Blic

SNS NA 45,5%, ĐILASOV SSP NA 6,9%

-

Kada je reč o rejtingu stranaka nije došlo do velikih promena u odnosu na rezultate sa prethodnih izbora, ali ni od ranijih istraživan­ja. SNS je na 45,5 odsto podrške, SPS ima rejting 10,7 odsto, a SSP 6,9 procenata. Slede Zavetnici i NADA sa po 4,5 odsto i Dveri sa četiri procenata podrške.

- Desnica trenutno ubira poene na temama o ratu u Ukrajini i kosovskom pitanju. Na tim temama desnica pokušava da pridobije što više glasova. S tim što će se tek videti da li će desnica ujedinjena moći da izađe na izbore. To zavisi od mnogih okolnosti, ali i pitanja da li će izači zajedno na izbore analizira Lacmanović.

Naš sagovornik vidi prostor za napredak i proevropsk­ih stranaka.

- Trenutno postoji mali evroskepti­cizam zbog pritisaka na našu zemlju da uvedemo sankcije Rusiji i implementi­ramo Ohridski sporazum. Ako bi ti pritisci popustili, rejting proevropsk­ih stranaka će rasti jer većinski deo Srbije nema ništa protiv Evropske unije - kaže Lacmanović.

VLADAJUĆA KOALICIJA U NARODNOM POKRETU?

Već nekoliko meseci se priča o formiranju Narodnog pokreta koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema istraživan­ju „Faktor plusa“78 odsto građana vidi SPS u tom pokretu zajedno sa SNS-OM. Zanimljivo, 12 odsto ispitanika veruje da će se u Narodnom pokretu naći koalicija NADA, a isto toliko misli da će se SSP naći u tom pokretu.

- Narodni pokret najavljen je kao široka koalicija za borbu za srpsek interese zbog čega građani u tom pokretu vide i one koji trenutno nisu u ljubavi sa vlašću - smatra Lacmanović.

Lacmanović.

Građani koji smatraju da Srbija treba da bude deo EU najčešće kao razlog za to navode društveno-ekonomski napredak svakog pojedinca i društva, zatim vladavinu zakona i zaštitu ljudskih prava, kao i miri i stabilnost u regionu i šire.

- Najviše se ističu ekonomski benefiti, politička stabilnost, mir i bezbednost. Ulaskom u EU politički pritisci na Srbiju bili bi drastično manji. To bi bilo veliko olakšanje i zemlja bi mogla znatno ekonomski da napreduje navodi Lacmanović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia