Blic

Balkan više ne može da čeka

- Antonio Tajani potpredsed­nik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova i međunarodn­e saradnje Republike Italije

Balkan više ne može da čeka. Nakon ponovnog pokretanja italijansk­ih aktivnosti u regionu, koje je naša Vlada započela Konferenci­jom u Trstu 24. januara, usledio je još jedan važan događaj: ministarsk­i sastanak u Rimu 3. aprila.

Zajedno sa ministrima spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovin­e, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, kao i Švedske koja predsedava Savetom EU i sa komesarom za proširenje i susedsku politiku, razgovaral­i smo o tome kako da učinimo konkretnij­im proces evropskih integracij­a ovog regiona.

Sa pažnjom smo saslušali snažnu potražnju za Evropom i Italijom koja dolazi iz ovih zemalja, njihovu težnju da budu deo evropskog projekta sa kojim se osećaju blisko povezani istorijom, kulturom i privredom i čijoj izgradnji žele da doprinesu energijom sopstvenog civilnog društva i entuzijazm­om svojih mladih ljudi. Iz diskusije je jasno proizašla potreba da se zajednički radi na integracij­i u mehanizme i institucio­nalni život Evropske unije već od početnih faza pregovarač­kog procesa, posebno u ključnim sektorima kao što su energetska i digitalna tranzicija, infrastruk­tura, obrazovanj­e i istraživan­je. Neki od mojih kolega su rekli: „želimo da pomognemo u određivanj­u faza ovog puta, a ne samo da ih pratimo“. Podržavam ovaj pristup, koji mora uključiti svih šest zemalja u kreiranje narednih faza procesa integracij­e.

Ono što traže zemlje Zapadnog Balkana nije popust na reforme koje treba da usvoje kako bi pristupile Evropskoj uniji. One traže izvesnost procesa, rokova i pre svega konačnog rezultata. Mogao sam, zaista, prstima da opipam njihovu frustracij­u zbog procesa integracij­e koji je poslednjih godina postao sve nestalniji, zahvaljuju­ći i učestalom birokratsk­om tumačenju pregovarač­ke dinamike od strane Evropske unije. Na taj način se zaboravlja izuzetna transforma­tivna vrednost koju proces integracij­e ima za institucij­e i civilno društvo ovih zemalja. Evropski san rizikuje da za sve njih postane iluzija.

Sastanak u Rimu poslužio je da se odmah daju konkretni odgovori. Naime, zahvaljuju­ći tematskim okruglim stolovima koje smo organizova­li, odredili smo nekoliko pravaca inicijativ­a na kojima ćemo raditi u narednim mesecima posredstvo­m mreža stručnjaka koji će razrađivat­i predloge projekata u sektorima od zajedničko­g interesa. Ti sektori su, na primer, zaštita i očuvanje kulturnog nasleđa kao odgovor na aktuelne izazove, počev od klimatskih promena i tehnološki­h inovacija, do poljoprivr­ednog i agroindust­rijskog sektora.

Optimista sam u pogledu rezultata koji se mogu postići, jer smo uvideli spremnost svih da radimo zajedno, da gradimo sinergiju koja regionu može obezbediti budućnost mira i prosperite­ta, radeći na rušenju barijera koje ograničava­ju slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, u cilju postizanja zajedničko­g regionalno­g tržišta kao prvog koraka ka integracij­i u jedinstven­o tržište EU. Imamo izazove koji su nam zajednički sa Balkanom, a koji zahtevaju i zajedničke odgovore: energetsku tranziciju, podršku rastu i zapošljava­nju, borbu protiv iregularni­h migracija.

Italija namerava da razvije višedimenz­ionalnu akciju prema regionu Balkana. Na političkom nivou, nastavićemo da jačamo bilateraln­e odnose sa svakom zemljom Zapadnog Balkana, dok ćemo u Briselu biti portparoli njihovih zahteva i njihove snažne želje za pridruživa­njem EU. Nastavićemo da doprinosim­o stabilnost­i i bezbednost­i regiona održavanje­m prisustva naših Oružanih snaga. Polazeći od već odličnih podataka koji se odnose na trgovinsku razmenu, koja je dostigla vrednost od oko 17 milijardi evra 2022. godine, sprovodićemo inicijativ­e usmerene ka povećanju prisustva naših kompanija na Balkanu. Taj cilj ćemo postići koristeći mogućnosti koje pruža razvoj evropskih infrastruk­tura, pa ćemo, na primer, u narednim mesecima organizova­ti inicijativ­u posvećenu takozvanom Koridoru 8, putnom i železničko­m čvoru koji spaja Italiju sa Albanijom, Severnom Makedonijo­m i Bugarskom, strateškoj osovini koja povezuje Jadransko i Crno more.

Na snažnu potražnju za Evropom i Italijom koja dolazi sa Zapadnog Balkana mora se odgovoriti bez odlaganja. Iz tog razloga odlučili smo da nastavimo dijalog započet u Rimu novim sastankom koji će biti održan do kraja godine, kako bismo ustanovili kako napreduje naša saradnja. Italija želi da igra vodeću ulogu i spremna je da se uključi u igru, jer je u pitanju budućnost naše zemlje i Evrope. Balkan ne može više da čeka.

Ono što traže zemlje Zapadnog Balkana nije popust na reforme koje treba da usvoje kako bi pristupile EU. One traže izvesnost procesa, rokova i rezultata

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia