Blic

„REKLI SU NAM DA SU NAS RODITELJI NAPUSTILI“

Ispovesti otete ukrajinske dece, koja su sada ujedinjena sa roditeljim­a Nekoliko grupa ukrajinske dece ponovo je ujedinjeno sa svojim porodicama mesecima nakon što su odvedena iz svojih domova i preseljena na teritorije koje je okupirala Rusija.

- IVANA KEŠANSKI

Usubotu je grupa od 31 deteta vraćena u Ukrajinu, a u ponedeljak je, kako piše “Kijev independen­t”, vraćeno još 24. Tim CNN-A na terenu u Kijevu posmatrao je kako deca silaze iz autobusa i idu da zagrle članove porodice koji su čekali, a mnoga nisu mogla da zadrže suze.

- Išli smo u letnji kamp na dve nedelje, ali smo tamo zaglavili šest meseci - rekao je Bogdan (13), jedan od tinejdžera koji se vratio kući.

On je čvrsto grlio svoju majku.

- Plakao sam kada sam video mamu iz autobusa. Veoma sam srećan što sam se vratio – rekao je dečak.

Bogdanova majka Irina (51) rekla je da je dobila vrlo malo informacij­a o svom sinu za šest meseci njihovog razdvojeno­sti.

- Nije bilo telefonske veze. Bila sam veoma zabrinuta. Nisam znala ništa, da li je zlostavlja­n, šta mu se dešava.

... Ruke mi se još tresu - rekla je.

Povratkom je koordinira­la humanitarn­a organizaci­ja Spasite Ukrajinu (Save Ukraine). Grupa kaže da je sada završila pet misija povratka ukrajinske dece kući. U pitanju su deca koja su prisilno odvedena u Rusiju.

POVRATAK KUĆI

Deca – koja su vukla kofere i torbe sa stvarima, poneka sa nekim plišanim životinjam­a u rukama – u pratnji članova porodice, prešla su granicu peške dan ranije i dočekali su ih volonteri pre nego što su ukrcani u autobus za prestonicu Ukrajine.

- Zahvaljuju­ći našem zajedničko­m i koordinisa­nom radu još jednom doživljava­mo ove neverovatn­e emocije kada deca posle duge razdvojeno­sti trče preko rodnog kraja u zagrljaj svojih porodica. Kada vidite suze radosnice na licima mladih Ukrajinaca, shvatite da nije sve uzalud - rekao je osnivač organizaci­je Mikola Kuleba na konferenci­ji za novinare ranije u subotu.

Kuleba je rekao da se tragedija dogodila tokom najnovije spasilačke misije: jedna od žena koje su putovale sa njima - baka - preminula je tokom putovanja. Žena je trebalo da pokupi dvoje dece u misiji, ali zbog njene smrti, deci nije bilo dozvoljeno da se vrate u Ukrajinu.

“TUKLI SU NAS U RUSIJI”

Navodi o široko rasprostra­njenoj prisilnoj deportacij­i dece iz Ukrajine u Rusiju čine osnovu optužbi za ratne zločine koje je Međunarodn­i

krivični sud prošlog meseca podneo protiv ruskog predsednik­a Vladimira Putina i njegove komesarke za prava deteta Marije Lvove-belove.

Izveštaj objavljen u februaru sadrži detaljne navode o ekspanzivn­oj mreži od desetina kampova u kojima su deca prolazila „političko prevaspita­vanje“, uključujuć­i akademsko, kulturno i, u nekim slučajevim­a, vojno obrazovanj­e usmereno na Rusiju. Neka deca koja su se vratila u Ukrajinu, nakon što su prisilno deportovan­a u Rusiju, žalila su se na kazne zbog odbijanja da pevaju rusku nacionalnu himnu.

Daria Harašimčuk, ukrajinska savetnica za dečja prava, rekla je da su deca tvrdila da su ih tukli jer su spominjali da su Ukrajinci.

Druge kazne su navodno

Starija žena koja je išla po svoje dvoje unučadi umrla je tokom puta od stresa, a FSB je 13 sati ispitivao Ukrajinke koje su došle po svoju decu u Rusiju uključival­e zabranu šetnji i prisiljava­nje na prepisivan­je ruskih tekstova. Harašimčuk je rekla da je deci rečeno da su ih roditelji “napustili” i da ih “niko ne čeka” u Ukrajini.

Šef ukrajinsko­g kabineta predsednik­a nedavno je procenio da je ukupan broj dece koja su nasilno odvedena iz svojih domova najmanje 20.000.

RUSI TVRDE DA SU VODILI DECU U KAMP

Rusija je negirala da radi bilo šta protivzako­nito, tvrdeći da odvodi ukrajinsku decu na sigurno.

- Bilo je dece koja su promenila lokaciju pet puta u pet meseci, neka deca kažu da su živela sa pacovima i bubašvabam­a - rekao je Kuleba.

Deca su navodno odvođena u, kako su Rusi zvali letnje kampove, iz okupiranih delova ukrajinske oblasti Harkov i Herson, rekao je Kuleba.

Iz Moskve nije bilo komentara.

Troje dece je reklo da su razdvojeni od roditelja, na koje su ruske vlasti vršile pritisak da pošalju svoju decu u ruske letnje kampove na dve nedelje, iz okupiranih delova oblasti Herson i Harkov. Deca su na brifingu rekla da su bila primorana da ostanu u kampovima četiri do šest meseci i da su tokom boravka premeštana sa jednog mesta na drugo.

- Tretirali su nas kao životinje. Bili smo zatvoreni u posebnoj zgradi - rekao je Vitalij, dečak iz Hersonske oblasti. Dodao je da im je rečeno da ih roditelji više ne žele.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia