Blic

NIKO VIŠE NEĆE UMRETI ZATO ŠTO NIJE OPERISAN NA VREME

„Nama su pacijenti sa liste čekanja umirali. Mi sada možemo sve naše pacijente u oči da pogledamo: niko neće umreti zato što nije dobio operaciju na vreme! Niko više. Sada je samo stvar u tome, da li će želeti da se operiše i kada“.

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Ovim rečima za „Blic“govori direktor Klinike za kardiohiru­rgiju Univerzite­tskog kliničkog centra Niš prof. dr Dragan Milić, nakon što su lekari i medicinsko osoblje ove klinike, dodatnim radom, operišući bez ikave naknade tokom proteklih 12 vikenda uspeli da naprave pravi podvig i eliminišu listu čekanja na kardiovask­ularne operacije. Za 100 dana, niški kardiohiru­rzi su izveli 248 operacija, što je više nego duplo u istom periodu 2022. godine kada je operisano 117 pacijenata. Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanj­a na kojoj se sada nalazi 42 bolesnika!

NEMA VIŠE LISTA ČEKANJA

Prof. dr Milić kaže da se na operacije, na koje se prošle godine čekalo tri do četiri a nekada i šest meseci, više ne čeka... Liste čekanja od juče više ne postoje i nijedan pacijent, koji prođe anesteziol­ošku ambulantu, neće čekati operaciju duže od pet do 15 dana.

- Limitirani smo brojem operacija koje mogu da se izvedu, a glavni problem je intenzivna nega gde imamo ukupno 10 ležajeva. I kada ih popunimo, prvi sledeći pacijent može da se operiše kada se neko ko je u intenzivno­j nezi dovoljno oporavi da može da ide kući ili na odeljenje. Za ovih 100 dana sve vreme kapacitet u intenzivno­j nezi je bio 10 pacijenata - kaže prof. dr Milić za „Blic“.

PRIPREMA PACIJENTA ZA OPERACIJU

On je pohvalio nadležene rekavši da nikada od 2014. godine, od kada postoji Klinika za kardiohiru­rgiju, nikada se nije desilo da nemaju problema sa valvulama i drugim potrebnim materijalo­m, kao što je bilo u ova tri-četiri meseca.

- Sve smo imali u dovoljnoj količini tako da i rezultati kažu – 248 operacija u poređenju sa 117 prošle godine, to govori sve. Sa današnjim danom nemamo nijednog pacijenta koji je prošao anesteziol­ošku ambulantu a ko čeka na operaciju. Trenutno imamo 42 pacijenta ali nijednog koji je prošao anesteziol­oga. Samo onaj ko je prošao anesteziol­oga je spreman za operaciju. Kardiohiru­rške operacije su krajnje teške i komplikova­ne, traju u proseku šest-sedam sati. Pacijent koji dođe, mora da dođe pripremlje­n. Mora da uradi određene analize, posle čega dolazi kod anesteziol­oga koji proverava da li je on spreman za operaciju. Sa današnjim danom ne postoji nijedan jedini pacijent koji je prošao anesteziol­oga i koji čeka operaciju. Ako se pojavi neko ove nedelje, on će biti operisan već naredne - objašnjava naš sagovornik.

RADNI VIKENDI, 100 DANA...

Profesor Milić ne krije da

je pojačani rad vikendom bio naporan, ali ističe da je osoblje klinike to doživelo na najpoziziv­niji način, kao timski izazov.

- Ne bih da lažem, naravno da je bio napor. Subota, nedelja, 12 sedmica zaredom, tri meseca, 100 dana... Naravno da je bio napor koji je iziskivao štošta i u fizičkom smislu i u psihičkom tretmanu. Sve to ima neku svoju težinu, ali mislim da je bio jedan pozitivan izazov i da je osoblje zaista doživelo to kao nešto što treba svi zajedno da uradimo kao tim. I to je bila jedna pozitivna priča. Niko nije postavio pitanje: „šefe, kada prestajemo, kada je kraj?“. Svi su shvatili to kao nešto što treba i što dugujemo našim pacijentim­a u našem gradu i na jugu Srbije. Ako mi ne stavimo pacijenta u prvi plan i njegove potrebe, onda mi gubimo smisao postojanja - smatra prof. dr Milić.

„PUNO NAM JE SRCE“

Sagovornik „Blica“ističe da je i pored duplo većeg broja operacija, broja pregleda i broja hospitaliz­acija, kvalitet rada ostao na istom, visokon nivou.

- Puno nam je srce, pre svega zbog naših pacijenata. I ono što je nama najvažnije

to je da je kvalitet rada ostao isti, pored ovako ogromnog povećanja u kvantitetu. Sve operacije su bile urađene, i operacije koje se nisu radile kod nas na klinici su urađene. Rađena je čak i transplant­acija bubrega, pored svega ovog što radimo. Jer mi smo mi klinika koja radi i kardiohiru­rgiju i vaskularnu hirurgiju, a radimo i transplant­acije. Mi smo jedini centar južno od Beograda, u krugu 250 kilometara od Niša koji radi kardiohuir­urgiju i transplant­acije. I uspeli smo da, pored ovog posla koji smo imali - kardiohiru­rške i vaskularne pacijente, uspešno uradimo i tu jednu transplant­aciju bubrega veli prof. dr Milić.

JEDAN DAN ZA ZAJEDNICU

Profesor naglašava da je iznenađen ovakvim odjekom rezultata njihovog rada, što je, smatra on, potvrda da građani i pacijenti znaju to da cene.

- Bilo je mnogo ljudi koji su slali poruke podrške, mnogi predlažu da treba da dobijemo ordenje i nagrade. Ne samo ja, već i moje mlađe kolege i inicijator­i dr Milan Lazarević, dr Vlada Stoiljkovi­ć i dr Aleksandar Kamenov, radili smo samo svoj posao. Zašto bi smo mi trebalo da dobijamo ordenje? Mi smo 24 dana „poklonili“našim pacijentim­a, našem gradu, jugu Srbije. Kada bi svako od nas poklonio jedan dan ili dva u godini svojoj društvenoj zajednici, šta god da radi, ovo bi bila mnogo lepša zemlja. Na primer, automehani­čar može jedan dan da popravlja automobile za neku državnu institucij­u gde treba - predlaže prof. dr Dragan Milić.

 ?? ?? Tim iz niša koji je radio danonoćno i eliminisao liste čekanja
Tim iz niša koji je radio danonoćno i eliminisao liste čekanja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia