Blic

9okalne note

- 3iģe Gordana Krajačić

Prvo beogradsko pevačko društvo, najstarije srpsko pevačko društvo – ne računajući 15 godina starije Srpsko crkveno pevačko društvo u Pančevu (koje je onda pripadalo Austrougar­skoj) – koje ove godine slavi 170. rođendan – priredilo je na Blagovesti koncert u kripti Hrama Svetog Save naslovivši ga „Slava stradanjim­a tvojim Gospode“.

KAKO JE I rekla jedinstven­a Divna Ljubojević, koja je i sama jedno vreme dirigovala ovim horom – „Duhovna muzika je osnova i pramajka klasične muzike“– i njena naslednica Svetlana Vilić koja već dve decenije stoji na njegovom čelu prikazala koliko je divnih nota sublimisal­o u duhovne rukoveti pravoslavl­ja, ruskih, bugarskih i srpskih autora. Bio je to uglavnom uhodani program koji je započeo sa najlepšim „Oče našom“pravoslavl­ja Josifa Marinković­a, a nastavili sa „Akatistom Bogorodici“Stevana Mokranjca – koji je dirigujući ovim horom proneo ne samo njegovu slavu nego i slavu srpskog duhovnog pojanja širom Evrope. Svetlana ga je dirigovala u za nijansu bržem tempu (u skladu sa užurbanim hodom današnjeg vremena) i sa većim dinamičkim uzletima (s obzirom na preakustič­nost prostora), ali ipak poštujući dinamičke atribute partitura (što nije lako postići sa amaterskim horom) i na stilskoj čistoti kompozicij­a XIX i XX veka, čije su zajedničke koordinate iskonska prožetost pravoslavn­om verom i romantična emfaza. Hor je doista uspevao da na momente ostvari prave oaze duhovnog sklada i lepote, posebno u Mokranjčev­oj „Statiji trećoj“i da se povuče u ison kada su to zahtevale partiture (u „Svetoj ljubavi“kod Spiridova). Solisti - sopranisti­nja Ana Cvetković Stojnić, prelepog i vrlo prodornog glasa, više je odgovarala operskoj pozornici nego duhovnom prostoru hrama i bas Ljubomir Ćurčić i ovom prilikom pokazao je lepotu i punoću svog moćnog glasa u ruskoj „Legendi o dvanaest razvijnika“. Ovaj kratki program (u trajanju jednog školskog časa) zaključili su sa „Hvalite Gospoda s nebes“Aleksandra Arhangelsk­og.

„Pesma o zemlji“Gustava Malera

Dok živim pamtiću fenomenaln­o izvođenje „Pesme o zemlji“Gustava Malera u Bonu 2011. godine, povodom stogodišnj­ice kompozitor­ove smrti, sa fascinantn­om ekipom izvođača koje sam poznavala iz Bajrojta: moj omiljeni dirigent i pijanista Danijel Barenboim stajao je za dirigentsk­im pultom, solisti su bili najbolji Vagnerov Zigfrid (iz trećeg dela tetralogij­e „Prsten Nibelunga“) – Zigfrid Jeruzalem i najbolja Kundri (iz „Parsifala“) Getraud Majer. Naš stari poznanik, odlični ruski dirigent Danijel Rajskin sa Beogradsko­m filharmoni­jom i nemačkim solistima Evom Fogel i Tomasom Morom predstavio je ovo predivno delo u Kolarčevoj zadužbini. Još pre početka izvođenja „iznerviral­e su me“neke neprecizno­sti u prevodima u programu: „prekrštena“je u „Pesma zemlje“a ne „Pesma o zemlji“(Das Lied von der Erde), druga pesma „Der Einsame in Herbst“– „Usamljen u jesen“, sa „Usamljen kroz jesen“... Razume se, još više me je ražalostil­a markantna tema na početku dela u prvoj pesmi – „Napitnica o jadu zemlje“(opet u prevodu – „u bedi zemaljskoj – „Das Trinklied vom Jammer der Erde“) u nečistim hornama, ali ubrzo su me ostali sjajni instrument­alisti Beogradske filharmoni­je i odlični pevači sasvim uvukli u osnovno tkivo dela, stilski blisko Vagneru, a po štimungu Berliozu – po gigantskim razmerama (šest pesama traju preko sat vremena), po formi, zvuku i efektima. Sam Maler je smatrao da je ovo „moja najličnija kompozicij­a“, a Šostakovič je posle prvog slušanja izjavio: „Zadivljen sam pred stvaralačk­om energijom ovog gelija“. Po bogatstvu orkestarsk­ih boja podsećao je i na Korsakova, po beskonačno­m melodijsko­m tkivu na Vagnera, ali je ovde toliko ličnih nota, fatumskih, gromoglasn­ih, koje fortissimo­m udaraju u naše damare, ali i pokreću najnežnije emocije u poslednjem stasvu, u suptilnom jedinstvu harfe i čeleste, u rastanku pre sa životom nego rastankom dvoje prijatelja. Tu se dve kineske pesme („U očekivanje­u prijatelja“i „Rastanak od prijatelja“) spajaju u jednu; on traje duže od svih pet prethodnih stavova zajedno; tu preovlađuj­u, naročito pred kraj, duboki registri orkestra, oseća se težina, umor, rezignacij­a napaćene duše i oproštaj od svih zemaljskih radosti. Pred sam kraj duboki ženski glas peva:

„Prijatelju moj,/kuda idem? Idem, lutam brdima,/ Tražim mir za moje usamljeno srce./ Tragam za domovinom, za mojim mestom!/ Nikad se neću uputiti u daljine./ Mirno je moje srce i čeka svoj čas!“

Mada su poetsku podlogu sačinili tekstovi starih kineskih liričara iz VIII i IX veka (u nemačkoj obradi Hansa Betgea u zbirci „Kineska frula“) Maler se sa njima poistoveti­o od prve čije tri strofe završavaju istim refrenom – „Taman naš je život k’o i smrt“– do poslednje šeste u kojoj se on sasvim srodio sa pesnikom u očekivanju poslednjeg časa... Maler je „Pesmu o zemlji“komponovao tokom 1908. i 1909. godine; nije dočekao njenu premijeru: umro je 18. maja 1911, a izvedena je prvi put u Minhenu 20. novembra te godine.

„Nemački rekvijem“Johanesa Bramsa

Ostalo je zapisano da su poslednje dve reči koje je Maler izgovorio bile: „Mocart, Mocart...“a na koncertu Bramsovog „Nemačkog rekvijema“sa Bojanom Suđićem izvedena je i kratka kompozicij­a „Salva me“(Spasi me, Pomozi mi) Aleksandra Simića, koja je po rečima autora – „neka vrsta omaža Mocartovom ‘Rekvijemu’“, koju bi, kako je rekao „svaki muzičar poneo sa sobom na pusto ostrvo“. Napisao je vrstu minijaturn­og oratorijum­a, petominutn­o veoma dobro efektno delo, ali koje ne odgovara karakteru „Rekvijema“(mise za mrtve) i kako je rekao – „tako me je sramota i osećam da ništa nakon Mocarta ne može da bude dostojno čak ni komentara na zvuke iz njegovog pera“.

Brams nije imao takve mučne samoprekor­e. Mada, pošto su mu zamerali zašto „Nemački“rekvijem i zašto je napisan na nemačkom a ne na latinskom jeziku – razmišljao je da ga nazove „Humanim rekvijemom“, ali je od toga odustao. Pretpostav­lja da je bio podstaknut da ga napiše smrću majke i prijatelja Roberta Šumana, koga je nazivao svojim duhovnim ocem.

Čuli smo ga u Beogradu u više navrata sa našim studioznim i izvanredno muzikalnim maestrom Mladenom Jaguštom i takođe sa Horom i Orkestrom RTV Srbije. Sada su „neki novi klinci“u ovim ansamblima, ali je enormno visoki nivo izvođaštva, posebno u horu i dalje prisutan i za svaku pohvalu. Za dirigentsk­im pultom je Bojan Suđić, sada u najkreativ­nijim godinama koji zna da od ovih izvođača izvuče maksimum izražajnos­ti, insistiraj­ući na pijanima, na intonativn­oj preciznost­i na moći da se i publici pruži uteha na kojoj je Brams radio preko deset godina uzimajući fragmente jevanđelja po Mateji i Jovanu ne sledeći dramaturgi­ju rekvijema nego pre svega sopstvene nagomilane emocije bola nad umrlima. On je svojom muzikom želeo da onima koji tuguju pruži utehu, a beogradski umetnicima su se pridružili i sjajni solisti – naš najbolji bariton Dragutin Matić, snažnog, sočnog, mladalačko­g glasa u responzori­jalnoj komunikaci­ji sa horom (u trećem i šestom stavu) i rečiti mestimično široki gotovo Hendlovski monumental­ni sopran Sonje Šarić znao je u tom jedinom petom stavu da isplete i najnežnije gotovo fluidne treptaje nad sordiniran­im gudačima i drvenim duvačima.

Bilo je to veče pravog duhovnog sklada, široke romantičar­ske osećajnost­i, ali i gustih harmonskih boja, polifone dramatike horskih linija, duboke meditacije, grandiozno (u gradaciji završne horske fuge) i intimno istovremen­o (u koralnoj melodiji u violama na početku kompozicij­e). Iz poštovanja prema ovom jedinom protestant­skom romantičar­skom rekvijemu Vladimir Kranjčević ga je dirigovao napamet, a Mladen Jagušt je upravo sa Horom i Orkestrom Radio-televizije Beograd (tj. Srbije, sa godinama kroz decenije menjao se i njihov naziv) ostvarivao kreacije za pamćenje. Sadašnje viđenje Bojana Suđića upravo kao i luteranska biblija koja je podstakla Bramsovu muzičku imaginacij­u pruža utehu i nadu („Blaženi oni koji pate, jer uteha će doći. Oni koji sa suzama seju, sa radošću će žnjeti“) – kako i započinje ovo vokalno-instrument­alno remekdelo, oslanjajuć­i se na 126. psalam iz „Jevanđelja po Mateju“.

 ?? ?? Na koncertu Bramsovog „Nemačkog rekvijema“Simfonijsk­og orkestra i Hora RTS sa Bojanom Suđićem, izvedena je i kratka kompozicij­a „Salva me“Aleksandra Simića, koja je po rečima autora – „neka vrsta omaža Mocartovom ‘Rekvijemu’“
Hor 3rvog beogradsko­g pevačkog druģtva, je doista uspevao da na momente ostvari prave oaze dukovnog sklada i lepote, posebno u Mokranjčev­oj „Statiji trećoj“i da se povuče u ison kada su to zaktevale partiture u „Svetoj ljubavi“kod Spiridova
Maler je „3esmu o zemlji“komponovao tokom i godine nije dočekao njenu premijeru umro je maja , a izvedena je prvi put u Minkenu novembra te godine
Na koncertu Bramsovog „Nemačkog rekvijema“Simfonijsk­og orkestra i Hora RTS sa Bojanom Suđićem, izvedena je i kratka kompozicij­a „Salva me“Aleksandra Simića, koja je po rečima autora – „neka vrsta omaža Mocartovom ‘Rekvijemu’“ Hor 3rvog beogradsko­g pevačkog druģtva, je doista uspevao da na momente ostvari prave oaze dukovnog sklada i lepote, posebno u Mokranjčev­oj „Statiji trećoj“i da se povuče u ison kada su to zaktevale partiture u „Svetoj ljubavi“kod Spiridova Maler je „3esmu o zemlji“komponovao tokom i godine nije dočekao njenu premijeru umro je maja , a izvedena je prvi put u Minkenu novembra te godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia