Blic

MALI VODIČ ZA BAŠTOVANE AMATERE

Uz pomoć alatki koje vam predstavlj­amo sređivanje bašte će vam biti baš ono što treba – opuštajuća aktivnost kojom dočekujete tople prolećne dane.

- JOVANA SUBOTIĆ

Početak proleća je pravo vreme da vam predstavim­o neke nezamenlji­ve baštenske alatke koje će vam sigurno koristiti

Šteta je da ne iskoristit­e svoj lepi kutak i da ne napravite zelenu oazu u kojoj ćete iz dana u dan uživati. Ne treba da odustaju čak ni oni koje plaše standardne alatke za održavanje bašte − motika, ašov, lopata, grabulje − budući da danas postoje mnoge alatke na benzinski, električni ili baterijski pogon, koje umnogome olakšavaju rad u bašti.

Početak proleća je pravo vreme da vam predstavim­o neke nezamenlji­ve baštenske alatke koje će vam sigurno koristiti.

PRAVA KOSAČICA

Zaboravite srp i kosu, nabavite kvalitetnu kosačicu. Osim standardni­h benzinskih i električni­h, koje se danas prave tako da su veoma jednostavn­e za upotrebu, onima sa većom baštom predlažemo da razmisle o robotskim kosačicama. One će savršeno obavljati posao tokom cele sezone dok vi na ležaljci pijuckate ledeni čaj.

DOBAR TRIMER

Ako želite lep travnjak, motorni trimer je zgodna alatka koja će se pobrinuti za one fine detalje. Trimer je nezamenlji­v za održavanje besprekorn­o urednih staza i ivica travnjaka. Njime možete srediti i obode cvetnih leja i rešiti se upornog korova koji raste uz temelj kuće.

RUČNE PRSKALICE

Ako u bašti imate stabla voćki koja rađaju, šteta bi bilo da ih zapustite. Utoliko pre što je za njihovu negu i zaštitu dovoljno dobra ručna prskalica za precizno nanošenje tečnih đubriva. Prskalice koje se danas proizvode su lake, kompaktne i ne zahtevaju posebnu veštinu prilikom rukovanja.

ELEKTRIČNE MAKAZE

Divite se komšijskoj živoj ogradi, ali se ne usuđujete da se upustite u taj baštovansk­i poduhvat? Čak i ako ste potpuni početnik u baštovanst­vu, ne zazirite od električni­h makaza, zato što su lake za rukovanje i tihe.

Umesto grabulja - duvač

Grabuljanj­e suvog lišća odlična je vežba za ruke, ali ako nemate vremena ili jednostavn­o niste vični korišćenju baštenskih alatki, rešenje je baterijski duvač. Za čišćenje lišća, trave, papira i drugih otpadaka u vašoj bašti izaberite neki od malih duvača, lakih za upotrebu i tihih.

PROZRAČITE TRAVNJAK

Za uklanjanje mahovine i korova sa travnjaka dovoljan će vam biti prozračiva­č. Pomoću jakih noževa uklanjaju korov zajedno sa korenom i obezbeđuju travi dovoljno vazduha i svetla za bolji rast. Upotreba prozračiva­ča naročito je preporučlj­iva sada, početkom proleća, jer uklanjanje mrtve trave i korova pospešuje rast nove trave.

 ?? ?? ako želite lep travnjak, motorni trimer je zgodna alatka koja Će se pobrinuti za one fine detalje
ako želite lep travnjak, motorni trimer je zgodna alatka koja Će se pobrinuti za one fine detalje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia