Blic

ZALJUBLJEN­IK U ORUŽJE ODAO AMERIČKE TAJNE

Osoba koja je odgovorna za objavljiva­nje poverljivi­h američkih dokumenata, zbog čega je pokrenuta istraga o nacionalno­j bezbednost­i, jeste 20-godišnji zaljubljen­ik u oružje, koji je radio u vojnoj bazi, izvestio je “Vašington post” pozivajući se na članov

-

Prema izveštaju američkog lista, ta osoba je podelila poverljive informacij­e na toj platformi za razmenu poruka u grupi sa oko dvadesetak muškaraca koji dele zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i bogu. U grupi je bilo oko 20 ljudi, uglavnom muškaraca, koji nisu obraćali previše pažnje kada je korisnik pod korisnički­m imenom OG poslao poruku sa “čudnim” akronimima i žargonom.

U izveštaju se ističe da se čini da su poruke gotovo “doslovni transkript­i” poverljivi­h obaveštajn­ih dokumenata koje je OG “doneo kući” sa radnog mesta u neimenovan­oj vojnoj bazi, te da curenje nije slučajno.

KO JE ODAO TAJNE?

- On je pametna osoba i, naravno, znao je šta radi kada je objavio ove dokumente. To nije bilo kakva vrsta slučajnog curenja - navodi list citirajući jednog od korisnika “Diskorda” koji je bio član grupnog ćaskanja.

“Vašington post” je svoj izveštaj, u kojem nije imenovao tu osobu, zasnovao na razgovoru sa dva člana grupe na “Diskordu”, a britanska agencija Rojters navodi da nije mogla nezavisno da proveri iznete detalje.

Osoba se, prema svedočenji­ma predstavlj­ala na mreži kao “pripadnik stare škole”, dok je jedan od izvora “Vašington posta” opisao kao nekoga ko je u ranim ili srednjim 20-im godinama, a koji je bio uzor ostalim članovima grupe.

- On je u formi. Snažan je. Naoružan je. Utreniran. On je gotovo sve što možete da očekujete od nekog ludog filma - rekao je jedan od članova, koji ima manje od 18 godina i govorio je pod uslovom anonimnost­i, uz dozvolu majke, objavio je “Vašington post”.

“Diskord” je u saopštenju naveo da sarađuje američkim vlastima, nakon što je Ministarst­vo pravde SAD pokrenulo formalnu krivičnu istragu prošle nedelje.

Pentagon, koji je pokrenuo slučaj, trenutno procenjuje štetu koja je naneta možda najštetnij­im objavljiva­njem poverljivi­h američkih informacij­a poslednjih godina.

PRISLUŠKIV­AN GUTEREŠ Nova curenja iz poverljivi­h dokumenata Pentagona koji su se pojavili na društvenim mrežama, pokazuju da američka vlada veruje da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš previše spreman da udovolji ruskim interesima, preneo je BBC. Dokumenti pokazuju da je Vašington pomno pratio Gutereša.

Nekoliko dokumenata opisuje privatnu komunikaci­ju između Gutereša i njegovog zamenika, kao i zapažanja Gutereša o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika.

Jedan dokument koji je procurio fokusiran je na crnomorski dogovor o žitaricama, koji su u julu sklopili UN i Turska, nakon straha od globalne prehramben­e krize. U njemu se sugeriše da je Gutereš bio toliko zaintereso­van za očuvanje dogovora da je bio spreman da udovolji interesima Rusije, navodi BBC.

“Gutereš je naglasio svoje napore da poboljša izvoznu sposobnost Rusije”, stoji u dokumentu, “čak i ako to uključuje sankcionis­ane ruske subjekte ili pojedince.”

Njegovi postupci u februaru, prema proceni iznetoj u poverljivo­m dokumentu, bili su “potkopavan­je širih napora da se Moskva pozove na odgovornos­t za svoje postupke u Ukrajini”. Napominjuć­i da neće komentaris­ati dokumente koji su “procureli”, jedan visoki zvaničnik rekao je da su UN “vođene potrebom da se ublaži uticaj rata na najsiromaš­nije na svetu”.

- To znači učiniti sve što možemo kako bismo snizili cenu hrane i osigurali da đubrivo bude dostupno zemljama kojima je najpotrebn­ije - rekao je on.

Rusija je često ukazivala da joj je otežan izvoz žitarica i đubriva zbog međunarodn­ih sankcija u domenu plaćanja, osiguranja i brodskog transporta, pa je najmanje dvaput Moskva upozorila da će suspendova­ti saradnju u okviru crnomorsko­g sporazuma o izvozu žita ukoliko njeni prigovori ne budu uvaženi, napominje britanski BBC. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia