Blic

KURTI INSISTIRA NA IZBORIMA DA BI IZBEGAO ZSO

“Njihova namera je da nikada ne formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO), oni hoće da ona bude ljuštura, i ništa u njoj”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Raški sa predstavni­cima Srba sa KIM.

- LANA GEDOŠEVIĆ

Kako je objasnio, “oni kažu da se sve bazira na nekih pet pravila, od kojih je jedno kosovski ustav i pismo Federike Mogerini i Hašima Tačija, u kome govore da neće dati nikakva izvršna ovlašćenja ZSO”.

- Od 22 principa koji su prihvaćeni u Briselu, oni su poništili 21. Tako da valjda može ZSO da ode do trafike da kupi žvake. E na to bi pristali. A ekonomski razvoj, urbanistič­ki planovi, školstvo i zdravstvo, ono što je od suštinskog značaja, neće da prihvate - naveo je Vučić.

KURTI GRADONAČEL­NIK MITROVICE

Kako je objasnio, “najveći broj onih zemalja koji su priznale Kosovo ZSO ne zanima”.

- Njih ne zanimaju ni Srbi na Kosovu. Jedino što ih zanima je priznanje, de fakto i de jure - rekao je Vučić.

Kako je dodao, oni su organizova­li izbore u četiri opštine na severu, iako je Beograd jasno tražio da se prvo formira ZSO kako bi se Srbi vratili u institucij­e.

- Već nedeljama govore da će mene smatrati krivim ako dođe do ometanja izbora. Da li znate ko se prijavio na izbore? Prijavili su se Vetevendos­ije i PDK u Mitrovici, odnosno Kurtijeva i Tačijeva partija. I sada će na osnovu četiri odsto, koliko ih tamo živi, da obezbede da Kurti bude gradonačel­nik Mitrovice - rekao je Vučić, i dodao da je isto u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kako je rekao, Kurti insistira da se održe izbori na severu KIM kako bi gradonačel­nici iz njihovih partija rekli “da te opštine na severu ne žele da budu deo Asocijacij­e srpskih opština”.

ŽELE DA GLUME ZELENSKOG

On je izjavio da je jedini cilj Prištine da isprovocir­aju Srbe kako bi sebe predstavil­i kao žrtve i “Zelenskog” i uvukli Srbiju u sukob sa NATO.

- Jedini njihov cilj je da se izvrši što više i što snažnije provokacij­e da bi mogli sebe da predstave kao nekakvog ugroženog Zelenskog i da nas uvedu u sukob sa NATO, a onda oni da oslobađaju ceo svet od, kako kažu, ruskih slugu. To je ceo smisao svega što rade - rekao je Vučić.

Takođe, istakao je da mi možemo samo na sebe da se oslonimo.

NIKO NEĆE DA NAM POMOGNE

- Na svoju Srbiju, ni na

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia