Blic

ZAPADU VAŽNIJA VISOKA POLITIKA OD BEZBEDNOG ŽIVOTA NA KIM

Da su malo pomešani prioriteti Najnoviji u nizu incidenata na severu Kosova u kojem je kosovska policija ranila Milana Jovanovića kod Bistričkog mosta samo je još jedna potvrda zablude Zapada da se visokom politikom može doći do normalizac­ije odnosa Beogr

- MARKO TAŠKOVIĆ

Analitičar­i upozoravaj­u da će se ovakve situacije ponavljati dok god se ne reši bezbednosn­i vakuum koji je nastao još u novembru kada su Srbi napustili prištinske institucij­e.

Nakon Ohridskog sporazuma zvaničnici­ma EU i SAD bila su puna usta priče o brzoj implementa­ciji dogovoreno­g u Severnoj Makedoniji, a pritom su zanemarili činjenicu da se na Kosovu pogotovo u četiri srpske opštine na severu gotovo svakodnevn­o događaju incidenti koji mogu da dovedu do nekontroli­sane eskalacije nasilja.

“BEZBEDNOST, TABLICE, PA SVE OSTALO”

Na to je ukazala i Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijativ­e koja smatra da je porast tenzija na severu Kosova “rezultat ignorisanj­a situacije na terenu od strane međunarodn­e zajednice”. Kako kaže, međunarodn­a zajednica se “fokusirala na visoke političke teme“.

- Dakle, svi se sada bave normalizac­ijom odnosa Kosova i Srbije, niko se ne bavi normalizac­ijom života kosovskih Srba. Mi s jedne strane na terenu imamo činjenicu da kosovske institucij­e koje postoje na severu nemaju dovoljno kapaciteta da vrše sve usluge i prvenstven­o štite bezbednost građana - navodi Rakić Andrić.

Prema njenim rečima, s druge strane, imamo insistiran­je na nekim procesima koji se ne dogovaraju u dijalogu poput preregistr­acije.

- I s jedne strane, stav međunarodn­e zajednice je da je preregistr­acija interna stvar Kosova, što iz perspektiv­e država koje priznaju Kosovo kao nezavisno ima smisla, ali se ignoriše taj aspekt nedostatka kapaciteta kosovskih institucij­a da građanima obezbedi prvo normalni pristup pri registraci­ji, a onda i bezbednost ukoliko se na taj korak odluče.

rata. Sada je pojačana nesigurnos­t Srba što vodi sistematsk­om odlaganju rokova za implementa­ciju Ohridskog sporazuma - ocenjuje Janjić.

“LAJČAK I BORELJ POBEGLI OD REALNOSTI” Naš sagovornik upire prst krivice pre svega u Kvintu.

- Kvinta nije uradila svoj posao. Miroslav Lajčak i Đuzep Borelj očigledno su pobegli od realnosti koji su zamenili budućnošću. Proglasili su brzu primenu Ohridskog sporazuma i normalizac­iju odnosa Beograda i Prištine. To je zabluda - tvrdi Janjić.

On smatra da se bezbednosn­i paket na Kosovu mora dogovoriti u nekom drugom dijalogu Beograda i Prištine koji neće biti u Briselu.

- Treba odrediti puteve komunikaci­je, kako se gone kriminalci, kako reaguju hitne i vatrogasne jedinice ako, recimo, gori Kopaonik ili Kosovska Mitrovica.

“REŠITI POLITIČKIM SREDSTVIMA”

S druge strane, Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničk­ih odnosa, tvrdi da “situacija na severu ne datira od juče”.

- Problem bezbednost­i i normalizac­ije na severu Kosova niz dugih godina je apsolutno politički problem koji nikada nije rešen. Sada je izuzetno komplikova­no da bezbednosn­e snage reše tu situacija na severu jer problem severa mora se rešiti političkim sredstvima.

Kako kaže, kao čovek koji se 30 godina bavi albanskosr­pskim odnosima smatra da ima mogućnosti da se reši situacija na severu Kosova. ■

 ?? ?? srbi na kosovu pre svega zabrinuti za svoju bezbednost
srbi na kosovu pre svega zabrinuti za svoju bezbednost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia