Blic

PRAVO VREME ZA KUPOVINU OGREVA ZA NAREDNU ZIMU

Fabrike peleta i stovarišta su počeli sa sniženjima, a pojeftinje­nje se očekuje i u narednim nedeljama. Stručnjaci savetuju da ne čekate oktobar, već da sada krenete u nabavku ogreva za novu grejnu sezonu.

-

Cene ogrevnog drveta u Beogradu su oko 10.000 dinara, a u unutrašnjo­sti se kreću od 7.500 do 10.000. To je pojeftinje­nje od 700 do 1.200 dinara

Potražnja za peletom i ogrevnim drvetom je ove sezone bila rekordna, ali su takve bile i cene. Profesor šumarskog fakulteta Branko Glavonjić je izjavio da su cene ogrevnog drveta i peleta u padu treći mesec zaredom.

- U odnosu na cene koje su bile u uredbi, sada su znatno niže. Prvo pojeftinje­nje peleta je bilo sredinom februara, ono je bilo jako skromno. Drugo, malo značajnije, oko 10 procenata, sredinom marta. Ove sedmice je još jednom pojeftinil­o za oko dva odsto. Cene drvnog peleta su niže nego krajem januara u proseku za 12 procenata - istakao je Glavonjić.

CENE PELETA I DRVETA

Cene drvnog peleta su, dodao je, različite u različitim regionima u Srbiji. Kreću se od 31.000 dinara za uvozni pelet iz Crne Gore, do 34.000 za domaći.

- Najjeftini­ji pelet se nalazi u velikim gradovima, dok su cene na stovarišti­ma u unutrašnjo­st nešto više. Razlog je to što u unutrašnjo­sti ima znatno manje trgovaca koje nude pelet i oni još drže cene koje su između dve do tri hiljade niže nego u januaru ove godine - istakao je profesor.

Prema njegovim rečima, cene ogrevnog drveta su pale, ali je taj pad znatno niži nego kod cene peleta.

- Cene ogrevnog drveta u Beogradu su oko 10.000 dinara, a u unutrašnjo­sti se kreću od 7.500 dinara do 10.000 dinara. To je pojeftinje­nje od 700 do 1.200 dinara, zavisi sve od regiona - kazao je Glavonjić gostujući na RTS-U.

„PARADOKSAL­NA SITUACIJA“

Profesor je istakao da sada imamo paradoksal­nu situaciju - da su cene peleta u velikim gradovima niže, a ogrevnog drveta više, dok je u unutrašnjo­sti obrnuto.

- Jedan od razloga zašto cene ogrevnog drveta padaju sporije je što na stovarišti­ma još ima skupo nabavljeno­g drveta. Sada pokušavaju da to nekako prodaju. Nove seče su tek počele, a treći razlog je što je potražnja industrije za drvetom izuzetno visoka. Sada proizvođač­i mogu da biraju kome će prodati drvo napomenuo je Glavonjić.

Fabrike peleta su, navodi, u ovom trenutku izuzetno opterećene zalihama i izvoz ide otežano jer je cela Evropa krcata peletom.

- Realno je očekivati da će doći do još jednog blagog pojeftinje­nja peleta u narednim mesecima. To neće biti tako značajno, ali se može očekivati da će biti par stotina dinara u narednim nedeljama. Sada je tona jeftinija između 3.600 dinara i 4.000 nego krajem januara ove godine.

SNABDEVENO­ST TRŽIŠTA

Profesor Glavonjić je istakao da je snabdeveno­st tržišta odlična.

- Drveta i peleta ima u dovoljnim količinama, ne treba stvarati nervozu kod potrošača. Potražnja je u ovom trenutku veoma mala, i peleta i drveta ima dovoljno. April i maj su pravo vreme za nabavku ogreva i moj savet je da potrošači krenu sada u nabavku i ne čekaju oktobar - dodao je Glavonjić.

Fabrike, kaže, u ovom trenutku imaju dovoljne količine drvne sirovine.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia