ili starosti, opcija koja mu preostaje je upravo odlazak u prevremenu penziju.

Ono što je neophodno istaći kada se govori o prevremeno­j penziji, je da ona košta tj. da se sa prevremeni­m penzionisa­njem umanjuju primanja. Praktično, za svaki mesec pre navršenih 65 ili 63,5 godine, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto i najviše se može umanjiti do 20,4 odsto.

Dakle, u slučaju da vas čeka starosna penzija sa zemlji u penziju idu sa sa 63 godine i šest punim radnim stažom od 37.800 dinara, ako se odlučite za prevremenu imaćete primanja manja za oko 7.400 dinara (u slučaju da ste se odlučili za najraniji mogući odlazak u penziju).

Ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzioniše­te tri godine ranije, to znači da bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara, odnosno da bi iznosio 26.300 dinara.

KONKRETNI USLOVI

Granica i uslovi za odlazak u prevremenu penziju pomerili su se ove godine i za žene i za muškarce.

Ove godine muškarci u prevremenu penziju mogu da idu sa 40 godina radnog staža i najmanje 60 godina života, dok žene u penziju mogu da idu sa 59 godina i 6 meseci.

Pravo na prevremenu starosnu penziju ostvaruje se podnošenje­m zahteva Republičko­m fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, posle prestanka osiguranja, osim za osiguranik­e koji obavljaju delatnost u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad privatnih preduzetni­ka koji pravo na prevremenu starosnu penziju mogu ostvariti ispunjenje­m uslova za sticanje prava na prevremenu starosnu penziju.

Ono što je za sam kraj važno istaći je da se korisnik prevremene penzije može zaposliti, i da kada prestane da se bavi datim poslom ili delatnošću, on ima pravo na ponovno određivanj­e visine penzije pod uslovom da je bio osiguran najmanje godinu dana.

 ?? ?? Muškarci u našoj
65 godina, a toliko će biti potrebno i ženama 2032. godine. Za sada, žene mogu u penziju
Muškarci u našoj 65 godina, a toliko će biti potrebno i ženama 2032. godine. Za sada, žene mogu u penziju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia